Stor glädje präglade utdelningen av Borlänges miljöpris 2022. Och gladast var pristagarna Gunnar Jönsson, Gabriella Hagman och Kristina Hansen.
Foto: Karin Diffner

Prisade för miljöhus

BORLÄNGE. Blommor, pengar och diplom fick skaparna av Villazero ta emot som Borlänges miljöpristagare 2022. De står bakom Sveriges första koldioxidneutrala husbygge. – Bara att kunna säga att villan ligger i Paradiset, känns fantastiskt, säger Kristina Hansen, en av pristagarna.

Tårtkalas bjöds det på under sista kommunfullmäktige före sommaruppehållet. Några som kunde fira lite extra var Gabriella Hagman, vd för Mondo arkitekter Dalarna, Kristina Hansen, vd för Structor Byggteknik Dalarna, och Gunnar Jönsson, vd för Fiskarhedenvillan.
Det är nämligen de företagen som utsetts till årets miljöpristagare för att ha tagit initiativ till projekt Villazero som är Sveriges första koldioxidneutrala småhus. Enligt initiativtagarna är det också världens första – certifierade – koldioxidneutrala villa.
– Men vi kommer inte in i Guinness rekordbok som Hugo tjatar och tjatar om, säger Kristina Hansen och ler glatt mot den stolta sonen som fått följa med på prisutdelning.
Miljöpriset delades ut av miljönämndens ordförande Elina Brodén (MP) som även hon är stolt – över att huset finns just i Borlänge.
– Det är en väldigt bra förebild med massor av nya och smarta lösningar.
Gabriella Hagman säger att miljöpriset betyder väldigt mycket och framför allt att få bygga villan i Borlänge.
– Vi ville göra något bra för regionen.
Prissumman på 20 000 kronor har företagen redan bestämt vad de ska användas till:
– Vi ska ge tillbaka dem genom att instifta ett stipendium på två år för bästa examensjobbet inom hållbarhet på byggingenjörsprogrammet på Högskolan Dalarna.

Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS