Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Carl, Elias och Tommy Jansson har varit med sedan starten av Alpe de Bispberg Trail Run, som arrangerades för första gången hösten 2020. Här visar de upp en trappa vid Solvarboravinen, där den längre sträckan startar. Den 2 september är det dags för den fjärde upplagan av loppet.
Foto: Pär Sönnert

Populära Alpe de Bispberg hålls på nytt: “Nu har det blivit tradition”

BISPBERG Alpe de Bispberg Trail Run avgörs för fjärde gången den 2 september. Starten går i Solvarbo eller Säterdalen, beroende på vilken sträcka man väljer, och efter en klättring upp till två “alptoppar” blir målgången i Säterdalen. “Fjärde gången, nu är det tradition”, säger Tommy Jansson, en av grundarna.

2020 var första gången som trailloppet Alpe de Bispberg avgjordes. Starten gick vid Kvarnbron i Solvarbo, och sedan sprang eller promenerade deltagarna genom Solvarboravinen och Säterdalens naturreservatet till målgången uppe på Bispbergs klack.
– Det var mäktigt att ha målgången på “alptoppen” men det ställde till det lite då parkeringen bara rymmer ett tiotal bilar. Därför drog vi om banan lite kommande år så att man klättrar upp till klackens topp och sedan vänder man och avslutar i Säterdalen i stället, där det finns betydligt mer plats, säger Tommy Jansson.

Några av löparna strax efter starten i Solvarboravinen vid loppet 2021. Foto: Privat

Hur många brukar komma till start?
– Mellan 150 och 200 stycken. Och det är de som springer som trycker på och förväntar sig att vi ska fortsätta med detta nästa år igen. Vi gjorde en undersökning i fjol och alla svarande ville ha en fortsättning.

Loppet består egentligen av två lopp; ett längre på 21 kilometer, med start vid Kvarnbron i Solvarbo, och så ett lopp på 11 kilometer med start i Säterdalen.
– Båda sträckorna går upp till “alptoppen”, det är den vi vill åt. Därifrån passerar man genom “alpbyn” Bispberg på vägen till målet i Säterdalen, det blir lite reklam för vår fina lilla by. Och man kan välja att gå, jogga eller springa riktigt snabbt. Egentligen är det nog de som promenerar som har mest utbyte av loppet, eftersom de får se mest av den fantastiska naturen, säger Tommy Jansson.

Så här ser det ut i början av Alpe de Bispberg. “Om man springer den längre sträckan så blir det som en slags regnskog i Solvarboravinen och när man kommer upp på “alptopparna” så får man nästan lite fjällkänsla”, säger Tommy Jansson. Foto: Privat

Är det naturen som gör loppet som populärt?
– Ja, det tror jag. Både klättringen och miljöerna som man passerar. Sträckan innehåller så många olika delar, om man springer den längre sträckan så blir det som en slags regnskog i Solvarboravinen och när man kommer upp på “alptopparna” så får man nästan lite fjällkänsla. Sedan blir det lummigt igen i Säterdalen, det är väldigt varierat. Alpe de Bispberg är ju i första hand tänkt som ett upplevelselopp, även om det även lockar elitlöpare, säger Tommy Jansson.

Alpe de Bispberg Trail Run brukar locka mellan 150 och 200 deltagare. Den 2 september är det dags igen. Foto: Privat

En rolig detalj med loppet är att deltagarna själva får tillverka sin nummerskylt.
– Vi skulle kunna växa ännu mer och det finns plats för ett par hundra deltagare till. Det är vi arrangörer som sätter begränsningarna. Vi har blivit som en liten familj som jobbar med detta, både släktingar och vänner är med och merparten har varit med från början. Vi brukar fira med att ha en grillkväll efter loppet, säger Tommy Jansson.

 

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 35, 2023

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS