Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Säterbördige magikern Pontus Lindman, numera bosatt i Smedjebacken, vann TV4:s “Talang” och kammade hem en prischeck på en halv miljon kronor. “Nu har det gått några dagar så jag har börjat landa lite i vad som hände. Detta är en jättestor grej för mig”, säger magikern som inom kort ska bli pappa för första gången och i höst väntar en turné med flera stopp runt om i Sverige.
Foto: Annika Berglund/TV4

Pontus vann Talang – tränade i smyg i Säter

SÄTER. Det gick vägen för Säterbördige magikern Pontus Lindman i TV4:s ”Talang”. Hans dramatiska akt i en vattentank gav flest röster av alla i finalen och Pontus kammade hem en segercheck på 500 000 kronor. – Nu har det gått några dagar så jag har börjat landa lite i vad som hände. Detta är en jättestor grej för mig, säger magikern som inom kort ska bli pappa för första gången och i höst väntar en turné med flera stopp runt om i Sverige.

Efter att ha gått vidare från både audition och semifinalen, där han fick flest röster av alla, stod Pontus Lindman som en av nio finalister i ”Talang”. Och faktum är att han redan hade planerat akten i tre delar.
– Jag skrev ihop min idé och hur det skulle presenteras. Sedan skickade jag mitt manus till TV4 så produktionen visste på förhand vad jag tänkte göra. Jag skriver alltid fullständiga manus direkt men det är visst inte så vanligt att produktionen får tre delar på en gång, så tidigt, säger Pontus Lindman till Lokalt i när det har gått några dagar sedan finaltriumfen i direktsändning.
Kortfattat gick finalakten ut på att Pontus stängdes in i en vattenfylld tank, fastlåst med handbojor. För att ta sig ut skulle han först ta sig ur handbojorna och sedan lösa en fyrsiffrig kod, som jurymedlemmen Helena Bergström hade valt ut.
Som grädde på moset hade Pontus även lyckats hitta en polaroidbild som Borlängebördige jurymedlemmen Viktor Norén hade signerat. Den bilden hostade Pontus upp i munnen efter att ha tagit sig upp ur tanken, till publikens och juryns stora förtjusning.

Pontus finalakt gick ut på att han skulle ta sig ur en vattenfylld tank där han var fastlåst med handbojor och sedan skulle knäcka en fyrsiffrig kombination på hänglåset. Foto: Annika Berglund/TV4

Hur kom det sig att du valde vattentanken, en akt du även gjorde i Britain´s Got Talent för några år sedan?
– Egentligen var jag trött på vattentanken. De hörde av sig från både brittiska och australiensiska ”Talang” och ville att jag skulle göra en akt med en vattentank igen. Jag tänkte att ”nej, det är så tungt med den akten”. Men så hörde de av sig från svenska ”Talang” och undrade om jag ville ställa upp. De nämnde inget om vattentanken så då fastnade jag för det trots allt, säger Pontus Lindman.
I semifinalen kretsade akten mycket kring ett otäckt barndomsminne, som visade sig vara Pontus eget barndomsminne ”Dagen då jag nästan drunknade”.
– Jag var runt sju år och vi var på Ljusterö i Stockholms skärgård. Det var en stormig och regnig dag och jag föll i vattnet och kunde inte ta mig upp. Min lillebror William såg vad som hände och sprang och hämtade hjälp, annars vet jag inte vad som hade hänt, berättar Pontus.
För att knyta ihop säcken i finalen så avslöjade Pontus att det var just lillebror William som var hans assistent på scenen, vilket både juryn och publiken jublade ytterligare åt.
– Det var ytterligare ett sätt att göra så att allt hörde ihop.

Pontus Lindman jublar sekunden efter att det stod klart att han vunnit “Talang 2023”.
Foto: Annika Berglund/TV4

Efter finalsegern avslöjade Säters kommun att Pontus Lindman tränat i hemlighet på finalakten i varmvattenbassängen i Skönvikshallen.
– Ja, vi gjorde en deal med Säters kommun om att jag kunde vara och träna där på kvällstid, när det inte var några träningar eller så. Jag behövde en bra plats att öva på, i lugn och ro. Det var en perfekt lösning för mig, det har varit guld värt, säger Pontus som numera är bosatt i Smedjebacken.
När insåg du att du skulle kunna vinna?
– När jag öppnade locket och kom ur vattentanken och såg juryns och publikens reaktioner. Det var precis vad jag hade hoppats på och då tänkte jag att hade chansen att bli topp tre. Alla deltagare var väldigt bra, det var en tuff final. Jag trodde att Samet (som hade en akt med huvudräkning, red:s anm.) skulle vinna men det gick lite knasigt för honom i hans akt. Men han kom topp tre ändå.
Vad hände efter att tv-kamerorna hade släckts?
– Då skulle studion rivas så det var bara att sätta i gång att tömma vattentanken och börja städa undan. Vi jobbade fram till klockan 00.45 innan vi lämnade studion.

Hur gick det att sova den natten?
– Inte alls. Telefonen durrade konstant av folk som ville höra av sig och ville gratulera. Jag fick gömma undan den till slut men jag kunde inte sova ändå, det var väldigt mycket tankar som flög genom huvudet. Jag har jobbat med detta i många månader nu och lagt allt annat åt sidan. Dagarna efter finalen har det varit full fart med massor av intervjuer.
Inom kort väntar lite andra utmaningar, samt pappaledighet, då Pontus och sambon Emma väntar sitt första barn i mitten av april.

Säterbördige magikern Pontus Lindman, numera bosatt i Smedjebacken, vann TV4:s “Talang” och kammade hem en prischeck på en halv miljon kronor. “Nu har det gått några dagar så jag har börjat landa lite i vad som hände. Detta är en jättestor grej för mig, säger magikern som inom kort ska bli pappa för första gången och i höst väntar en turné med flera stopp runt om i Sverige”. Foto: Annika Berglund/TV4

– Det ska bli häftigt. Då blir det fokus på annat ett tag och lite pappaledighet. Framöver har jag även lite företagsevent och så på gång, säger han.
Vad ska du göra med prissumman på 500 000 kronor?
– Pengarna går rakt in i verksamheten. Det är där de gör mest nytta just nu, så att jag kan komma ut med min kommande show på ett lite större sätt. Showen blir i höst och inom kort släpper vi vilka orter och datum som gäller. Det blir tolv platser, från Kalmar till Gävle som det ser ut just nu. Showen är helt ny men det är sammankopplat med sådant som jag jobbat mycket med, människor och deras minnen. Jag är ute efter interaktionen med publiken så att man känner sig delaktig och involverad, säger Pontus Lindman.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!