ANNONS

Brothers of Metal spelade in ny musikvideo i Ornässtugans källarvalv.
Foto: Veronica Rigtorp

Ornässtugan gästades av vikingar

BORLÄNGE. Brothers of Metal spelade in ny musikvideo i Ornässtugans källarvalv. Perfekt miljö enligt gruppen, som har vikingar som identitet.

När Brothers om Metal letade miljö till sin nya video hamnade frågan hos Ornässtugans museichef Åsa Ehlis.
– Dom letade miljö som stämde med deras budskap och det här är det äldsta som finns i de här trakterna, förklarar Åsa Ehlis.
Källarvalven under Ornässtugan passade bra till ändamålet tyckte också bandet, även om kylan stundtals var bitande mot naken hud. Men inget en viking inte klarar.
Den som producerade videon var ingen mindre än Mathias Karpe, och om några veckor ska videon släppas.

Kultur över gränserna skulle man kunna kalla den udda kombinationen av metal och 1500-tal. Men Åsa Ehlis menar att det inte finns några gränser.
– Det blir inte vårt kulturarv förrän vi använder det, slår hon fast.
Åsa vet vad hon pratar om. Ornässtugan har nyligen blivit utnämnd till Årets Turistmål 2018 i kategorin “Guidning”.
– Det är en omröstning som turister har haft möjlighet att rösta i sedan i somras. 7 500 har röstat och vi vann denna kategori.
Med motiveringen: “Hög kundservice, bra engagemang och nöjda kunder, en underbar känsla för detaljer som lyfter upplevelsen och med ett positivt och drivande sätt som sticker ut från mängden.”

– Vi har en 500-årig berättartradition i botten, med en historia som många vet en del om. Vi får en igenkänningseffekt från skoltiden, eftersom många såklart känner till Gustav Vasa och aktuella Vasaloppet. Hos oss får gästen de gamla sägnerna i ett personligt och begripligt sammanhang.
– På Ornässtugan gör vi heller inte guidningar på löpande band, som alla är lika. Våra guideturer sker i kommunikation med besökaren. Vi lyssnar in om gästen är speciellt intresserad av någonting och vinklar berättelsen runt det. Någon kanske vill veta allt om Gustav Vasa, en annan vill höra mer om vår unika loftbyggnad och många vill naturligtvis veta om det är sant att Gustav Vasa hoppade ut genom Ornässtugans dass, berättar Åsa Ehlis stolt.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 09 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS