ANNONS

“En gång var det så svårt att hitta så då fick vi ge upp. Vi kom från fel håll, sen när vi kom från ett annat håll gick det bättre” säger Anna Greta Martinsson och Gudrun Karlsson.
Foto: Lisa Björklund

Orienterande systrar hittar ut i skogen

FREDRIKSBERG. Sedan förra sommaren finns orienteringsformen Hittaut i Fredriksberg/Säfsen. Några som tagit sig ut, med hjälp av Hittauts karta, är systrarna Anna Greta Martinsson,72, och Gudrun Karlsson,75. – Ja det är int dumt, man kom ut å får frisk luft å ser en massa trän. Det är rogivande, säger Anna Greta Martinsson på klingande säfsmål.

Flera gånger sedan slutet av maj har systrarna begett sig ut i skogen för att leta efter kontroller, eller så kallade checkpoints.
Hittaut är en orienteringsform som riktar sig till alla och i Fredriksberg finns det 60 checkpoints att leta efter. När Lokalt i träffade Gudrun och Anna Greta i slutet av augusti, hade de hittat 58 stycken. Oftast är Gudruns dotter Inga-Lill också med, men just den här dagen kunde hon inte delta.
– Nu har vi bara två kvar, det är ju inte så mycket. De har olika svårighetsgrad, en del hittar vi knappt, säger Gudrun Karlsson.
Hittaut i Fredriksberg/Säfsen har blivit populär och har under sommaren haft över 5 000 registreringar av checkpoints. För Anna Greta och Gudrun är orientering något nytt.
– En annan har inte läst karta förut. Jag fick sitta och titta väldigt noggrant i början och nu med förresten, säger Anna Greta Martinsson.
Hon har både skolios och artros men tycker det är bra för hennes rygg att gå där marken är ojämn i stället för att gå på asfalt.
För Gudruns del har Hittaut varit en större utmaning. Hon har ont i ryggen och orienteringen verkar vara på gränsen till vad hon orkar med.
– Jag tycker det är väl jobbigt emellanåt.

Anna Greta Martinsson och Gudrun Karlsson på jakt efter den 59:e kontrollen. Foto: Lisa Björklund

Och att hitta checkpoints är inte alltid så lätt.
– De är så smala, de skulle behöva vara lite större. Det är lite metall och en liten röd grej på. Skiner inte solen på dem så är det jättesvårt att se. Då får man virra runt ordentligt.
Men trots ansträngningarna har Anna Greta och Gudrun det ofta skoj ute i skogen.
– Ja vi har väl kul, vi svär lite och vi skrattar.
– Och vi äter bär och har oss – så oss går det ingen nöd på inte.

Mad hjälp av Hittaut har Anna Greta Martinsson sett nya ställen i Fredriksberg. Foto: Lisa Björklund

Det som är bra med Hittaut är att den kan användas av alla – såväl unga som gamla.
Och man måste inte springa utan kan lika gärna gå. Dessutom kan man ta så många kontroller som man vill – när man vill.
Hur många gånger har ni varit ute i sommar?
– Det är inte lätt att veta. Jag var sjuk och var på operation, vi har inte räknat. Ibland har vi hittat ganska många på en gång. Två gånger har vi inte hittat någon alls.
Tillsammans med Gudruns dotter Inga-Lill träffas systrarna flera gånger i veckan. Inte bara för att orientera, utan även för att lösa melodikrysset och spela bingo.
Men orienteringen innebär att de kommer ut i naturen på ett nytt sätt.
– Jag flyttade hit från Strömsdal när jag var 23 år och ändå har jag inte varit så långt ute i skogen, säger Anna Greta.

Gudrun Karlsson och Anna Greta Martinsson på jakt efter den näst sista Hittaut-kontrollen. Foto: Lisa Björklund

Både hon och Gudrun tycker att det bästa med Hittaut är att det är skönt i skogen och att det är fint att se utsikten när man kommer upp på ett berg.
– Men det är lite jobbigt att gå uppför, så det är väl det värsta, säger Gudrun.
När kan det annars vara jobbigt att orientera?
– Det är när man går ner sig i hål och drattar på ändan. Det är så mycket sten och hål överallt och under ris och mossa kan det vara ett djupare hål så man inte ser. Det är bara jag som har ramlat, jag tog mig upp själv i alla fall, säger Gudrun.

Gudrun Karlsson och Anna Greta Martinsson på jakt efter den näst sista Hittaut-kontrollen. Foto: Lisa Björklund

Systrarna berättar att de, några dagar tidigare, varit ute under hela fem timmar och traskat.
– Vi var ute i måndags, då höll vi på uppe på Plåtslagarberget. Vi var ute länge och virrade runt innan vi hittade allihop, sju stycken bakom sjukhemmet.
Ska ni orientera med Hittaut nästa år också?
– Ja det tror jag. Jag är så egennyttig att jag nog ska försöka, säger Anna Greta.
– Jag tror jag avstår, säger Gudrun.
– Det är inte bara vi som är pensionärer som går, det finns ju fler. Om inte Inga-Lill och Gudrun vill med, så får jag ta med mig barnen. Jag har två döttrar och en dotterdotter som har varit ute och gått. Det är så skönt ute i skogen, avslutar Anna Greta.

Gudrun Karlsson, 75, och Anna Greta Martinsson, 72, har orienterat hela sommaren med hjälp av Hittaut i Fredriksberg.”Det är alltid nyttigt att komma ut å röra på sig”, säger de. Foto: Lisa Björklund

Hittaut i Fredriksberg
Hittaut i Fredriksberg pågår fram till sista september.
Därefter är det vinstutdelning för alla som deltagit med priser från sponsorerna.
Ju fler checkpoints man besökt, desto fler vinstchanser har man.

Facebook

ANNONS

ANNONS