Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Det är oerhört viktigt för ambulansverksamheten att närakuten finns i den form som den är idag och framförallt för befolkningen och att vi finns här med en beredskap för akuta situationer istället för att köra allt till Falun”, säger Helen Engström som är biträdande avdelningschef på ambulanssjukvården i Ludvika. Foto: Sara Flodin
Foto: Sara Flodin

“Oerhört viktigt för ambulansverksamheten”

LUDVIKA. Under 2023 gick 1940 ambulanstransporter till närakuten i Ludvika som har öppet dygnet runt. – Det avlastar mycket för vår verksamhet och gör att det finns en bättre beredskap i Ludvika för de akuta fallen. Framför allt är det en stor vinst för patienten som kan läggas in och slutbehandlas här, säger Helen Engström som är biträdande avdelningschef på ambulanssjukvården i Ludvika.

Sjuksköterskan Helen Engström ser närakuten som en nivå mellan en vårdcentral och en akutmottagning och tycker det är en lämplig nivå för bygden.
– Som det såg ut när närakuten inte var öppen fick vi köra patienten akut till Falun för undersökning där och sedan fick de åka sjuktransport tillbaka för att läggas in på vårdavdelning. Så det var transport både dit och tillbaka. Många av dessa patienter är multisjuka så det väldigt jobbigt för dem.
– Vi pratar mycket om det här med god och nära vård och hur vi kan erbjuda patienterna i Västerbergslagen vård i sitt närområde. All stängning av verksamhet som gör att patienterna får åka i väg till Falun rimmar illa, påtalar Patrik Abrahamsson som är avdelningschef på ambulanssjukvården i Ludvika och sitter med i styrgruppen för god och nära vård i Västerbergslagen.

Nu bemannas närakuten av hyrläkare med akutläkarkompetens. Vissa är narkosläkare, kirurger och ortopeder. Helen tycker att närakuten bör ha öppet minst lika mycket som idag och med samma läkarbemanning.
– Den läkarkompetens som finns här gör att mycket patienter kan hanteras här. Har vi endast vårdcentralnivå är det ändå många som måste åka till Falun.

Under 2023 gick sammanlagt 1 940 ambulanstransporter till närakuten. Under dagtid, mellan klockan 07.00 och 17.00, gick 1 272 transporter till närakuten. Något som inte syns i statistiken är hur många patienter som måste åka vidare till Falun, men Helen säger att ambulanspersonalen alltid ringer till läkaren och frågar om patienten passar för närakuten.
– I min värld finns ingen annan form än att närakuten ska ha öppet 24 timmar om dygnet, säger Patrik som påtalar att en stängning av närakuten skulle kräva en investering på Ambulanssjukvården.
– Flytta kostnader mellan verksamheter är oftast inte bra. Vinsten för Regionen blir väldigt liten då, konstaterar Patrik.

Klicka HÄR för att läsa mer: Sofia Jarl vill förändra bemanningen på närakuten.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!