Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Framgångarna fortsätter för LissEllas Senap, med bas i Garpenberg, där Olle Bengtsson är senapsmakare. Nyligen bärgade företaget sin 44:e och 45:e medalj i Senaps-VM, varav en guldmedalj.
Foto: Arkiv

Nytt guld i senaps-VM: “Jätteroligt”

GARPENBERG Framgångarna fortsätter för LissEllas Senap, med bas i Garpenberg. Nyligen bärgade företaget sin 44:e och 45:e medalj i senaps-VM, varav en guldmedalj. “Nu ska jag fira med champagne och rökt hästkött med ett tunt lager av den vinnande gruvsenapen”, säger senapsmakaren Olle Bengtsson.

Varje år avgörs Senaps-VM i Wisconsin i USA. Även i år blev det framgångar för LissEllas Senap som vann ett guld, för sin gruvsenap, och ett silver för sin S-Special.
– Det känns jätteroligt. Man är lika nervös varje gång som man har skickat in tävlingsbidragen. Man vet ju aldrig hur det ska gå. Det är lite roligt med gruvsenapen som vi tidigare vunnit både brons och silver med och nu blev det guld i klassen senap med pepparrot, säger Olle Bengtsson.

Olle Bengtsson är senapsmakare på LissEllas Senap, i Garpenberg i Hedemora kommun. Foto: Pressbild

Har ni förändrat senapen på något sätt mellan tävlingarna?
– Vi gör små förändringar hela tiden, med alla senapssorter, för att göra dem lite bättre. När vi har hittat intressanta smakutvecklingar så vrider och vänder vi på det för att lära oss att bemästra senapen och det kan ta tid att nå ett bra resultat. Det är mycket temperament i den vinnande senapen.

Olle Bengtsson berättar om att senapssorter med udda smaker kan få olika bemötanden av juryn, som blindtestar alla senapssorter.
– Första gången som vi ställde upp med vår havtornssenap så blev det ingen medalj men gången efter vann den guld! Det kan vara svårt för juryn att ta till sig en helt ny smak, säger han.

Hur många olika tävlingsklasser finns det?
–16 klasser, bland annat dressing och barbecue. Och man tittar på olika saker i de olika klasserna. När det gäller tävlingsklassen grovsenap så tittar man mycket på konsistensen. I klasserna honungssenap eller pepparrotssenap så gäller det att senapen har en tydlig karaktär av honung eller pepparrot, annars är man helt chanslös.

Hur ska du fira de nya medaljerna?
– Med champagne! Och sedan blir det lite rökt hästkött med ett tunt lager av den vinnande gruvsenapen, säger Olle Bengtsson.

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 24, 2022.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,265950" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!