Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Lars Dahlberg och KG Forsberg, två av initiativtagarna till nya satsningar på sportskytte i Fredriksberg.
Foto: Maria Karlsson

Nya satsningar på sportskyttet i Fredriksberg

FREDRIKSBERG. Den äldsta föreningen i Fredriksberg, Säfsnäs Skyttegille, startade 1895 men har under en tid fört en tynande tillvaro. – Vi stod mellan valet att lägga ned och att satsa, men bestämde oss för att satsa, säger KG Forsberg och Lars Dahlström, två av initiativtagarna.

I Aktivitetsbyrån samarbetar föreningar för att ordna aktiviteter för ungdomar vår och höst. Då har skyttegillet arrangerat prova på-skytte för unga från nio år och äldre.
– Vi har sett att det finns ett intresse när de får testa. Det är så roligt att ordna nåt för ungdomarna här i Fredriksberg. För när det händer nåt, då hänger alla på, berättar KG.
Både han och Lars kan vittna om att ungdomarna som skjuter tar det på största allvar.

En av skjutbanorna i Högbo.

Det brukar vara lika många tjejer som killar och de får först instruktioner av Lars innan de börjar skjuta med luftgevär på en tavla inomhus 10 meter bort. Målet är att träffa så nära mitten och tian som möjligt.
Nästa steg är att skjuta med kaliber 22 på korthåll 50 meter bort, och de som sedan går vidare skjuter med kaliber 6,5 på 300 meter.
– Det är så roligt att försöka lära dem och att se dem göra framsteg, många gånger märks det på bara en kväll, säger Lars.
För att nå toppen inom skytte krävs mycket träning och erfarenhet. Exempelvis i fältskytte, som han själv tävlat i. Där skjuter de tävlande vid olika stationer och där ska de kunna bedöma avståndet till målet samtidigt som de ska avgöra hur vinden blåser, med mera.
– Det är det som är tjusningen, det gäller att kunna tänka rätt och det är så roligt när man har kontroll, säger Lars och ler.
Lars har deltagit i cirka 500 tävlingar och har meriter som bland annat kretsmästare i banskytte, seger i fält-SM med Dalarnas förbundslag och förbundsmästare i fältskytte.

I dag är reglerna för hur skyttet ska gå till mycket rigorösa, så har det inte alltid varit.
Från början användes militära vapen och på skjutbanan vid Älgsjön användes gjutjärnstavlor. Det byggdes fler skjutbanor med tiden och under andra världskriget bildades skytteföreningar i byarna runt omkring Fredriksberg.
– Då var alla med i Hemvärnet och det gick bra att hämta ut ammunition redan från 15 års ålder, som då var gränsen för att gå med.
– Skyttet har alltid varit en naturlig del av samhället här, förklarar KG.
Både han och Lars är jägare men i skyttegillet är det sportskytte det handlar om. Ett av vapnen som används har exempelvis samma kaliber som i skidskytte.
Skyttar från Säfsnäs skyttegille vann tävlingar redan på 1960-talet och 1975 invigdes nuvarande skjutbana vid Högbo utanför Fredriksberg. Den blev då utrustad med fyra elektroniska skjutbanor.

Skyttegillet var som störst under 1980- och 1990-talen.
– Då var det alltid tävlingar någonstans, nu är det mest i Romme det arrangeras nån vintertävling, berättar Lars.
Målet för eldsjälarna i skyttegillet är nu att kunna arrangera mer regelbundna träningstillfällen för ungdomarna.
Lars och Bertil Antonsson, som också är aktiva medlemmar i skyttegillet, har exempelvis lagt ned mycket tid på att röja sly och byggt om själva kulfånget för att få skyttebanorna i ordning. KG har lyckats få ekonomiskt stöd till föreningen från Riksidrottsförbundet genom RF-Sisu Dalarna.
Under höstmarknaden fick klubben in pengar genom att arrangera tävling med slangbellor.
– Vi siktar nu i första hand på att få i gång träningen som den var förut, och få igång en fungerande organisation, säger KG och Lars.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!