Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Camilla Malmling, badmästare vid det nya badhuset på Lugnet. “Det här är stort för Falun och det känns väldigt roligt att det vara del av detta”, säger hon.
Foto: Sonny Jonasson

Nya badhuset öppnat: “Roligt att vara del av detta”

FALUN. Träning, trivsel och tillgänglighet i toppmodern miljö. När Falun nu har ett nytt badhus betonar anläggningens personal flera av de fördelar som kommer med såväl fräschör som framtidstänk. – Det här är stort för Falun och det känns väldigt roligt att vara del av detta, säger badmästaren Camilla Malmling.

Faluns nya badhus är nu öppnat, och denna lördag den 17 december sker officiell invigning.
Detta med rundvandringar, gratis bad samt kurbitskonst och musik via såväl nyckelharpa som trumpet från Kulturskolans elever.
Symbolisk bandklippning utförs av Felicia Sewerlid, och Felicia var också den Falubo som kramade avtryckaren vid själva startskottet för byggnationen som inleddes för 2 år och 9 månader sedan.
Nu, tusentals arbetstimmar och i dagsläget cirka 250 miljoner kronor senare, ståtar den massiva badborgen i fullfigur. Därtill helt enligt projektets spikade tidsplan, meddelar kommunala bolaget Lugnet i Falun AB (Lufab).

Falu kommun upplyser att morgondagens programpunkter ser ut enligt följande:
▪ 9.00–11.30: Guidade rundturer med start varje hel- och halvtimme. En rundtur pågår cirka 30 minuter
▪ 12.00: Officiell invigning med bandklippning och tal. Kulturskolans trumpetare står för fanfaren och nyckelharpaeleverna spelar i foajén
▪ 12.15–18.00: Gratis bad (begränsat antal platser)
I samband med etablerandet av ett nytt badhus har Lugnet också lanserat en ny webbpplats. Samtidigt slår kommunen ett slag för det faktum att de gamla sim- och sporthallarna nu fyller 50 år.
Detta uppmärksammas bland annat via en rik historik som står att finna via Lugnets hemsida.

Vid badhusinvigningen visas en konstutställning med kurbits förevigad på trä, och konstnärer är stilsäkra elever vid kommunens kulturskola. Här ett ögonblick från skapandeprocessen. Foto: Kulturskolan Falun/Sonny Jonasson

Det nya badhuset är omfångsrikt till både kropp och innanmäte.
Så även det omfattande utbud av aktiviteter som nu har en sprillans ny hemmaplan.
Meriterade badmästaren Camilla Malmling skänker en fördjupad inblick i den nya anläggningens möjligheter och stora repertoar av nöje, rekreation och motion.
Hon konstaterar även att Falufolket snabbt plockade upp det faktum att man smygöppnade badhuset redan i tisdags.
– Ja, det har varit ganska fin tillströmning på badgäster de här första dagarna. Jag jobbade kväll häromdagen och märkte hur det glädjande nog ständigt dök upp nya besökare, berättar hon.

Hon redogör för ett digert arbete i att begå en flytt av den mängd redskap och utrustning som ingår i den dagliga och dynamiska verksamheten.
– Verkligen, och nu är största delen av detta skönt nog avklarad. Det vi behöver är överflyttat. Men det är, och har varit, fullt upp med allt som omger ett projekt av den här omfattningen, skrattar Camilla.
Hon upplyser att badhusets medarbetare har olika ansvarsområden i anläggningens många specifika inriktningar.
Och badmästare Malmling äger stor entusiasm och rutinerad insyn i de vattenbaserade aktivitetsfält hon brinner för.
– Jag håller i många aktiviteter och pass, och på den fronten finns i det nya badhuset en hel del nytt att prova på.
– Bland annat har vi “Aqua challenge” som är ett hårt pass med ett crossfitliknande upplägg. Vissa stationer är i vattnet och vissa på land. Här kan man verkligen få en utmaning och vi tror att det kan bli väldigt populärt, berättar hon.

“Den gamla simhallen orkar inte längre nu, men vi har gjort vårt bästa för att upprätthålla verksamheten på godkänd nivå. Här i nya badhuset är det ljust och råder stor tillgänglighet”, säger Camilla Malmling. Foto: Sonny Jonasson

Man introducerar nu också passet “Aqua base”, där deltagarna i samspel med en instruktör bland annat utför träningsmoment på en rektangulär Sup-bräda.
– Det är ett pass som också har möjlighet att bli lite tuffare och som vi tror ska locka såväl barn som unga och vuxna, berättar Camilla.
Hon upplyser att simskolan för kommunens yngre nu har dragit i gång i den nya miljön, och därtill planeras babysim att inledas efter storhelgerna och detta sker då i rehabbassängen.

När man nu skriver ett nytt kapitel i Faluns badhushistoria så sker även en strängare tillämpning av det regelverk som ska följas gällande både hygien och beteende.
– Ja, vi kommer att hålla hårdare på det här och har även lite mer befogenhet i att avhysa gäster som inte följer reglerna. Det handlar helt enkelt om att man måste duscha innan bad och att man då duschar utan badkläder på sig. Man ska precis som tidigare heller inte ha underkläder på sig under shorts eller baddräkt när man badar. Nu har vi ett helt nytt badhus och det är viktigt att vi sköter dessa bitar för att främja hygienen, underlätta skötseln och minska slitaget på anläggningen.
– Dessutom är det nu krav på att förälder till barn upp till 12 år är med i bassängerna och badar med sina barn. Är barnen 12 år och simkunnig eller äldre kan de bada själva, men annars ska förälder närvara. Det är en säkerhetsaspekt vi är noga med. Att vara simkunnig menas att man kan simma 200 meter bröstsim varav 50 meter är på rygg.

“Har jobbat på Lugnet i 25 år, och jag känner att det här verkligen blir ett lyft för Falun”, säger badmästaren Camilla Malmling om Faluns nya badhus som nu öppnat och får en högtidlig invigning i morgon (17 december). Foto: Sonny Jonasson

Hon nämner att det nya badhuset utöver rehabbassänger, motions- och tävlingsbassäng, rutschkana och mycket annat nu även har en tempohöjande strömkanal i en del av familjebadet som sannolikt blir populär bland både ung och äldre.
– Det är så mycket som är nytt nu och det är många positiva förändringar, säger Camilla Malmling i en helhetsbetraktelse.
Hon utvecklar på samma tema, där fördelar för både Falubor och badhusets medarbetare sätts i fokus.
– Det här är stort för Falun och det känns väldigt roligt att vara del av detta. Här kan barn och unga på ett bra sätt också få den viktiga vattenvana som i vissa avseenden kan utgöra skillnad mellan liv och död, betonar Camilla som länge jobbat för att stärka barns trygghet i och nära vatten.

Och fortsätter:
– Den gamla simhallen orkar inte längre nu, men vi har gjort vårt bästa för att upprätthålla verksamheten på godkänd nivå. Här i det nya badhuset är det ljust och råder stor tillgänglighet. Och i exempelvis familjebadet är det även mycket varmare än inne i den gamla hallen. Nu behöver man inte gå och huttra.
Camilla kopplar samman nuet med svunna dagar, och hon ser ljust på vad som nu tar första simtagen på en ny resa med vatten som element.
– Jag har jobbat på Lugnet i 25 år nu, och jag känner att det här verkligen blir ett lyft för Falun.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,206869" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS