Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Kökspersonal från Vasaköket, tillsammans med de ansvariga för den nya utbildningen. Från vänster: Aber Yousef, Akberet Ghbregzabher, Katarina Flodström-Larsson, Carina Hjalmarsson, Victor Eriksson, Niklas Nordahl, Mostafa Geha, Vaja Iljic, Ewa Waller Kaustinen, Sofia Karlström, Mirvete Fazlija och Olena Zeineddin.
Foto: Pär Sönnert

Ny utbildning ska locka fler till köket

HEDEMORA. Kostenheten i Hedemora kommun har svårt att hitta utbildad personal till sina olika kök. Därför startar kommunen nu en ny köksutbildning, som ska leda till att fler storkökskockar och måltidsbiträden kan anställas. – Behovet är stort, säger Eva Waller Kaustinen, kostchef i Hedemora kommun.

Pressträffen om den nya utbildningen hålls i Vasaköket, som är beläget mellan högstadieskolan Vasaskolan och Martin Koch-gymnasiet i centrala Hedemora.
– Vi har 13 olika kök runt om i kommunen. Vasaköket är vårt överlägset största, här lagas det 2 000 portioner varje dag, både till skolor och boenden, säger Eva Waller Kaustinen som även konstaterar att ytterligheterna är stora i kommunen.
– Vårt minsta kök är förskolan i Stjärnsund där det går sex barn, säger hon.
– Här i Vasaköket har vi tolv anställda, säger kostplaneraren Victor Eriksson.

Ewa Waller Kaustinen, kostchef i Hedemora kommun, och Mostafa Geha, rektor för Vuxenutbildningen, ser fram emot att starta den nya köksutbildningen.

Utbildningen ska starta den 1 maj och det finns åtta platser.
– Det handlar om ett yrkespaket som pågår i 60 veckor. Utbildningen består av elva olika kurser och största delen av utbildningen sker ute i köken. Det är viktigt att kursdeltagarna har mycket kontakt med verkligheten, att de är på plats ute i köken, säger Mostafa Geha, rektor för vuxenutbildningen på bildningsförvaltningen.
– Vi kan inte ta emot för många samtidigt, då det måste finnas plats för dem ute på arbetsplatserna också, säger Niklas Nordahl, avdelningschef på bildningsförvaltningen.

Mostafa Geha, rektor för Vuxenutbildningen, Niklas Nordahl, avdelningschef på bildningsförvaltningen, Ewa Waller Kaustinen, kostchef i Hedemora kommun, och Victor Eriksson, kostsamordnare i Hedemora kommun, på plats i Vasaköket där det tillagas 2 000 portioner varje dag.

Kommunens många kök innebär även att det behövs många kockar.
– Vi har ett krav på att det ska finnas en utbildad kock i alla tillagningskök. Men vi har svårt att rekrytera ny personal, framför allt utbildade kockar, säger Niklas Nordahl.
– Kravet på en kock i varje tillagningskök är ett måste för att vi ska kunna kvalitetssäkra vår verksamhet. Behovet efter mer personal är stort. Vår personal har svårt att ta semester när det inte finns några vikarier, säger Eva Waller Kaustinen.
Det låter på er som att behovet är så stort att dessa åtta platser skulle kunna gå rakt in i verksamheten?
– Ja, så är det, säger Eva Waller Kaustinen.
– Därför är det kul att vi kan komma i gång så snabbt med utbildningen. Det går även att komplettera utbildningen med SFI-studier, om det behövs, säger Niklas Nordahl.
– Det här upplägget finns redan i andra kommuner men det är nytt här i Hedemora. Det här kommer att bli jättebra, sammanfattar Mostafa Geha.

Vasaköket är Hedemora kommuns överlägset största tillagningskök och är beläget mellan högstadieskolan Vasaskolan (till höger) och Martin Koch-gymnasiet i centrala Hedemora.
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!