Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Nu hoppas vi intensifiera dialogen och göra ett omtag med politiken”, säger Mats Omne om skapandet av ett kulturkvarter intill järnvägsområdet i Falun. Här flankerad av Magasinet-kollegan Moa Kringstad och Centrala Stadsrums Lasse Westin.
Foto: Sonny Jonasson

Ny luft under vingarna för kulturstarkt initiativ

FALUN. Nu gör meriterade Faluvänner en kulturjordad framryckning. I centrum finns ambitioner för Falun som besöksmål, för musik, trygghet och fritid. Platsen är det gamla stationshuset och området mot lokstallarna. – Tycker att det finns positiva politiska energier i kommunen, låt oss nu skapa något häftigt här, säger Centrala Stadsrums Lasse Westin om ett kulturkvarter intill Faluns buss- och järnvägsbas.

Westins entusiastiska propå delas av hyllade kulturbjässen Magasinet, vars företrädare Mats Omne och Moa Kringstad delar ovanstående strävan.
Konkret handlar det hela om att skapa ett kulturkvarter på en plats som i dag bär viss karakteristik av otryggt ödestråk.
Exteriör tomhet och ett sparsamt besöksflöde kan i positiv mening omvandlas till något helt annat, menar trion.
– Det funkar ju som så att där det finns folk, dit går folk. Och där det är tomt och öde blir det inte sällan lite läskigare, och då går man inte dit.

Lasse Westins beskrivning avser den stämning han anser präglar miljön i och omkring Resecentrum samt det gamla stationshuset.
Där cafét nyligen plockat ned skylten och den allmänna folkströmmen sker i generellt låga nummer.
– Vi har tidigare framfört tanken att i stället skapa replokaler i den gamla delen av byggnaden. Det vore en ypperlig plats för musik och skulle sätta en helt annan puls och trafik i omlopp, betonar han.
– Vill därför åter lobba in den idén som ett av flera initiativ för att lyfta det här området. Ju mer folk som rör sig här, ju mer gynnar det också tryggheten.

Han fortsätter:
– Jag åkte tåg med familjen alldeles nyligen, och det är i ärlighetens namn ingen trevlig sida av Falun man möts av här. Det är tomt, mörkt och hårt.
– Tycker att det finns positiva politiska energier i kommunen, låt oss nu tillsammans sätta i gång och skapa något häftigt här, säger Lasse Westin.

Westin, Kringstad och Omne i samspråk om stationsområdets stora utvecklingspotential. Foto: Sonny Jonasson

Mats Omne och Moa Kringstad har upplevt Magasinets publiknära framgångar och upplyftande erkännanden.
Dock vittnar man om att dessa landat genom extremt hårt arbete, och detta i förutsättningar som bitvis bjuder rejäl friktion.
– Att driva konsert- och restaurangverksamhet är sannerligen inte det lättaste, vi har kämpat mycket och länge för att vara där vi är i dag. Vad vi önskar är att en större del av det här området kan få lite färg, att man har närmare till att säga ja i stället för nej.
Mats utvecklar:
– Allt behöver inte vara färdigtänkt och minutiöst analyserat på ruta ett när det kommer till kultur. Öppnar man upp tänket lite så kan jag lova att kreatörerna redan finns i mängder.

Han sätter kommunala ambitioner och tidsperspektiv i relation till varandra.
– Vi fick det här på ett rivningskontrakt 1991, och redan då fanns en uttalad vilja att utveckla platsen. Det är ju ett tag sedan. Innan förra kommunvalet, 2018, hade vi en dragning för dåvarande politiska representanter och vi upplevde god respons.
– Sedan stannade det bara av och inget mer hände. Jag säger som Lasse, nu är det hög tid att göra något mycket roligare och finare av det här området.

Lasse Westin, Moa Kringstad och Mats Omne. Foto: Sonny Jonasson

Moa instämmer och påtalar flertalet aspekter som ett kulturkvarter kan ge Falun i konstruktiv mening.
– Det finns som sagt en vibb av framåtanda i Falun nu, och vi är övertygade att en kulturstark satsning på det här området skulle gynna hela kommunen. Att bygga en starkare kulturell hemmaplan.
– Det här är det första man ser av Falun när man kommer med tåg och viss busstrafik. Det går att skapa en mycket varmare och välkomnande känsla av sådant som står oanvänt eller gapar helt tomt i dag.

Kringstad och Omne – som i Magasinets maskineri kompletteras av Lisa Mossfeldt Scheltdorf och Magdalena Nord Omne – exemplifierar med både blågula och rödvita utropstecken i sammanhanget.
Moa Kringstad:
– Ett lysande exempel står att finna i Köpenhamnskvarteret Kødbyen, upplyser hon.
– Det är numera ett färgstarkt kulturcentrum som bubblar av energi och där fullkomligen sjuder det av liv kring restauraranger, gallerier, musikforum och mycket annat.

En av flera visionsbilder för ett kulturkvarter. Bilderna är framtagna av Magasinet och arkitekt Hans Pettersson på Sweco.

Mats Omne:
– I Stockholm finns Slakthusområdet med stor del kulturevenemang, mängder av företag och arbetstillfällen. Det är en annan positiv del i detta, att ett kulturkvarter tveklöst skapar nya jobb.
Lasse, Moa och Mats konstaterar att rubriceringen “kulturkvarter” möjliggör många ingångar och stor potential för en stad som Falun.
Anslaget är högt, brett, långt och laddat med tillåtande termer i fråga om kreativitet och mänsklig initiativkraft.
Utöver replokaler i den gamla stationsbyggnaden nämns en uppsjö tänkbara etableringar på det stora stationsområdet.
Hotell med bra läge för folk på resande fot, nöjeshak, motorer inom mat och dryck, hantverk, unika verksamheter med lokal prägel, konst, teater – framtiden beskrivs som en gigantisk canvas i väntan på färg.

Lasse Westin ser det förmodat stärkta trygghetsvärdet som viktig aspekt för områdesmiljön.
Därtill noterar han gott om evidens för kulturens framåtlutade betydelse såväl historiskt som i svenska och utländska städer.
– Det är en no-brainer, Falun skulle tveklöst lyfta om vi kan få till en satsning av det här slaget.
Han utvecklar:
– Precis som i andra städer med kulturen i förarsätet skapas en het plats. Det drar folk och ökar attraktionen för både området och staden som helhet. Det går inte nog att poängtera hur stor funktion kulturen har för en hur en stad upplevs, betonar Westin.

Moa Kringstad ser även möjligheter till en smartare och mer sammanflätande infrastruktur.
– Det byggs nya bostäder i kvarteren nära stationsområdet och stadsdelen växer i omfång. Vår förhoppning är att man leder livet rakt in i gemenskapen snarare än låter det passera förbi.
– Cykelbanor och gångstråk som vardagliga färdvägar kan bli en given del av ett kulturkvarter, och detta skapar även flöde, inkludering och kan minska segregation, framhåller hon.
Mats Omne bibehåller ett tonläge lotsat av tillförsikt.
Han ser likt Moa och Lasse en smärre krutdurk av kreativ sprängkraft för Falun i en ansats som denna.
Omne efterfrågar dock en överlag mer tillåtande, uppmuntrande praxis.

“Vi är övertygade att en satsning här skulle gynna hela kommunen”, säger Moa Kringstad gällande det rejäla ansiktslyft man önskar ge det tämligen grå och glest befolkade området nära gamla stationshuset. Foto: Sonny Jonasson

Detta för att idéburet ax ska jäsa till laddad limpa. Och då menar han att beslutsfattare måste kliva ombord på samma båt, och vissa regeltunga trösklar sänkas.
– Ja, vi har ju som sagt tidigare haft den här diskussionen på bordet och noterat ganska goda samarbetsvibbar. Sedan blir det på något märkligt sätt som att allt bara avtar och försvinner in i ett svart hål. Mycket fastnar i tröga paragrafer och dör innnan det ens hinner komma i gång.
– Nu känns det som att förutsättningar i positiv bemärkelse är i rullning. Därför hoppas vi få i gång den här diskussionen igen. Göra ett rejält omtag med politiken, sänka beslutströsklar och intensifiera dialogen. Vilka av Faluns kulturaktiva ska annars orka i längden, frågar Omne sig.

Ytterligare en visionsbild för ett kulturkvarter som skapats i samarbete mellan Magasinet och arkitekt Hans Pettersson på Sweco.

Trion samlar sig i en gemensam hållning och ambition med framtidens Falun som ett av flera kärnvärden.
– Tillsammans måste vi våga ta steget, vi är övertygade att det här skulle utgöra något väldigt bra för Falun, säger Moa Kringstad.
Mats Omne nickar och sätter ord på den vision som nu ges högre marschfart.
– Grundläggande ansatser och stöttepelare finns redan att tillgå via materialet i “Magasinets utvecklingsstrategi för 2020–2025”.
– Det är fullt möjligt att skapa en upplevelsebaserad magnet här, tillgänglig direkt när man kommer till Falun med tåg.

Lasse Westin summerar:
– Från grus, betong och den otryggt dunkla känslan, till något helt annat. Här på stationen kan kulturen öppna famnen.
– I en annan ände av staden är skateparken ett lysande exempel på hur bra det kan bli. Värme, puls och uppmuntrande atmosfär. Låt oss skapa ytterligare en fantastisk plats i Falun, säger han.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,403336" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS