De som är med i kören kan påverka vilka låtar som de ska sjunga. “Never ending story” är en låt på repertoaren.
Foto: Foto: Sara Flodin

Ny kör för ungdomar

HEDEMORA z Camilla “Milla” Last och Hedemora Kulturskola har dragit igång en ny kör för ungdomar på Bachmanska skolan. Dit är de som går i fyran, eller är äldre, välkomna. Kören heter Cantiamo, som betyder “vi sjunger” på Italienska.

I november blev Camilla “årets kommunanställd”. Hon arbetar på kulturskolan och har sånggrupper på sex av skolorna i Hedemora kommun under skoltid. Hon ansvarar även för de två barnkörerna Elsa- och Annakören. Den nystartade ungdomskören har precis börjat sjunga stämmor.
– De har testat konceptet. Det gäller att ta för sig och våga sjunga i sin stämma även fast någon annan sjunger något annat, säger Camilla som tycker att detta ger självförtroende då du måste stärka dig själv och våga ha din egen röst.

Camilla “Milla” Last är sånglärare i Hedemora och har nu startat en ny kör för den som går i fyran eller är äldre. Foto: Sara Flodin

Camilla är själv utbildad musikalartist på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Hon arbetade som musikalartist under en tid, men säger att hon inte trivdes som frilans. Däremot trivs hon som sånglärare på Hedemora Kulturskola. Camilla har arbetat med flera barn som har selektiv mutism.
– De pratar bara med vissa utvalda, någon kompis och förälder.
Även fast de inte talar så har Camilla fått dem att sjunga.
– Ett par av dessa barn har till och med sjungit solo. Sången gör att barnens självkänsla växer, berättar Camilla som tycker att det är fint att få vara med i barnens resa.
– Det är häftigt att se dem utvecklas, med musiken kommer ett automatiskt och naturligt flow.
– Det går att lära sig att räkna och läsa på många sätt, konstaterar Camilla och jämför noter med “matte” där varje takt går jämt ut.

Kören har precis börjat sjunga i olika stämmor. Foto: Sara Flodin

Mira Sundquist och Edith Lindberg är med i kören och de tycker att det är roligt att sjunga med andra.
– Den här gemenskapen, som du får av att sjunga i kör, är häftig. Man kan bli en tight grupp och man träffar många nya människor, förklarar Mira.
– Det är kul att få öva på stämmor i kör. Det är så coolt när man är flera som sjunger och så går det ihop till en ljudbild som man inte kan få till själv, tycker Edith.
Edith har sjungit i kör tidigare och Mira sjunger även i en annan kör.
– Men den är på lite lägre nivå och vi sjunger inte i några stämmor där. Så det blir inte riktigt samma grej.

Mira Sundquist och Edith Lindberg gillar att sjunga i kör och hoppas även på en musikkarriär i framtiden. “Something just like this” är båda tjejernass favoritlåt från körens repertoar. Foto: Sara Flodin

Mira sjöng med ett band på kulturnatten och hon har även gjort uppträdanden på Blues Jam. Både hon och Edith drömmer om en karriär som artist.
– Ja, det är min största dröm, erkänner Mira som, liksom Edith, tycker att Camilla är en jättebra sångpedagog och att fler borde ta chansen att ansluta sig till kören.
Camilla själv uppmanar den som vill sjunga att komma till kören för att utforska sin röst, även om målet är att bli soloartist.
– De flesta artister har någon gång sjungit i kör och antagligen inte alltid varit den som sjunger låtens melodi, konstaterar Camilla.

Kören som heter Cantiamo tränar på måndagar i Bachmanska skolan. Kören kommer uppträda på Lucia och eventuellt göra något framträdande tidigare. Foto: Sara Flodin

Selektiv mutism
Selektiv mutism klassificeras som en ångestdiagnos. Det innebär att barnet ofta har ett fungerande språk och kommunikation i hemmet tillsammans med familjemedlemmar, men inte klarar av att prata i förskolan, i skolan eller i andra sociala situationer. Barnet klarar sig ofta bra vid uppgifter som inte kräver tal eller annan typ av kommunikation.
Källa: www.spsm.se

Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS