ANNONS

Första spadtaget för bostäder Kvarteret Aniara. Från vänster: Johan Bengtsson, vd Borlänge Byggproduktion AB, Jan Bohman, styrelseordförande AB Stora Tunabyggen, och Pernilla Bergkvist, marknadschef AB Stora Tunabyggen.
Foto: Veronica Rigtorp

Nu ska det byggas nya lägenheter i Jakobsdalen

BORLÄNGE. Nu byggs 86 nya lägenheter i Jakobsdalen. Hyresgästerna beräknas kunna flytta in redan nästa år – i februari och juni.

Borlänge Byggproduktion AB bygger nu två hus med 86 lägenheter i kvarteret Aniara i Borlänges nya stadsdel Jakobsdalen.
Husen byggs i trä och innehåller ettor, tvåor och treor. De två husen byggs i två etapper med inflyttning den 1 februari och den 1 juni 2022.
– Husen levereras och monteras av Prefament AB och är byggda i trä vilket passar mycket bra in i Borlänge kommuns vision om den nya hållbara stadsdelen Jakobsdalen, säger Johan Bengtsson, vd för Borlänge Byggproduktion AB.
– Förutom att vi bygger två attraktiva hyreshus med rimliga hyror är projektet i sig unikt. Projektet bygger på ett samarbete mellan huvudägarna till det privata bolaget Prefament AB och det allmännyttiga bostadsbolaget AB Stora Tunabyggen vilket är en ny form av samarbete för att skapa fler bostäder.
Kvarteret ligger synligt från Nygårdsvägen och husen får adresserna Aniaragatan 3 och Studievägen 4.
– Här har du närhet till det mesta, säger Pernilla Bergkvist, marknadschef på Tunabyggen och fortsätter:
– Du bor granne med trevliga naturområden som Nygårdsravinen och Vattenparken. På fina gång- och cykelvägar tar du dig snabbt till centrum och du har promenadavstånd till Kupolenområdet, Norra Backa Handelsplats, Dalarna Science Park, Trafikverket och Högskolan Dalarna. Det är nära busshållplats med direktbussar till Borlänge centrum och Falun.

Det här är det andra byggprojektet i Jakobsdalen, skriver Borlänge Byggproduktion i sitt pressmeddelande. För några veckor sedan flyttade hyresgästerna in i två nybyggda hus med 94 lägenheter, på Studievägen 56 och 58, med Tunabyggen som hyresvärd.
– Borlänge växer och Jakobsdalen tar form. I dag tar vi spadtag för 86 lägenheter som byggs i ett fantastiskt läge, centralt men ändå nära naturen. Tunabyggen är en viktig samhällsaktör i utvecklingen av Jakobsdalen och Borlänge, säger kommunalrådet Jan Bohman (S), ny styrelseordförande i Tunabyggen, och fortsätter:
– Vi behöver mycket lägenheter i Borlänge. Att det byggs i trä stärker Borlänges trähusstrategi.
– Det har stor betydelse för vår kommun att vi skapar ett integrerat område med blandad bebyggelse. Ska vi lyckas med det är det viktigt att flera aktörer satsar i Jakobsdalen.

Borlänge Byggproduktion har i januari 2021, efter ett års väntan, erhållit statligt stöd för byggnation av två hyreshus i Jakobsdalen, Borlänge. Hyreshusen innehåller sammanlagt 86 lägenheter i storleken 1-3 rum och kök.
Husen uppförs av Prefament Söderhamn och sammansätts av 136 prefabricerade lägenhetsmoduler av typ Woodline.
Byggpartner kommer att utföra markarbeten och partnern Tunabyggen ska svara för husens förvaltning. Den totala projektsumman är 140 miljoner kronor, inklusive det statliga stödet. Projektet löper under hela 2021 och början av 2022.

Bygga och förvalta
Borlänge Byggproduktion AB är ett bolag som bildats gemensamt av huvudägarna till det privata bolaget Prefament AB och det allmännyttiga bostadsbolaget AB Stora Tunabyggen med syfte att bygga och förvalta två hyreshus med totalt 86 lägenheter i kvarteret Aniara i Jakobsdalen.

Facebook

ANNONS

ANNONS