Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Fredrik Persson, verksamhetschef.
Foto: Niclas Bergvall

Nu kan arrangören äntligen andas ut

NORBERG. Nu kan alla som är involverade i Engelbrektsloppets Vintervecka andas ut. Jordbruksverket har nämligen beslutat att Engelbrektsloppet får köras med den ordinarie sträckningen. – Det är klart vi hade hoppats på det, men man vet aldrig, säger Fredrik Persson, verksamhetschef vid vinterveckan.

Tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, bedömer Jordbruksverket att Engelbrektsloppet kan genomföras i sin helhet utan att den pågående bekämpningen av afrikansk svinpest äventyras.
Engelbrektsloppet över 60 kilometer ingår i Engelbrektsloppets Vintervecka som inleds den 3 februari och avslutas den 11 februari.
Föreningen Engelbrektsloppet fick i oktober klartecken att genomföra en kortversion av loppet, trots rådande restriktioner i den svinpestsmittade zonen.
Undantaget var förenat med vissa villkor, som att loppet skulle köras på en alternativ sträcka, att vissa partier skulle stängslas och att all utrustning skulle rengöras efter tävlingen.

Starten vid Kristinaloppet. Foto: Niclas Bergvall

Efter att Jordbruksverket i december minskade storleken på den smittade zonen och samtidigt beslutade att olika restriktioner skulle gälla i zonens kärnområde respektive ytterområde, har arrangörerna inkommit med en ny ansökan om undantag för att få genomföra loppet i ordinarie tappning.
En ansökan som Jordbruksverket nu har beviljat. Arrangörerna får samtidigt tillåtelse att spåra samtliga sträckor med motorfordon.
– Vi har, tillsammans med SVA, bedömt att risken för aktiv smittspridning är mycket låg för det här arrangemanget i den här delen av den smittade zonen. Den sammanvägda bedömningen är också att risken för att arrangemanget ska störa vildsvinen och den pågående smittskyddsavlivningen är hanterbar. Beviljandet gäller dock under förutsättning att inga nya fynd av smittade vildsvin görs utanför kärnområdet, säger Madeleine Haal Gertzell, gruppchef i Jordbruksverkets krisorganisation i ett pressmeddelande.
– Det är ett beslut vi hade hoppats att få, men man vet aldrig och Jordbruksverket har förstås bättre koll på det, säger verksamhetschef Fredrik Persson.

Nina Lintzén, som vann Kristinaloppet 2023, tillsammans med kranskullan Ella Martinsson. Foto: Niclas Bergvall

Noteras kan att kravet på rengöring av utrustning efter avslutat lopp inte finns kvar. Däremot gäller fortfarande begränsningar av var publik får befinna sig.
Enligt villkoret till beslutet får arrangörerna inte underlätta för publik att följa tävlingen ute i skog och mark. Eventuella åskådarplatser får anordnas inom tätbebyggt område.
– Det är inga problem, det är aldrig någon publik på de platserna. Bästa platsen att följa loppet är på torget i centrala Norberg, säger Fredrik Persson.
Så här säger han om läget några veckor innan vinterveckan inleds.
– Det ser bra ut, det är drygt 30 procent fler anmälda nu jämfört med samma tidpunkt i fjol. Det är bara att hoppas att det håller i sig.

Några snöproblem lär ni väl inte ha?
– (ha ha) Nej, det har varit en bra vinter.
Den bästa på länge?
– Jag har varit med sen 2017 och både 2018 och 2019 var det gott om snö, säger Fredrik Persson.
Det är med andra ord en vädermässigt lugn verksamhetschef som tillsammans med övriga i staben kring vinterveckan ser fram emot Engelbrektsloppet.

Program vid vinterveckan
Lördag 3/2: Åk en mil vinn en bil, 10 kilometer.
Lördag 3/2: Lilla Engelbrektsloppet, 0-16 år.
Söndag 4/2: Engelbrektsloppet, 45 kilometer.
Måndag 5/2: Klasskidan.
Tisdag 6/2: Klasskidan.
Fredag 9/2: Engelbrektsstafetten, 3×10 kilometer.
Lördag 10/2: Kristinaloppet, 30 kilometer.
Lördag 10/2: Engelbrektsloppet, 30 kilometer.
Söndag 11/2: Engelbrektsloppet, 60 kilometer.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!