ANNONS

Sigge Henriksson, Lars-Erik Gustafsson och Lars-Erik Lennartsson från PRO Söderbärke är med och arrangerar trivseldansen.
Foto: Lisa Björklund

Nu dansar pensionärerna i Söderbärke igen: “Alla är glada”

SMEDJEBACKEN. Efter två långa pandemiår har fredagarnas trivseldans på Folkets park i Söderbärke äntligen återupptagits. – Man hör att de är glada att vi har börjat igen. Det har varit tomt under pandemin. Vi som jobbar har saknat dansen, men de som dansar har saknat den ännu mer, säger en trio bestående av PRO Söderbärkes ordförande Lars-Erik Gustafsson, Lars-Erik Lennartsson, ordförande i PRO Söderbärkes danskommitté och Sigge Henriksson, som också ingår i danskommittén.

Himlen är gråmulen och det är en av de kallare dagarna i juni. Dansbanan i Söderbärke, vackert belägen intill sjön Barken, gapar för tillfället tom. Här inledde PRO sommarens trivseldans redan i slutet av maj. Danserna är omåttligt populära och har hittills lockat många danssugna pensionärer, trots att de första fredagarna bjöd på dåligt väder.
– Ena fredagen åskade det och bandet kunde inte börja spela förrän kvart i två, ändå var vi över 120 personer. Den andra fredagen regnade det kopiöst, säger Lars-Erik Lennartsson.
– Det kom folk från Säter som sa att det haglade när de åkte hemifrån – ändå åker man hit. Det är ett behov, tillägger Sigge Henriksson.

Från ett stort upptagningsområde runt omkring i Dalarna och från grannlänen Västmanland, Örebro och Värmland kommer folk till Söderbärke för att dansa. Efter en start med otursamt väder, ser arrangörerna nu ljust på resten av sommaren. Under juli och augusti väntas orkestrar som exempelvis Holens, Kalle & Stefan, Cedrix och Hedins.
– De brukar köra fyra moderna och en gammeldans som vals, schottis, hambo eller polka. Det är tryckare och mycket bugg. De spelar bara bra dansmusik och kända bitar, säger Lars-Erik Gustafsson medan de andra fyller i.
– Som till exempel ”Leende guldbruna ögon”, den är populär.
– Många av dem som spelar här brukar spela på Finlandsbåtarna.
De tre herrarna har samlats vid dansbanan för att berätta om trivseldansen.
– Redan nu bokar vi orkestrar för nästa år.

På fredagarna fylls dansbanan i Söderbärke med danslystna pensionärer. Foto: Lisa Björklund

Vanligtvis brukar uppåt 200 personer komma till dans-arrangemanget som pågår mellan klockan 12.00 och klockan 18.00.
– När det är paus ringlar kön lång med människor som vill köpa kaffe och smörgås. Alla ska ha sitt och det ska gå fort och så ska de hinna vila lite. När orkestern börjar är det inte en käft kvar i serveringen.
– På åtta minuter är de utfordrade allihop, även om de är 200 personer.

Sigge Henriksson, Lars-Erik Lennartsson och Lars-Erik Gustafsson från PRO Söderbärke är med och arrangerar trivseldansen. Foto: Lisa Björklund

Är folk trötta efteråt?
– Nej då. Alla är glada och pigga efteråt. Alla är trevliga. Trivseldansen betyder mycket för många. Att de får träffas en gång i veckan kan räcka.

Sigge Henriksson, Lars-Erik Lennartsson och Lars-Erik Gustafsson från PRO Söderbärke är med och arrangerar trivseldansen. Foto: Lisa Björklund

PRO-dansen i Söderbärkes folkpark har pågått sedan 1970-talet och det var Folke Larsson som startade den, säger Lars-Erik Gustafsson.
– Vi tror att det var på 1970-talet. Parken är känd för danserna egentligen, tillägger han.
Såväl han, som Lars-Erik Lennartsson och Sigge Henriksson har alla minnen från dansbanan från sin ungdom.
– På 1960-talet började jag dansa här. På den tiden var det officiell dans på onsdagar och lördagar, säger Lars-Erik Gustafsson och berättar att han som ung dessutom arbetade med att sälja dricka på Folkets park.
– Försäljningen bedrevs under golvet av själva dansbanan. Trägolvet rungade ovanför och jag stod och var rädd för att få någon dansare i huvudet, säger han och skrattar.
Sommarens sista dans på Folkets Park i Söderbärke är den 2 september. Då spelar orkestern Junix.

Facebook

ANNONS

ANNONS