Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Niels Boermas intresse för 3D-skrivare började för ett par år sedan. Nu driver han ett företag och har fullt upp med både stora och små beställningar. Han bygger även sina egna 3D-skrivare.
Foto: Sara Flodin

”Nörd” på 3D-skrivare

SÄTER För ett par år sedan började Niels Boerma ”nörda ner sig” i 3D-skrivare. I samma veva startade han ett företag och nu har han levererat beställningar på tusentals föremål och planerar att utöka sin verksamhet med fler skrivare.

Det viner och susar av de fem 3D-skrivarna som är i gång i produktionsrummet hemma hos Niels. Så fort en maskin är klar med sin uppgift laddar Niels om den för omstart.

I början gjorde han mycket leksaker till barnen. Både hästar och bilar med avtagbara hjul. Nu finns inte längre den tiden. Nils säger att det är stor variation på beställningsjobben och att han även har många små kunder.
– Varje uppdrag är lika spännande. Det är något som någon kommit på och som jag inte tänkt på förut.
Niels jobbar även som lastare ovan jord vid Garpenbergsgruvan. Arbetet med företaget sker på hans ”lediga” tid. När Boliden bytte ut sin utrustning passade inte längre de gamla sprängtrattarna.
– Jag gjorde sex prototyper på Drilllock AB:s beställning och de tyckte de fungerade.

Locken till “sprängtrattarna” har Niels designat. Boliden har beställt runt 1 400 lock. Locken är gjorda av sockerrörsbaserad plast. Foto: Sara Flodin

Därefter fick Niels en stor beställning på lock till sprängtrattarna. Trattarna masstillverkas av företaget Drilllock AB utefter Niels design.
– Att tillverka en tratt med 3D-skrivare tar ca tio timmar, medan massproduktionen i form tryckt plast endast tar 30 sekunder, men locken tillverkar jag här hemma då locken återanvänds och därför är det mindre åtgång på dom. Det blir billigare för kunden på det här sättet, förklarar Niels.
Locken behövs på trattarna för att skydda hålen från vatten och annan smuts för att sprängningen ska bli så effektiv som möjligt. Spräcktratten är 340 millimeter i höjd.
– Den skit som kan följa med ner i hålet ligger oftast överst på backen, har jag fått berättat för mig, säger Nils.
Han har nu fått en beställning på 300 lock till Zinkgruvan i Askersund och Boliden vill ha ytterligare 200 lock. Sammanlagt har han nu gjort cirka 1 400 lock enbart till Boliden. Nils tror att det finns potential att få en ännu större beställning.
– Jag har fått väldigt en bra feedback från Garpenberg om att locken fungerat bra.
Både små och stora jobb kommer in regelbundet. Nils sitter i stort sett hela tiden som han är ledig vid cad-ritningarna för att kunna leverera i tid och för att inte något ska hamna på efterkälken.
– Och jag vill inte tacka nej för att jag inte har tid.

En prototyp till en sprängtratt har vuxit till ett företag. Nu jobbar Niels varannan vecka i sitt egna företag som han hoppas kunna försörja sig av i framtiden. Foto: Sara Flodin

Användandet av 3D-skrivaren är oändlig. Ett användningsområde är att skriva ut reservdelar som inte längre finns på marknaden.
Nils har, till exempel, nyligen gjort en del till en veterantraktors kupéfläkt åt en kund.
– Det gick inte att få tag på en ny så han limmade ihop den och skickade hit den. Jag tog mått ifrån den och byggde en ny.
Nils har även gjort isskrapor till flera företag.
– Det som är roligt med det här är att om du kan tänka dig det så kan vi göra det. Det tar aldrig stopp.
Det går även att skriva ut föremål med rörliga delar, som kullager.
– När du ställt in din skrivare så noggrant som vi gör så går det att skriva ut. Det går inte att plocka isär eller plocka ihop, men fungerar direkt från skrivaren.
– Det som tar tid är att göra en cad-ritning i datorn på det som ska skrivas ut, berättar Niels som har suttit många timmar vid datorn och är autodidakt, självlärd på cad.
– Jag samarbetar med ett företag som skannar, så det är inte omöjligt om det önskemålet finns.
Ibland får även Niels beställningar på ”hemliga” prototyper och han är noga att inte avslöja något om dessa. På grund av patent måste dock den som skriver ut med 3D-skrivare beakta att föremål kan vara patenterade.
– Det måste man kolla upp, påtalar Nils.
Det finns en uppsjö med olika filament, som det kallas, vilka används till utskrifterna.
– Det finns kolfiberförstärkt plast, genomskinlig plast och plast med träfiber som du kan efterbehandla som ett träföremål, till exempel slipa eller måla.

Niels kan även göra reservdelar till den som behöver. Detta är en del till en fläkt som ska sitta i en veterantraktor. Foto: Sara Flodin

Niels håller med om att plast inte riktigt är accepterat just nu.
– Absolut inte, men mycket av den plasten är återvunnen plast. Du kan också ta ett föremål och smälta ner det och använda igen.
Nils jämför med en CNC-maskin som fräser bort material och konstaterar att det blir mycket mindre spill med en 3D-skrivare.
3D-skrivare har funnits i nästan 25 år, men har inte riktigt ”boomat” i Sverige än.
– De används till och med för att bygga hus. Det är exakt samma princip som mina har fast de är jättestora 3D-skrivare som sprutar ut betong.
Man kan skriva ut mat också, som tårtor och godis, berättar Niels.
Målet för Niels är att enbart arbeta med firman i framtiden.
– Jag ska expandera efter nyår och köpa fler skrivare, förklarar han entusiastiskt.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!