Under Avestafestivalen patrullerade Nattvandrarna under båda nätterna. “Vi försöker prata som en trygg vuxen och markera vad som är fel att göra. De som inte har “rent mjöl” i påsen vänder”, förklarar Carola Larsson som startade gruppen.
Foto: Sara Flodin

Nattvandrarna finns till för ungdomarna

AVESTA. Denna tid är intensiv för Avestas ideella Nattvandrare som i år utsetts till ”Årets grupp” i region mitt. Lokalt i:s utsände följde med dem på stan under Avestafestivalen för att rapportera om deras arbete. – De håller koll på det som händer så det har blivit tryggare, tycker Ida Eklund, 16 år, som inte tvekar att ta hjälp från Nattvandrarna om det skulle behövas.

De gula jackorna lyser upp gänget som vandrar omkring i tivoliområdet. Så fort de steg ur bilarna, som de sponsras med, flockades ett gäng ungdomar runtomkring dem. De vet att Nattvandrarna delar ut klubbor och är trevliga att prata med. Carola Larsson och hennes man Jonas startade Nattvandrarna i Avesta i oktober 2020. Carola säger att de behövs för att trygga upp centrum.
– Trygga vuxna behövs överallt, anser hon.

Gruppen träffas alltid först i lokalen i Krylbo för fika och planering av kvällen. Foto: Sara Flodin

Carola tycker att ungdomarna får mycket oförtjänt skit. Att de flesta är glada, men att de ofta möter påverkade personer ute på fältet.
– Vi har hjälpt en påverkad tioåring. Då ringde vi till föräldrarna och skjutsade hem barnet, påtalar Carola.

Carola Andersson hjälper “gästspelaren” Anita Forsberg med västen som de som går med nattvandrarna får låna. Foto: Sara Flodin    

I början var ungdomarna reserverade mot Nattvandrarna.
– De trodde att vi var myndighetspersoner och ”tjallare”. Efter att vi har förklarat vad vi gör har de accepterat oss, anser Carola.
– Det är väldigt viktigt att tala om för de vi träffar att vi inte är några myndighetspersoner. Vi har ingen skyldighet att rapportera oro till socialen, utan ska bygga upp ett förtroende med ungdomarna så de kommer fram om de får något problem.

Markus Larsson, 19 år, tycker att det känns tryggt och bra att ha sin mor på stan. Melissa Sattravet, 16 år, är Markus flickvän. Paret och deras vänner tycker att det är fint att det finns vuxna som bryr sig. Foto: Sara Flodin

De som nattvandrar har inga extra befogenheter.
– Vi varken beslagtar eller häller ut alkohol, informerar Carola.

Carola Larsson startade Nattvandrarna i Avesta. Foto: Sara Flodin

Inför Avestafestivalen har kommunen uppmanat föräldrar att nattvandra. Trots detta har endast ett tiotal personer anlänt till kvällens vandring. Gruppen konstaterar att även många vårdnadshavare är ute på fest en sådan här kväll.
– När jag gick ordningsvakt och polisen skulle köra hem fulla ungdomar mötte de ibland föräldrar som var ”plakata”. Då var det bara att ta med ungdomarna därifrån. Det är sådant som händer, påtalar Göran Pettersson.
Anita Forsberg gör ett ”gästspel” i gruppen denna kväll.
Hennes son är 17 år och ber ofta sin mor att skjutsa hem hans kompisar.
– Tusentals gånger har jag kört hem ungdomar för att deras föräldrar har druckit alkohol. Jag skjutsar ungar mitt i natten. Vissa föräldrar skiter i sina barn, vittnar hon om.
Även Katarina Andersson har anslutit sig till gruppen denna kväll.
– Vi måste poängtera att Nattvandrarna inte är någon ersättare till föräldrarna, påtalar Katarina.

Nattvandrarna i Avesta står på ungdomarnas sida och har denna tid en intensiv period. Gruppen har utsetts till “Årets Grupp 2023” i Region Mitt. “Vi behöver bli fler”, säger Carola Larsson som startade gruppen tillsammans med sin man. Foto: Sara Flodin

Nio personer ingår i Nattvandrarnas aktiva styrka.
– När vi är så här många delar vi upp oss i tre, fyra grupper. Vi ska vara minst två, helst tre i varje grupp. Då kan en agera, en vakta och en larma om något händer, förklarar Carola.
– Föräldrar får gärna vara med vid enstaka tillfällen. Det är kanon om någon bara vill vara med någon timme, vi behöver bli fler, påtalar Carola som även sitter med i Nattvandrarnas riksstyrelse.
Inga förkunskaper behövs.
– Blir man aktiv har Nattvandrarna Sverige en egen grundutbildning. Där lär man sig att hantera psykisk ohälsa, första hjälpen, och sådana saker.
Nattvandrarna uppmanar personer från andra kulturer att ansluta sig.
– Det ska vara mångkulturellt, precis som samhället är idag, tycker Katarina.
Shadi Bshara, Abdullatif Mukabel och Abdullah Anser ingår i gruppen och de talar alla arabiska, vilket gjort det lättare att få kontakt med de som talar arabiska.
Gruppen får 1 000 kronor och kläder från Nattvandrarna Sverige, men inga pengar från kommunen. Privatpersoner sponsrar med klubbor och Krylbohus sponsrar dem med lokal. Två bilfirmor förser gänget med tankade bilar. Nattvandrarna ingår i kommunens ”buad-grupp”.
– Vi har jättebra samverkan med polisen, socialtjänsten och fältassistenterna, tycker Carola.
– Jag tycker att det känns bra att vi är många som samverkar för att det ska bli tryggt och bra, säger Victoria Brossman, som jobbar på socialtjänstens öppenvård, när gruppen möter henne på torget.

Under Avestafestivalen övervakade Polisen festivalområdet med en drönare. Foto: Sara Flodin

Under skolavslutningen bör föräldrar hjälpas åt att cirkulera och hålla koll på ungdomar som samlas vid Holmen, Döda fallen, Koppardalen, Domarhagsskolan och Karlbergsparken som är populära samlingsplatser, enligt gruppen.
– Vid skateparken är det också många skumma personer som står och röker, förklarar Anita.
– En vanlig helg är vi nästan bara uppe vid Dalahästen, då är det rätt dött nere på stan. Kan hända att de håller till vid Burger King eller åker till Torp, upplyser Jonas.
Gänget skannar även av bakgator, grönområden och runt större byggnader.
– Bakom AD Bildelar var det mycket ”skit” i går kväll. De gömmer alkoholen här, förklarar Anita.
Avestanatten och skolavslutningen är några av de två tyngsta nätterna.
– Och spontancruisingarna. Då kommer även äldre som dricker alkohol. Har vi otur hakar våra ungdomar på. Finns vi där har de oss som en anledning att inte dricka.
Då gruppen är mobil kommer de även hjälpa till i Säterdalen under årets nostalgidagar.
Ida Eklund, Moa Eriksson och Sara Kjellberg går i nian och ”blåser grönt” denna helg.
Trion tycker att projektet motiverar dem extra mycket till att hålla sig nyktra.
– Eftersom det är många som är ute och håller koll är de flesta nyktra, tror Sara.
– Jag känner att jag kan be om klubbor och om hjälp om jag behöver det. De är alltid pratglada om man vill stanna och prata eller är själv.
Carola tycker att ungdomar i 15-16 års ålder kan vara på stan, men att de absolut bör ha en tid då de ska vara hemma. När Lokalt i:s reporter lämnar gänget har de några timmar kvar att bevaka centrum.
– Vi stannar till vi känner att allt är lugnt. Till två, halv tre, säger Jonas som jobbat skift i 33 år och klarar sig med några få timmars sömn.

Fotnot: Under kvällen skjutsade Nattvandrarna hem en överförfriskad tonåring och lyckades avstyra ett bråk.
BUAD står för barn ungdom alkohol droger.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS