Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Närakutens entré.
“Vi har generella besparingar i hela region Dalarna där Närakuten är en enhet som vi behöver genomlysa”, säger Andreas Mattsson Dicander.
Foto: Lisa Björklund

Närakuten ska spara 16 miljoner

LUDVIKA. Närakuten i Ludvika har stora besparingar att göra nästa år. Enligt Andreas Mattsson Dicander, verksamhetschef för medicin geriatrik och rehabilitering, handlar det om drygt 16 miljoner kronor. – Regionen står med stora ekonomiska utmaningar. Den här enheten kostar 52 miljoner kronor på årlig basis men har en budgetram på 36 miljoner kronor. Vi har ett kraftigt underskott, säger han.

När Närakuten startades år 2020 planerade man för att antalet patienter skulle bli mellan 5 000 och 7 000 per år. Så blev det inte. Enligt Andreas Mattsson Dicander visar statistik för i år att mottagningen hittills har tagit emot nästan 14 000 patienter.
– Det är en dubblering. Antalet patienter är den största anledningen till avvikelsen i vår budget.

Är folk sjuka mer än ni hade räknat med?
– Inte mer sjuka. Vi ser att orsaken till att man söker till närakuten är befogad och inom ramen för att söka akutsjukvård. Men vi levererar en högre vårdnivå. Vi slut-handlägger våra patienter på plats och lägger in dem i slutenvården i Ludvika på ett sätt som man inte gör inom primärvården i vanliga fall. Det gör att enheten kostar mer pengar än vad som var tänkt från början.

Innebär det att ni behöver sänka er ambitionsnivå?
– Kanske inte sänka vårdnivån men analysera innehållet. Vi behöver fundera på organisatorisk tillhörighet för den här enheten och analysera om vi tycker den ligger inom rätt division med tanke på vad den gör.

“Utredaren som gjorde utredningen innan vi öppnade närakuten trodde inte att behovet var så omfattande som det var”, säger enhetens biträdande verksamhetschef Andreas Mattsson Dicander. Foto: Privat

Andreas Mattson Dicander berättar att region Dalarna nyligen startat ett genomlysningsprojekt av närakuten i Ludvika.
– Vi ska analysera olika möjligheter samt anpassa och förändra verksamheten. Målet är att återställa en ekonomi i balans och samtidigt tillgodose patienternas behov. Vår styrgrupp ska plocka fram ett kunskapsunderlag som vi kan använda som grund för enhetens framtida uppdrag och ekonomiska ramar.

Genomlysningen är indelad i två faser varav en delrapport ska vara klar den 1 november. Den 19 december ska en slutrapport med konkreta åtgärder presenteras.
– Slutresultatet vill jag inte föregå men vi kommer kunna kommunicera det när rapporten är klar och när beslut i hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp har tagits.

Så i dag kan du inte säga vad sparkraven kommer innebära?
– Vi har inga formella beslut om några förändringar. Det vi jobbar för är att verksamheten måste rymmas inom den ekonomiska ram som vi fått tilldelad inom ramen för: “Hållbar framtid i region Dalarna”. Jag vet mer efter den 19 december.

Närakuten behöver spara pengar. Foto: Lisa Björklund
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!