ANNONS

Fredrik Bengtsson tillsammans med Göran Olsson, ledamot i klubbens styrelse (till vänster) och klubbchef Magnus Olsson.
Foto: IK Brage

Nära allsvenskt spel – men det är inget som grämer Fredrik

BORLÄNGE. Redan som 18-åring satt han på bänken i allsvenska IK Brage. Nu har nystartade IK Brages tränare Fredrik Bengtsson hunnit bli 46 år och trots att han var så nära att få spela i den högsta serien är det inget som grämer honom. – Nej, jag var ung då och hade inte kvalitéer för att spela i allsvenskan, säger han.

Numera är Fredrik Bengtsson i ”ropet” för att han är tränare för nystartade damlaget IK Brage.
Men ni är nog många som minns hans tid som spelare och det blev totalt 330 matcher med IK Brage under tio säsonger, 1994-2003. Men det blev ingen allsvensk match.
Är det något som grämer dig?
– Nej, absolut inte, säger Fredrik.
Men det blev två matcher på bänken med IK Brage i den högsta serien säsongen 1993.
– Jag minns vilka matcher det var, Norrköping hemma och Örebro SK borta, berättar Fredrik som då var blott 18 år ung.
Var det aldrig nära att du skulle bli inbytt?
– Nej, jag var ung då och hade inte kvalitéer för att spela i allsvenskan. Vi var flera unga spelare som fick vara med på bänken som komplement, berättar han.

Säsongen 1993 var också senast Borlängeklubben spelade i allsvenskan. Då blev det en jumboplats med 16 poäng på 26 matcher.
– Klubben gick nog upp lite för tidigt, vi hade helt enkelt inte ett lag för högsta serien. Truppen var för nog för tunn och jag minns att vi föll med 1-8 mot Malmö FF och 3-9 mot AIK.
Det blev alltså inget allsvenskt inhopp för Bengtsson, men han lärde sig mycket av tiden som ung spelare.
– Jag förstod vad som krävdes, men det gäller också att förstå vad man själv är bra på. Sedan ska man göra det man är bra för att kunna bidra och hjälpa laget på bästa möjliga sätt. Inte spela någon annans roll i laget, berättar Fredrik och fortsätter:
– Min peak i karriären kom när det var försent, jag var i 28-30-årsåldern. Men det är något som jag tagit med mig som tränare, jag har analyserat vad det berodde på. Man måste förstå vad som krävs för att bli riktigt bra.

Men en sak ångrar Fredrik Bengtsson.
– Att jag inte nådde högre upp. Men då krävs det förstås att andra klubbar i högre divisioner är intresserade, säger han.
Men under åren i Brage blev det trots allt tre säsonger i superettan.
Sin egen karriär fortsatte efter Brage i Kvarnsvedens IK, där han var med och förde upp laget i division 2. Men Fredrik spelade även i Tunabro IK.
– Jag gjorde några comebacker i Brage, bland annat i division 2.
Året var 2007 och IK Brage vann serien efter att bland annat ha mött Heby AIF, Brynäs IF och Värtans IK.

Saknar du spelandet?
– Nej, faktiskt inte. Jag får så mycket fotboll ändå som tränare och jag lever verkligen med det varje dag, säger Fredrik.
Nu ska han leda IBK Brages nystartade damlag i division 2.
– Det känns inspirerande och vi jobbar långsiktigt. Det är mycket därför jag hoppade på uppdraget, säger Fredrik Bengtsson.

Fredrik Bengtsson. Foto: privat

Fredrik Bengtsson
Ålder: 46 år.
Bor: Villa i Borlänge
Familj: Barnen Ida och Cajsa.
Yrke: Banktjänsteman.
Äter helst: Gärna en god Lasagne.
Dricker helst: Vatten och ibland ett gott vin.
Ser på tv: Mest sport men även någon bra serie ibland.
Läser/lyssnar på: Just nu ”Coach meet Coach” där Jörgen Lennartsson möter framgångsrika ledare och pratar om ledarskap. Väldigt intressant!
Fritidsintressen: Allmänt sportintresserad, spelar gärna en golfrunda med trevliga vänner för att tänka på något helt annat än jobb och fotboll.

Facebook

Populärt på webben

ANNONS