“Någon riktig dalkarl har jag inte mött”

”Du är ingen riktig karl om du inte har åkt Vasaloppet!” Så sa ofta min vän Bolle Eriksson när vi rapporterade från Vasaloppet på den morgontidning jag jobbade på i många år.

Givetvis hade Bolle åkt Vasaloppet. Ja, till och med flera gånger. Men han hade också brutit ett lopp och åkt skammens buss till målet i Mora.
Det där med riktig karl kanske är sant, jag vet inte.
När jag för fyra år sedan började arbeta på dåvarande Annonsbladet, som numera heter Lokalt i, lämnade jag Västmanland för Dalarna.
Och med sport som mitt stora intresse i livet var jag säker på att möta ett gäng karlar på min arbetsplats. Alltså män som åkt de nio milen mellan Berga by i Sälen och målet i Mora.

Icke!
Inte en enda av mina arbetskamrater har åkt Vasaloppet – vare sig männen eller kvinnorna.
Några har genomfört Tjejvasan och jag tror till och med något kört en sträcka på Vasastafetten.
Men någon riktig dalkarl har jag inte träffat…

Söndagen den 3 mars ska det 100:e Vasaloppet genomföras. En klassiker i svensk idrott som lockar många skidåkare under hela veckan.
Vasaloppet blir snabbt fullbokat och Tjejvasan, som startade 1988, är en stor succé.
Snö finns det också så det räcker, inte alls en självklarhet numera. Två gånger har dock Vasaloppet ställts in på grund av snöbrist: 1932 och 1990.
Även 1934 ställdes Vasaloppet in, men då på grund av för få anmälda.
Ja, ni läste rätt. Vasaloppet har inte alltid varit vad det är i dag. Inför loppet 1934 var det endast 17 skidåkare anmälda.
Anledningen var att loppet krockade med FIS-mästerskapet i Sollefteå, motsvarighetens till dagens världsmästerskap.
Det fanns en anledning till att loppet minskade i popularitet. Loppet gick till stor utsträckning på vägar där gamla, långa skidor användes. Men de bästa svenska åkarna ville inte längre åka på vägar, de ville åka i terräng. De körde alltmer på kortare skidor med fasta bindningar och läderkängor och avstod Vasaloppet. Men under andra hälften av 1930-talet lades Vasaloppets sträckning om och fick en mer terrängbetonad bana. Det var ett minst sagt lyckat beslut.

Frågan är om jag någon gång, enligt min vän Bolles sätt att mäta, blir en karl?
Kommer jag att åka de nio milen till Mora? Jag har ställt frågan flera gånger till mig själv och svaret blir alltid: Tveksamt, mycket tveksamt.
Inte heller någon av mina kollegor på Lokalt i verkar ha en ambition att genomföra Vasaloppet, vare sig man eller kvinna.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS