Emilia Henriksson frontar det lika stenhårda som medryckande hardcorebandet Radium Grrrls. Den 13 april uppträder man i glammig inramning på Dalecarlia Music Awards. “Vi får riva loss allt vi har och se var vi landar, och om publiken är med på noterna”, resonerar Emilia.
Foto: Ia Hammar

Musikgalan bjuder på hårda karameller

DALARNA. I april smäller ånyo champagnekorkarna på Dalecarlia Music Awards. Talanger och tunga namn ska prisas. I artistuppbådet hittas ett bjärt, brutalt, besjälat utropstecken.

Artisterna som spelar live på Dalarnas musikgala har offentliggjorts. Den decibelstarka laguppställningen utgörs av fjolårets succéartist Skott, popfenomenet Violet Days, uppmärksammade rockabillyrebellerna John Lindberg Trio, tunga hiphopmonstret Follow Him To The End Of The Desert, hypade stonerrockuppstickaren Gaupa samt tvärförbannade, stenhårda hardcoregänget Radium Grrrls.

Sistnämnda kvartett frigjorde 2017 förstlingsverket, tillika sex låtar långa, “Pro choice”.
En musikaliskt nedstämd kontra tempostark, konfrontativ och in i minsta detalj passionerad hardcorelavett som träffar både intellekt och solar plexus. Frontkvinnan Emilia Henriksson låter sina stämband brisera fritt över tonsatta njurslag som “Demons”, “Slay” och “Tight skin”.
När sången förevigades var hon höggravid.
– Men det var inga svårigheter, det var bara att vråla som vanligt. Vi körde nästan allting live och i stort sett i en enda tagning. Jag blev förvånad själv, berättar Emilia.

I vår är tiden kommen för nästa studioskapelse signerad det i Falun och Borlänge stationerade Radium Grrrls. Bandnamnet är hämtat från de kvinnliga fabriksanställda som insjuknade i strålsjuka efter att ha lurats arbeta med självlysande, livsfarlig färg i New Jersey 1917.
– Vi har precis börjat repa igen och skriver nya låtar, förklarar sångerskan, som hämtar sin inspirationskraft från såväl det egna jaget som omvärldsäventyr.

Det finns en verklighet bakom ursinnigt konstruktiva avhandlingar som “Pro choice”.
– Jag har som filmare rest med och dokumenterat när barnmorskor utbildar barnmorskor i länder som Bangladesh och Somalia, berättar Emilia.
Och utvecklar:
– Mitt arbete syftar till att lyfta människors sexuella och reproduktiva rättigheter. Och jag har ju en grund i det feministiska perspektivet och jämställdshetstänk, så det har influerat vissa av våra låtar.
– Men det smyger sig in annat också. “Disorder” och “Tight skin” handlar exempelvis om hur det är att ha en hjärna som är ungefär som en popcornkastrull. Och gällande det nya materialet vi skriver på känns det som att det drar åt det tyngre, mörkare hållet, avslöjar Emilia Henriksson.

Radium Grrrls – vars medlemsregister också utgörs av gitarristen Christoffer Öster, basisten Andreas Bustad och batteristen Tord Simon Eriksson – antog formen av färdig enhet under hösten 2016.
Kvartetten är en lika turbulent som våldsamt medryckande upplevelse i hörlurarna, där den kreativa smältdegeln hämtar kraft från samtliga parters musikaliska karaktär och tidigare erfarenheter från såväl olika band som fanzines.

Hur är ni att drabbas av i liveformat?

– Vid våra tidigare gigs har det varit grymt bra drag. På DMA är det i ett helt annat sammanhang, och jag tycker faktiskt det känns lite läskigt med den här spelningen, uppger Emilia.
– Jag har lärt mig att jag är introvert extrovert, och jag får nog bearbeta min sociala fobi lite inför den här galan.

Ett förmodat framgångsrecept bär oblyga förtecken.
– Vi får riva loss allt vi har och se var vi landar, och om publiken är med på noterna. Det blir ett socialt experiment.
I den mån någon önskar förvarnas finns recensioner i ämnet.
– Min brorsdotter vred sig i skräck och vrålade “hjälp, nu kommer orcherna!” när hon hörde våra låtar, skrattar Emilia Henriksson.

Publicerad i Annonsbladet vecka 09 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS