Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Närheten till djur och natur är viktigt för Calle och Åsa Höglund. Nu har de belönats med Borlänge kommuns miljöpris 2024.
Foto: Karin Diffner

Miljöpristagare med naturen runt knuten

ALDERBÄCKEN. Årets miljöpris i Borlänge går till paret Åsa och Calle Höglund som driver Naturknuten i Ur och Skur med Djur. – Jätteroligt att en liten barnomsorg med miljötänk har fått uppmärksamhet, säger de.

I 13 år har Åsa och Calle Höglund drivit barnomsorg med friluftsprofil hemma på sin gård. Nu har de fått Borlänge kommuns miljöpris. "Det är en blandning mellan storfamilj och förskola, en livsstil", säger de.

I 13 år har Åsa och Calle Höglund drivit barnomsorg med friluftsprofil hemma på sin gård. Nu har de fått Borlänge kommuns miljöpris. “Det är en blandning mellan storfamilj och förskola, en livsstil”, säger de. Foto: Karin Diffner Åkrar, hagar och ängar ligger sommargröna runt Stenhagsgården i Alderbäcken. Ett par stenkast från gården finns en liten skogsglänta, kallad Mormorsskogen.
Dit brukar Åsa och Calle Höglund gå nästan varje dag med barnaskaran på Naturknuten. Den här tisdagen är inget undantag.
– Vi har precis hittat ett fågelbo, berättar Åsa och ett av barnen håller fram det.
I den lilla gläntan pågår aktiviteter på flera håll.
– Där leker de mamma, pappa, barn och där borta pågår skogsarbete, förklarar hon.
Själv hjälper Åsa de minsta barnen att gå balansgång på en stock och sedan hoppa ner.
– Det är så bra att vara här för det finns utrymme för alla lekar och barnen får utlopp för sin rörelseglädje.

Åsa hjälper de minsta barnen som kallas "knakbrakare" att gå balansgång så att de stora barnen får leka ifred.
Åsa hjälper de minsta barnen som kallas “knakbrakare” att gå balansgång så att de stora barnen får leka ifred. Foto: Karin Diffner

Åsa berättar hur hon resonerade när hon jobbade på en “vanlig” förskola:
– Jag tänkte: “Varför ska jag gå till en liten slyskog med mördarsniglar med barnen när jag har den här skogen så nära hemma?”.
– Och vi är så tacksamma för att vi kunde köpa marken i samband med omarronderingen. Annars hade det här varit ett kalhygge nu, fortsätter hon.
Åsa och hennes man har bott på gården sedan 1996, men Calle är född där och har anor tillbaka till 1500-talet på platsen.
– I alla fall bevisat till 1600-talet. Sedan brann kyrkböckerna, men det finns sägner som går längre tillbaka, säger han.

2011 startade Åsa egen pedagogisk omsorg och tre år senare slutade Calle sitt arbete som bygg- och projektledare för att göra henne sällskap. De hjälps åt med allt, men hon ansvarar för barnen och han för gården.
– Han har fått till ett eget kretslopp på gården, säger Åsa.
– Det är viktigt att försöka få en levande jord, att efterhärma naturens egen kretscykel, fortsätter Calle.
Djur finns det gott om på gården: Tre hästar, tre tuppar, ett 30-tal hönor, 20 får, 30 lamm, en hund, en katt och sju bikupor. Och förutom att barnen får nära kontakt med djuren, så blir de pedagogiska hjälpmedel för att förbereda barnen för skolämnena.
– Vi har ett holistiskt tänk. Man behöver inte bara räkna matte i en bok. Det blir roligare om man räknar höns eller får i olika färger, säger Calle.

I Alderbäcken finns både öppet åkerlandskap och en liten skog inom gångavstånd. Men Hannes Ekendahl, 19 månader, får "skjuts" av Calle till Mormorsskogen.
I Alderbäcken finns både öppet åkerlandskap och en liten skog inom gångavstånd. Men Hannes Ekendahl, 19 månader, får “skjuts” av Calle till Mormorsskogen. Foto: Karin Diffner

Andra färdigheter som tränas är sådant som skidåkning och vattenvana, vilket passar bra då Åsa förutom förskollärare också är skid- och simlärare.
Att Naturknuten jobbar utifrån Friluftsfrämjandets ur och skur-pedagogik innebär inte att barnen är utomhus hela tiden. Kalla eller regniga dagar kan en tipi med trägolv och eldstad användas. Dessutom finns en lillstuga med rum för olika lekar som passar olika åldrar.
– Men vi är alltid ute minst 20 minuter varje dag för att barnen ska lära sig hur alla väder känns, berättar Åsa.

När gänget kommer tillbaka från skogen för att äta väntar Hannes Ekendahls pappa Alexander där. Han åker varje dag från Torsång till Alderbäcken för att lämna sonen innan han fortsätter till jobbet i Falun. Tidigare gjorde han samma sak med storasystern.

– Det är värt omvägen alla dagar i veckan, säger Alexander.
Varför då?
– Det är fantastiskt här; barnen får en härlig vardag med närheten till djur, natur och de lär sig så mycket.
För Åsa och Calle är gården och arbetet med barnen en livsstil. Det är inget de blir rika på trots arbetsveckor på långt över 40 timmar, men det är något de valt och vill fortsätta med.
– För oss är det frihet. Vi leker och lever. Jag hade nog gått sönder om jag fortsatt jobba på en stor förskola, säger Åsa.

Sedan 2011 har Åsa och Calle Höglund drivit barnomsorg med friluftsprofil hemma i Alderbäcken. Gårdens många djur uppskattas av förskolebarnen. Just nu är 15 barn inskrivna på Naturknuten och ytterligare 18 står i kö.
Sedan 2011 har Åsa och Calle Höglund drivit barnomsorg med friluftsprofil hemma i Alderbäcken. Gårdens många djur uppskattas av förskolebarnen. Just nu är 15 barn inskrivna på Naturknuten och ytterligare 18 står i kö. Foto: Karin Diffner

Motiveringen
“Borlänge kommuns miljöpris 2024 tilldelas Åsa och Calle Höglund för sitt inspirerande och engagerande arbete i den fristående pedagogiska barnomsorgen Naturknuten. Verksamheten bedriver de på sin lilla lantgård, Stenhagsgården, belägen på Tunaslätten där barnen kommer djuren nära och får en inblick i naturens kretslopp. På Naturknutens hemsida kan man läsa ”Att leka är att leva och att leva är att leka”. Med Naturknuten möjliggör Åsa och Calle Höglund för barnen att genom livet och leken se och upptäcka det stora i det lilla och på ett nyfiket och otvunget sätt lära sig om djur, natur och miljö.”

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!