Under årets första sex månader har den digitala menyn och måltidsbeställningen införts på alla vårdavdelningar i regionen. Den digitala menyn gör att sjukhusets patienter kan läsa menyn och beställa sin mat digitalt, vilket antas minska matsvinnet och möjligheten att använda lokalt producerade råvaror ökar.
Tidigare var matsvinnet extra stort vid byte av meny. Med den digitala menyn kan rätter bytas ut efterhand, vilket innebär en besparing med i genomsnitt 1 000 portioner per år. För att gynna bra miljöval markeras rätter med låga klimatutsläpp och placeras först i menyn.
Regionstyrelsens ordförande, Mikael Andersson Elfgren (M), prisar projektgruppen som tagit fram måltidsbeställningen.
– Deras arbete är av betydelse, inte bara för regionen utan även för miljön och våra patienter. Genom att introducera digital meny och måltidsbeställning har de inte bara effektiviserat vården utan också minskat matsvinnet och främjat användningen av lokalproducerade råvaror, säger Mikael.
FAKTA Miljöpriset:
❚ Regionen Västmanlands miljöpris har delats ut årligen sedan 2012 till en medarbetare eller verksamhet som aktivt genomfört miljö- och klimatförbättrande åtgärder. Vinnaren ska uppvisa ett nytänkande med såväl miljö- som effektivitetsvinster i verksamheten och dessutom inspirera andra till att agera med större miljöhänsyn.