Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
”Resultaten hjälper oss anpassa lokala rekommendationer”, säger Andreas Jansson vid kommunens miljö- och byggnadsförvaltning om det projekt som ska granska och ge nya kunskaper om föroreningar från gruvdriften i Faluns marker.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Miljonfokus på Faluns föroreningar

FALUN. Nu sätts Faluns förorenade marker under lupp. I ett projekt som finansieras av Naturvårdsverket ska bland annat hälsorisker och rekommendationer vid nybyggnation granskas. – Det här kommer att vara till nytta för både Falun och andra platser med liknande förhållanden, säger Andreas Jansson som är handläggare vid kommunens miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning.
Summan som Naturvårdsverket riktar till projektet i fråga är i storlek om 4,3 miljoner kronor.
Arbetet – som syftar till att undersöka av historien hårt ansatt mark i Falun – beräknas starta inom kort.
Det handlar om fördjupade undersökningar av förorenade markområden.
I en kommuniké framhåller Falu kommun det ständigt närvarande faktum att Dalarnas residensstad har förhöjda metallhalter i marken.
Detta som följd av närmare 1 000 års gruvdrift i staden.
Projektet som nu står på startlinjen ska ledas av arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset.
Som samarbetspartners återfinns Falu kommun, Statens geotekniska institut och Region Dalarna.
Resultatet ska ge ökade kunskaper tänkta att komma väl till pass vid exempelvis bedömning av hälsorisker och en översyn av lokala rekommendationer vid bland annat nybyggnation.
Andreas Jansson:
– Det är mycket positivt att vi fått statliga pengar för att genomföra undersökningen, den kommer att vara till nytta både för Falun och för andra platser med liknande förhållanden. I Falun finns sedan slutet av 90-talet lokala rekommendationer vid exempelvis nybyggnationer, odling, svamp- och bärplockning i områden med höga metallhalter, redogör han.
– Resultaten av den här undersökningen hjälper oss att anpassa våra lokala rekommendationer så att de är så aktuella som möjligt.
Projektet om Faluns förorenade marker ska pågå under 2023. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv
På papperet lystrar projektet till rubriceringen ”Fördjupade undersökningar av förorenade områden, biotillgänglighet och exponering av metaller i befolkning”. Projektet ska genomföras under 2023.
Om projektledande arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset kan tilläggas att det är Region Uppsalas, Region Dalarnas och Region Gävleborgs medicinska resurs. Denna resurs finansieras via Sjukvårdsregion Mellansverige.
Martin Tondel är miljömedicinskt ansvarig överläkare vid arbets- och miljömedicin på Akademiska sjukhuset.
– I vårt uppdrag ingår rollen som oberoende expertstöd gentemot olika regionala aktörer när det gäller hur arbetsmiljö och omgivningsmiljö påverkar människors hälsa.
Han fortsätter:
– Vi ansvarar för projektledning och är även huvudansvariga för att göra hälsoriskbedömningar vad gäller befolkningens exponering för metallförorenad mark i Falu kommun.
Statens geotekniska institut ska analysera och testa jord från olika platser i Falun. Vid institutets laboratorium i Linköping ska utföras orala biotillgänglighetstester. Dessa fokuserar på förorenade jordpartiklars väg genom kroppen.
– Vi kommer att efterlikna den process som sker när man får jord i munnen och undersöka hur metaller frigörs i matsmältningssystemet och tas upp av kroppen. Avsikten är att använda testet för att göra lokala hälsoriskbedömningar, säger forskningssamordnaren Yvonne Ohlsson.
Därtill meddelas att institutet också ska utvärdera en förenklad och mindre kostsam metod för samma test.
Falu kommun upplyser att Region Dalarnas projektdeltagande sker baserat på uppdraget att stödja folkhälsoarbetet i länet, vilket även rör miljörelaterad hälsa.
[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,531871" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS