Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Eva Södergård, kostchef, Erik Ribbentjärn, enhetschef måltider och Anders Frodig offentlig gastronomi, hoppas att havreriset ska bli ett uppskattat alternativ på skollunchen.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Mer lokalproducerat på skollunchen med havreris “Det är nyttigare för både miljö och människa”

SKOGSBO/AVESTA Skollunchen blir både klimatsmart och nyttigare med svenska och lokalproducerade råvaror. Det är något man jobbar med i Avesta kommun och i måndags serverades havreris för första gången till elever i Skogsbo skola.

Vackert upplagd sallad och grönsaker uppskattas av både barn och vuxna.
Anders Frodig blandar om i havreriset som strax ska serveras till hungriga skolbarn.
Helene Johnsson, Therese Karlsson, Mikael Montin och Ammur Alkatan lagar goda och varierande måltider på Skogsbo skola.
– Vi jobbar mycket med lokalproducerat och det ekologiska havreriset är ytterligare ett steg i det arbetet, säger kostchef Eva Södergård.
På plats i restaurang Guldköket, som matsalen i Skogsbo skola heter, är också Anders Frodig, projektledare Offentlig gastronomi. Han har många års erfarenhet som kock i både privat och offentlig sektor och berättar att alla kostenheter i Dalarna ingår i projektet.
– Det här är ett samarbetsprojekt med kommuner i hela Dalarna. Nu har vi valt ut och introducerar havreriset i tre kommuner, det är Rättvik, Avesta och Borlänge och sen fortsätter vi, säger Anders Frodig.
Havreriset kan ersätta vanligt ris samtidigt som vi ökar vår självförsörjningsgrad i Sverige.
– Varför importera när vi har så mycket här i Sverige? Havreriset är ett gott alternativ och tre gånger bättre än vanligt ris, både näringsmässigt och för miljön. Havreris är också fantastisk till sallader, säger Anders Frodig.
– Havre innehåller cirka 10 gram fiber per 100 gram att jämföra med vitt ris som innehåller ett gram. Dessutom innehåller havre de lösliga fibrerna betaglukaner som bidrar till normala kolesterolvärden, säger Eva Södergård.

Havreriset värmebehandlas och kan kokas precis som ett vanligt ris.
– Just nu samarbetar vi med Saltå kvarn men i framtiden kanske vi kan använda oss av en kvarn i Dalarna. Idag kan de inte göra den här processen med värmebehandling men det kommer säkert, säger Anders Frodig och tillägger:
– Saltå kvarn köper in havreriset och vi behöver lasta 30 ton havre på en lastbil för att det ska vara möjligt.
Kostchef Eva Södergård ser fram mot att fortsätta arbetet med att tänka klimat och lokalt.
– Redan idag har vi kött från Ingelsbo gård i Garpenberg, ägg från Alsbo och potatis från Uppgårds. Vi hoppas också kunna få in mer kött från Bäsinge, säger hon.
– I Sverige är vi bara självförsörjande till 50 procent och till 40 procent i Dalarna. Vi måste börja handla mer svenska råvaror, säger Anders Frodig.
Han konstaterar att svenska jordar lämpar sig väl för havre och det gör också att våra bönder kan odla mer.

Skollunchen är färdig och måltidspersonalen Ammur Alkatan, Mikael Montin, Helene Johnsson och Therese Karlsson dukar upp en frestande meny. Olika sorters grönsaker har lagts upp i vackra skålar, två brickor med snittar som smakprov och så dagens lunch som består av färsbiffar plus vegetariska falafel som tillagats av gula ärtor. Till detta serveras dagens nyhet – havreris. Upplägg och utbud är som den bästa lunchrestaurangen.
– Vi börjar med att servera havreriset här i Skogsbo och sedan testar vi på Karlfeldtgymnasiet och Domarhagen lite senare, säger Anders Frodig.
Han berättar att första testet hade han i Rättvik i förra veckan då elever i årskurs 6-9 fick testa havreriset.
– Överlag var det positiva kommentarer men det är alltid några som rynkar på näsan. Men det gäller att jobba in det som är nytt.
Projektet Offentlig Gastronomi Dalarnas syfte är att skapa en plattform för länets offentliga måltider. Det är ett samarbete mellan Länsstyrelsen och alla kommuner i Dalarna. Projektet pågår under 2022 och Anders Frodig är projektledare.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!