Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Mattias Johansson uppmanar företag och bostadsrättsföreningar att installera laddare till elbilar nu när det finns subventioner till detta. “Man vet inte hur länge dessa finns kvar”, säger Mattias.
Foto: Sara Flodin

Mattias – rådgivare i kilowatt

AVESTA/HEDEMORA/SÄTER De statligt finansierade energirådgivarna ska ge kostnadsfria och opartiska råd gällande energieffektivisering och miljösmarta val angående energianvändning. Mattias Johansson är tillbaka på den heta tjänsten som Avesta, Säter och Hedemoras rådgivare.

Energirådgivarna hjälper privatpersoner, små och medelstora företag samt organisationer och föreningar, vilket inkluderar bostadsrättsföreningar. Mattias tycker att det är bra att ”vanligt folk” blivit bättre på att förstå kilowatt-timmar under ”elkrisen”.
– Det är ju det som är viktigt, inte hur många kronor det kostar. Elavtalen ser så olika ut och den som gör av med många kWh har stor potential att spara energi, konstaterar han.
Mattias tror att energirådgivarnas råd har påverkat elförbrukningen eftersom energianvändningen minskat och han tycker att alla ska spara på elen oavsett vad de betalar.
– O, ja det är en ändlig resurs. Om man har det tankesättet måste man ta reda på hur det fungerar. Elen produceras på ett ställe och används på ett annat. Den måste produceras samtidigt som den används. Det är det som är det knepiga med priset på el. Man kan inte, som en butik, köpa på sig ett billigt parti och sälja vid ett senare tillfälle. Elen måste levereras i exakt samma sekund som kunden gör av med den och det är det som gör att priset går upp och ner.
Vissa timmar kan det vara så att du får betalt för att göra av med el.

Mattias Johansson är tillbaka på sin heltidstjänst som klimat- och energirådgivare för Avesta, Säter och Hedemora. Han uppmanar alla att fortsätta hålla ner elförbrukningen. Foto: Sara Flodin

Mattias har inte koll på vad elpriset ligger på när vi träffas, men kollar snabbt börspriset på nätet och tycker att alla ska försöka spara på elen.
– Det är som att spara på vatten. Den energi som vi spar när vi ”gör rätt” kan ju någon annan använda. Vår elenergi i Sverige är ”miljövänlig” och den el som blir över kan vi, eller någon annan i Europa, använda till något annat, påpekar Mattias.
Energi- och klimatrådgivare har haft en period då de har jobbat för högtryck.
– Vi fyller i hur många ärenden som vi har och kurvan har gått väldigt brant uppåt.
Mattias ger rådgivning via telefon, men åker även ut till folk när tid finns. Med en värmekamera kan han undersöka ett hus ”klimatskal” och vad som behöver åtgärdas.
Han får många olika frågor och ibland måste han få tid på sig att ta reda på information.
– Jag kan inte ha kunskap om allt, både gamla och nya saker, men det går alltid att ta reda på. Jag har många kollegor inom energirådgivarna som jag kan få hjälp av.
Den vanligaste frågan som Mattias får från privatpersoner är hur de ska göra för att minska energianvändningen.
– Då handlar det oftast om uppvärmningen av bostaden.
De viktigaste delarna att se över är, enligt Mattias, isolering, fönster och ventilation.
Om årets antal ärenden fortsätter öka i samma takt som det första kvartalet kommer de i sommar vara lika många förfrågningar som under hela 2022.
– De allra flesta av dessa har varit villaägare eller bostadsföreningar som vill ha hjälp. Mest villaägare, säger Mattias.

Trots att vi bör sänka vår elkonsumtion vill Mattias lyfta fram elbilen. Han uppmanar den som kör mycket bil att byta till en sådan.
– Ett bensindrivet fordon drar mellan sju och tio kWh per mil, om man räknar om bensinen som finns i bilen. En elbil drar mellan en och en halv och två och en halv kWh per mil. Så det är en enorm effektivisering att elektrifiera transporter. Det är så mycket effektivare att använda el till transporter än att använda bensin och diesel, du spar enormt mycket energi.
Mattias uppmanar företag, bostadsrättsföreningar och andra organisationer att omgående installera ladduttag för elbil till de anställda eller medlemmar, om de inte redan gjort det.
– Än så länge finns det möjlighet att få subventioner för att installera de här uttagen och det är osäkert hur länge dessa kommer finnas kvar. Privatpersoner kan använda sig av rut och rot för att göra avdrag för installation, tipsar Mattias.
I Säter har företagarnas förbrukning av el gått upp under 2022 jämfört med 2021, vilket inte behöver vara något negativt, enligt Mattias.
– Kan det vara så att tiderna blivit bättre jämfört med under pandemin och produktionen därför ökat, funderar Mattias för att hitta en rimlig anledning till detta.

Fakta om Mattias:
Namn: Mattias Johansson.
Ålder: 54 år.
Familj: Sambon Madde samt vuxna barn och barnbarn.
Bor: Avesta.
Intressen: Löpning och orientering.

Antalet inkommande rådgivningsärenden till Energi- och Klimatrådgivningen ser det ut så här för Avesta, Hedemora och Säters kommuner:
År 2021 = 52 stycken
År 2022 = 90 stycken
Kvartal1 2023 = 45 stycken

Skattereduktion för grön teknik
Om du ska installera grön teknik kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material. Det gäller installationer som påbörjats, betalats och slutförts tidigast 1 januari 2021. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut, men är en egen skattereduktion. Du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen (din utförare). Företaget begär sedan utbetalning från Skatteverket.
Skattereduktion för grön teknik ges för:
Installation av nätanslutet solcellssystem.
Skattereduktion ges med 20 procent av kostnaden för arbete och material.
Installation av system för lagring av egenproducerad elenergi.
Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.
Installation av laddningspunkt till elfordon.
Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.
Källa: Skatteverket

 

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!