Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Denna vecka har mängder av människor vallfärdat till By Slånkvicku. Många föreningar engagerar sig under veckan och By-Folkärna pastorat är en stor aktör som ordnar många programpunkter. Ingrid Olsson och Anabelle Krans besökte barnens kapell nedanför By kyrka och passade på att döpa en docka på traditionellt vis.
Foto: Sara Flodin

Många vallfärdar till By under Slånkvicku

BY. Den gångna veckan har folk vallfärdat till By för att ta del av aktiviteterna under By Slånkvicku. ”Slappar-veckan” har varit intensiv och fyllts med aktiviteter, underhållning, tävlingar, sevärdheter och det populära traktorrallyt som kom tillbaka i år.

Under veckan har By-Folkärna pastorat erbjudit flertalet aktiviteter. Den som inte lider av höjdrädsla har kunnat gå upp i kyrktornet i By kyrka för att titta på utsikten. Dessutom har Barnens Kapell varit öppen för pyssel och lek.
– Man får leka som man vill och kan leka gudstjänst och dop, berättar Ulrika Hägg som är kyrkans församlingsassistent.
Ingrid Olsson och Anabelle Krans som båda är 9 år axlade genast rollen som biskopar.
– Vi har döpt en docka i den grejen, förklarar Anabelle och pekar på dopfunten.

Under By Slånkvicku genomförde Ingrid Olsson och Anabelle Krans ett dop av en docka i Barnens kapell. Foto: Sara Flodin

Slånkveckans mest besökta program är By marknad. Elisabeth Forsell-Onur stod på marknaden och sålde hemstickade vantar, waldorfdockor och barnkläder som hon sytt av gamla handdukar. Hon tycker att försäljningen gått bra trots att Swish låg nere under en lång stund.
– Jag har sålt flera sjalar och vantar, berättar hon.
Även Peo Larsen stod och sålde på marknaden och drabbades även han av Swish-haveriet.
– Men kunderna var tålmodiga och frågade om jag kunde ställa undan prylarna så de kunde komma tillbaka när det började fungera igen. Efter sju sorger och åtta bedrövelser kom Swish tillbaka.

Många människor tog sig till By marknad där det såldes leksaker, godis, mat, hantverk och mängder av loppisprylar. Foto: Sara Flodin
Anna Eriksson Brodén bor i Skåne, men har sommarstuga i Hovnäs. Hon och dottern Nora, 5 år tar dagen som den kommer och berättar att de mest slappar under veckan, vilket namnet på veckan också förespråkar. “Och så går vi på loppis och träffar kompisar”. Foto: Sara Flodin

Peo har lantställe i Fullsta och deltog även i tisdagens familjerally och gjorde dessutom ett besök på fredagens gårdsauktion som var ett av veckans nya programpunkter.
Under marknaden vid Nilses la’gård arrangerades en tävling i att kasta varpa. Ludvig Wilhelmi deltog och var enda barnet som lyckades ta sig till semifinal.
– Det var ganska svårt för det var första gången, berättar han.
Bo Häggström från Sigtuna, som har sommarstuga i Dalgränsen, tog hem titeln som årets bymästare i att kasta varpa.
– Jag kastade varpa när jag var liten. Sen gick det 50 år och jag har inte kastat varpa förrän nu, men det är kul. Det är en rolig familjesport, tycker Bo och konstaterar sen att marginalerna är små och att en liten studs kan sabba en förövrigt bra runda.

Bo Häggström blev 2023 års Bymästare i att kasta varpa. Foto: Sara Flodin

Kent Haals och Anton Wetterstrand från By Folkdanslag hjälpte till att ta hand om parkeringen under marknaden. De har varit parkeringsvakter under flera år och konstaterar att årets marknad drog en rekordpublik.
– Parkeringen var full under kanske tio minuter, berättar Kent.
– Det var nog två-, trehundra meter kö på vägen, lägger Anton till.
Så mycket folk brukar inte marknaden dra.
– Det är extremt mycket. Vi har nästan fyra hektar mark för parkering. Jag uppskattar att det var mellan tusen och 1 200 bilar, konstaterar Kent.
De skärpta parkeringsvakterna höll även ett vakande öga på varifrån bilarna kom och konstaterade:
– Vi har haft en hel del folk från Storbritannien, Nederländerna och Norge.

Kent Haals och Anton Wetterstrand från By Folkdanslag hjälpte till att ta hand om parkeringen under marknaden. Ganska snabbt blev parkeringen full och det var en ut, en in som gällde. “Jag uppskattar att det var mellan tusen och 1 200 bilar”, konstaterar Kent. Foto: Sara Flodin

Syskonen Waters besökte sina äldre släktingar i Strandmora under veckan. Tillsammans med Julius Wendt kikade Julian, Frances-May, Lilou-Jun, och Phoebe omkring i byarna. Förutom att försöka leta rätt på några hästar, allt efter Lilou-Junes önskemål, besökte gänget Brittbo keramik och tittade in på loppisar.
– Jag tycker om keramik och att köpa närodlade grönsaker, förklarade Phoebe som också var med på invigningen i kyrkan när ”A date with Elvis” spelade.
– De var jättebra, berömmer Phoebe.

Syskonen Waters; Julian, Frances-May, Lilou-Jun, och Phoebe och Julius Wendt åkte på slingriga byvägar för att besöka Brittbo keramik. Foto: Sara Flodin

Ulf Berg, som sitter i By Slånkvickus styrgrupp, berättar att kyrkan var fullsatt vid invigningen och att LRF hade missbedömt hur många som skulle komma på traktor-rallyt och att alla hamburgarna tog slut. Folk har påtalat ytterligare förbättringar som går att göra.
– Jag har fått klart för mig att det är bra att skriva ut den faktiska adressen. Då blir det lättare för folk att hitta. Det är en sak som vi tar med oss.
Ulf Berg tror att antalet besökare varit fler under årets arrangemang.
– Det är min känsla. Sen får vi se vad alla arrangörer säger.
Ulf intygar att det är många ”utomsocknes” som besöker By under veckan, men att det däremot är svårt att bli ”profet i sin egna hemstad”.
– Jag tror att det smälter in mer och mer att det är ett fantastiskt arrangemang som vi ska vara stolta över.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!