Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Areej med döttrarna Mila, Naia och Maya. “Vi var varit här flera gånger och barnen tycker det är kul”, säger Areej.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Lovöppet för besök bland Avestas imponerande djur

AVESTA En av norra Europas viktigaste avelsanläggningar för bevarandet av visenten, eller europeisk bison, är Avesta Visentpark. Under sportlovet är parken öppen med fri entré och de imponerande djuren fascinerar både barn och vuxna.

Visenterna tog det lugnt och lät sig beskådas på nära håll.
“Vi bor i närheten och besöker ofta parken, det är så fint ordnat och jättemysigt här”, säger Ann-Marie Kågas som gjorde en liten utflykt med barnbarnet Hugo Kågas.
Filippa Heldemar från Folkärna och Lena Gräsberg från Avesta jobbar i kaféet i visentparken. “Vi började jobba extra här i somras och det är en härlig miljö”, säger Lena Gräsberg.
– Vi var här igår också och minstingen som är tre år är helt fascinerad. Nu har hon lekt kalv och jag har fått vara bisonmamma, säger en leende Areej som besökte parken med sina tre döttrar.
De utrotningshotade djuren strövar i stora hägn runt en bondgård från förra sekelskiftet. Här finns också kafé, ett lekstall, utställningar och det mindre huset på gården har inretts till ett museum. Men det är visenterna som är huvudattraktionen. De stora djuren ser lugna och snälla ut men är väl medvetna om sin styrka. En tjur kan väga upp mot 800-1000 kilo och försvarar sin flock.
– Det är första gången vi är här och det var häftigt att få se djuren på så nära håll. Sen var det fina utställningar också, säger Maria Lindkvist från Årsunda.
Hon besökte visentparken tillsammans med sambon Mats Lindblad, Mio 11 år och Ingela Norring från Österfärnebo och hennes pojkar Loke och Gabriel.
– Det var kul att se djuren och nu ska vi åka och käka tillsammans, säger Mio nöjt.
Den här dagen är lite gråkall och det kanske var orsaken till att det var glest bland besökarna.
– Igår var det fint väder och då var det betydligt fler här, säger Lena Gräsberg som jobbar på fiket tillsammans med Filippa Heldemar.
Kaféet serverar mackor, bakverk och lättlunch och är också öppet under sportlovet.
– Vi började jobba extra i kaféet i somras och det är en härlig miljö här, säger Lena Gräsberg.

Bondgården Stubbsveden har något för både liten och stor och det är gott om lekytor för barnen. Här finns också två boningshus, ett större som används av visentparkens personal och ett mindre som inretts som museum. Båda husen är från slutet av 1800-talet och i det mindre huset får besökaren se hur man bodde på 1920- och 1930-talet.
– Jag bor i närheten och är ofta här. Det är en fantastisk miljö, både själva visentparken och byggnaderna, säger Ann-Marie Kågas som har tre år gamla barnbarnet Hugo med sig.
En bit bort har några visenter samlats strax intill stängslet och låter sig villigt beskådas. Lugnet råder bland både djur och besökare och 15 maj öppnar visentparken för säsongen.

Räddad från utrotning
Visenterna, eller europeisk bison, kom till Avesta genom generalkonsuln Axel Ax:son Johnsons stora intresse för att bidra till att rädda rasen från utrotning. Han var då ägare av Avesta Jernverk. I början av 1900-talet fanns endast ett fåtal visenter kar i Europa, främst iden polska urskogen i Bialowieza. Den polske zoologen Jan Sztolcman sände ut ett upprop om bildandet av en räddningsaktion som inleddes år 1923. Detta genom avel på de 54 visenter som fanns kvar i djurparker och avelscentraler. Skansen hade då tio visenter och Axel Ax:son Johnson erbjöd vännen och intendenten på Skansen, Alarik Behm, att bygga hägn för sex av djuren på sina marker i närheten av Långsjön i Norberg för att kunna utveckla aveln. År 1939 flyttade djuren till Stubbsveden i Avesta och här blev de kvar.
Visentparken i Avesta deltar i EBCC’s, European Bison Conservation Center, internationella räddningsarbete.
Källa: avestavisentpark.se

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!