Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Wahlmans Hantverksbageri & Café, från Hedemora, är en av sex deltagande restauranger i matkampanjen Lokalt på tallriken. Här ses bidraget sommartallrik.
Foto: Jonas Lindgren

Lokala råvaror från Hedemora och Skedvi lyfts fram i matkampanj

HEDEMORA STORA SKEDVI. Wahlmans Hantverksbageri & Café i Hedemora är ett av sex matställen som deltar i kampanjen Lokalt på tallriken. “Det vi inte gör själva säljer vi inte”, säger ägaren Maritha Gunnarsson. Bland de övriga deltagarna finns Skedvi Bröd, från grannkommunen Säter.

På Stora Torget i Hedemora ligger Wahlmans Hantverksbageri & Café, i de lokaler som tidigare var apotek och apotekarbostad. Det gamla huset byggdes på 1700-talet. Vägg i vägg med caféet, i det gamla laboratoriet, ligger nu byggnadsvårdsföretaget Klassiska Byggvaror.

Både caféet och butiken ägs och drivs av Maritha Gunnarsson och Fredrik Jansson tillsammans med parets dotter. Paret köpte den gamla byggnaden för tio år sedan då renoveringen tog sin början.
– Huset var så himla fult när vi köpte det, riktigt ful 80-talsinredning, säger Maritha Gunnarsson.

Men efter två år av renovering öppnades byggnadsvårdsbutiken och 2015 öppnades även caféet. Paret vann 2017 Dalarnas byggnadsvårdspris för renoveringen av det gamla apotekhuset.
Ägarna till caféet har båda bakgrund som bönder och lägger därför stor vikt vid att bara använda lokala råvaror.
– Det vi inte gör själva säljer vi inte. Jag tycker att det är bra att gynna och stödja alla lokala lantbrukare, säger Maritha.

Maritha Gunnarsson, ägare av Wahlmans Hantverksbageri & Café. Foto: Niclas Bergvall

Maritha har själv varit lantbrukare och har under åren bland annat drivit en liten gårdsbutik och ett mejeri. Hon deltar nu i kampanjen Lokalt på tallriken. Caféet är ett av sexmatställen som deltar i kampanjen, där även Skedvi Bröd i Stora Skedvi deltar.
– Lokalt på tallriken handlar om att försöka få flera restauranger och caféer att satsa på lokala varor, säger Maritha Gunnarsson.

Hon tycker att det är tråkigt att det är så få som väljer att satsa på lokala råvaror.
– Det finns så mycket runt omkring oss, säger hon.

Café Wahlman har åtta heltidsanställda som jobbar året runt, men under sommarmånaderna, när sommaren är i full blom, är det många unga som söker sommarjobb på caféet och det kan bli upp mot 25 jobbande.
– Sommarmånaderna är väldigt hektiska så det är bra med många anställda. Plus att det är bra stämning i gruppen, dom är helt fantastiska.

Vad är era planer för framtiden?
– Våra framtidsplaner är att fortsätta jobba med det lokala och utöka vårt sortiment.

Tova Carlsson

Fotnot: Lokalt på tallriken är en del av matprojektet “Upplev smaken av nedre Dalälven” som drivs av Leader Nedre Dalälven.

Café Wahlmans sommartallrik har följande lokala leverantörer:
– Rostbiff från Siljans Chark, Rättvik/Mora
– Potatis från Roslunds Potatis, Stora Skedvi
– Senap från LissEllas senap, Garpenberg
– Rybsolja från Hedemora Vegetabiliska Oljor
– Grönsaker från Brandts Jordgubbar och Grönsaker och Hildéns Handelsträdgård

Skedvi Bröds klassiska caprese, men på skävevis, har följande lokala leverantörer:
– Tomater och grön chili från Växthuset på Skedvi Bröd
– Ricotta från Stora Skedvi Mejeri som finns i källaren på Skedvi Bröd
– Örter och gröna blad från Växthuset och de egna pallkragarna på uteserveringen vid restaurangen.
– Schalottenlök från lokal odlare i trakten
Källa: Upplev smaken av nedre Dalälven

Artikeln publicerades i Lokalt i (Hedemora/Säter) nr 28, 2023. 

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!