Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Syftet är att säkra en produktionskedja som sänker koldioxidavtrycket”, säger Fredrik Lindberg Nordling som är fabrikschef vid NKT i Falun. Detta om ett samarbetsprojekt som resulterat i en 1-kilovoltskabel med gröna förtecken.
Foto: Pressbild

Lokal industri i koldioxidsnålt projekt

FALUN. En av Faluns största industrier är nu del i ett samarbetsprojekt med grön framtoning. Detta via en ny variant av lågspänningskabel. NKT:s fabrikschef i Falun heter Fredrik Lindberg Nordling, och han skänker insyn i ambitionen att skapa en miljösnällare länk i elförsörjningen. – Den här typen av kabel återfinns långt ut i distributionsnätet och således nära hushållen, berättar han.

Källvikenstationerade kabelfabrikören NKT är ena halvan i ett samspel som ska ge minskad miljöbelastning.
Den kabel som nu skapats är i kapacitet om 1 kilovolt, och kan även ses som ett medvetet led i att över tid gå mot en grönare industriell process.
– Det här är ett samarbete med vår kund Ellevio. Syftet är att säkra en produktionskedja som sänker koldioxidavtrycket, säger Fredrik Lindberg Nordling.

Han framhåller fabrikens intresse i en fråga som denna, och nämner att man numera innehar så kallat grönt elcertifikat.
För att från start till mål tillämpa en så miljöschyst produktion som möjligt har man synat hela förloppet i detalj.
– Ja, vi har tagit en närmare titt på i stort sett allt som vi kan påverka i framställandet av den här kraftkabeln, upplyser Fredrik.

Och fortsätter:
– Vi har kartlagt hela processen. Bland annat för leverantör av aluminium, som annars kan kräva ganska stor förbränning av fossila bränslen. Vi har också granskat tillverkningen gällande plasten och även förbättrat transporter och logistik.
– På så vis har vi hittat alternativ och metoder för att använda el i stället för fossila bränslen. Bland annat har transporterna skett med lastbilar som har HVO som drivmedel.

Fredrik Lindberg Nordling, fabrikschef vid NKT i Falun. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Utifrån dessa ingångsvärden har man tagit ett helhetsgrepp. Från framställande till själva användningen av kabeln har teori och praktik passerat ett filter med miljötänk i förgrunden, säger NKT-chefen.
Projektet beskrivs ha funnits i de båda företagens fokus under större delen av fjolåret.
När lågspänningskabeln nu tar plats i distributionsnätet så är det med funktion nästintill inpå husknuten.
– Det här är en kabel som finns i den sista delen av distributionsnätet, nära hushållen.

Fredrik Lindberg Nordling sammanfattar:
– Den nyttjas inte sällan i bostadsområden, exempelvis för att elektrifiera hyreshus. Och till följd av det här projektet kan vi nu leverera denna kabel samtidigt som vi har lägre klimatpåverkan.

Företaget klargör avslutningsvis att kabelmaterialet utgörs av aluminium och polyolefinplast.
Att framställa kabelns ledare kräver enligt uppgift mindre än en fjärdedel av globalt genomsnitt i koldioxidavtryck.
Isolering och mantel förklaras innehålla material som ger cirka 130 procents lägre utsläpp, jämfört med medelvärdet för fossilbaserad polyetenplast.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,489464" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS