ANNONS

Ett hundratal personer deltog i lördags i firandet av ångbåten Domnarfvets 160-årsdag i Ornäs.
Foto: Karin Diffner

Livligt då Domnarfvet firade 160 år

ORNÄS. Firandet av S/S Domnarfvets 160-årsdag blev en uppskattad och livlig händelse vid Ornässtugan. – Vi hade kaos på parkeringen och samtidigt smet fåren, berättar museichef Åsa Ehlis med ett skratt.

Att fåren smet hade museichefen viss förståelse för, eftersom de sprang raka vägen ner till händelserna vid ångbåtsbryggan.
– De gillade nog musiken, spekulerar Åsa Ehlis.
Vid bryggan bjöd nämligen Peter Grind, Torbjörn Schedvin, Lars-Göran Weinberg och Marina Feldt på sång och musik.
– Vi spelade bland annat Ösjövalsen som är komponerad av Fredrik Bergman från Tomnäs, berättar Torbjörn Schedvin.

Och jubilaren själv, ångbåten S/S Domnarfvet, såg ut att njuta av all uppståndelse där hon låg och guppade på vågorna. Ett hundratal besökare kom under lördagen och fick chans att gå ombord och prata med skepparen Ove Arvidson.
– De flesta är intresserade av själva ångmaskinen, men många har tyvärr lite svårt att ta sig ner till den, säger han.
Den 20 juli 1862 beställde Bergslagets styrelse en ångbåt som skulle transportera virke från Domnarvets såg till Korsnäs. Efter att ha tjänstgjort som pråmdragare och senare flottarbåt blev Domnarfvet privatägd 1975.
Sedan 1986 äger Ove Arvidson ångbåten och kör chartrade turer under somrarna. S/S Domnarfvet är världens äldsta ångbåt som fortfarande är i kommersiell drift.


Under jubileet deltog också andra ångbåtar som Torsångaren och Greta.
Vissa besökare hade också tagit tillfället i akt att komma i tidstypiska kläder som Christer Schedvin och hans son Enar från Kyna. De hade rott till Ornäs i en arbetsbåt tillverkad efter en förlaga från 1902. I båten transporterade de säckar med vad de låtsades vara säd som de skulle ta till Ornäs kvarn för att mala.
– Det är kul när de drar igång något sådant här, så då får man ju haka på, säger Christer.

Facebook

ANNONS

ANNONS