ANNONS

Marie Boberg är glad över Benny Anderssons sponsring av lokal.
Foto: Maria Karlsson

Liten förening som gör stor skillnad för folket i Gambia

BORLÄNGE. I byarna Manduar och Sankandi, som ligger i de fattigaste delarna av Gambia, cirka 20 mil från huvudstaden Banjul gör pengar från en liten ideell förening i Falun och Borlänge stor nytta. Det började 2011 när Marie Boberg åkte till Gambia tillsammans med sin dotter Lisa Ekström som har fadderbarn där.

Vistelsen där gjorde starkt intryck på dem båda, de fick se en fattigdom de tidigare endast sett på tv. Där och då uppstod idén om att försöka göra något för att hjälpa.
– Innan vi åkte hem frågade chefen för fadderverksamheten där om vi ville starta ett biståndsarbete, berättar Marie.
De började planera för att starta en grupp och dra upp riktlinjer för vilka målen med verksamheten skulle vara.
Väl hemma igen samlade Marie några kunniga vänner och berättade om sin idé. Efter några veckor bildades arbetsgruppen Aspeboda Foundation och de hade täta kontakter med människor på plats i Gambia. Slutligen bildades föreningen Aspeboda Foundation For Children.

Marie Boberg till höger med jordemor i Manduar. Foto: Ingvar Åslund

Marie berättar att Gambia hör till de fattigaste länderna i Afrika.
– De har inga natur-resurser utan lever i stort sett på export av jordnötter. Turismen är också viktigt och därför har det varit extra svårt för landet nu under pandemin.
Sedan den lilla föreningen startade har det hänt en hel del i byarna där föreningen verkar. Stort fokus ligger på hälsa och utbildning.
– Vi började med att bygga en förskola i Manduar. I skolan finns även sjukrum och sykooperativ. Samtidigt blev byn utan vatten så kvinnorna fick gå flera kilometer för att hämta. Vi började då projektera för en vattenanläggning så nu finns det sju tappkranar i byn och de drivs med hjälp av solceller.
Föreningen startade även en fadderverksamhet och där ingår nu 106 barn.
– I byn Sankandi i närheten har vi byggt ett Hälsans hus. Där finns ansvarig läkare och sköterskor som är stationerade där. Det finns också tandläkare och där kan kvinnorna föda sina barn.

Hälsans hus i Sankandi. Foto: privat

Det bedrivs exempelvis odlingar och det tillverkas tvålar. Med hjälp av symaskiner som föreningen hjälpt till med kan invånarna i byarna nu sy kläder till sig själva eller till försäljning. Och en ungdomsgrupp håller på med virkning.
Yrkesutbildningar har hjälp till att få i gång ett flöde av olika verksamheter i byarna.
Föreningen samlar in pengar bland annat genom medlemsavgifter eller genom att privatpersoner och företag skänker pengar eller sponsrar på andra sätt. En annan del är försäljning av skänkta saker på olika evenemang.
Ibland kan en del av vinsten ätas upp av hyra för lokaler eller bord, men de ville Benny Andersson, som driver restaurang Festmakarna i Borlänge, ändra på. Därför kan de nu utan kostnad ha loppis tisdagar, torsdagar och lördagar i hans lokaler intill restaurangen.
– Jag tycker det är onödigt att de pengar de får in ska behöva gå till hyra, säger han.

Tvåltillverkning. Foto: privat

Marie är glad över den hjälp de får.
– Det är en otrolig förmån för oss att slippa hålla på att plocka upp och ner grejerna hela tiden. Och Benny är också bra på marknadsföring och har många kontakter. Han har gett oss goda råd och en helt ny energi.
Mycket av det som nu finns i lokalen har skänkts av Borlänge väveri. Föreningen tar även emot andra saker men Marie är mycket bestämd över att de som vill skänka saker tar kontakt med henne först. Kontaktuppgifter finns på hemsidan affc.se eller Facebook.

Ungdomsgrupp som virkar. Foto: Ingvar Åslund

Aspeboda Foundation For Children
Aspeboda Foundation For Children är en liten ideell hjälporganisation som grundades 2011. Föreningen arbetar med projekt i samarbete med människor på plats i Gambia.
Bidrag till föreningen redovisas på hemsidan för att givaren ska kunna se vilken hjälp den gett och för att känna sig delaktig i föreningens hjälparbete.

Källa: affc.se

MARIA KARLSSON

Facebook

ANNONS

ANNONS