“Låt oss fira att vintern har kommit”

När jag skriver denna krönika har snön just börjat falla utanför. Vinterdäcken ska på och mörkret kryper runt knutarna.

Jag är en sådan där som föredrar vintern framför sommaren. Jag går hellre fullt påklädd än svettas i solen. När jag reser blir det ofta till ett höstigt London eller Wien, mycket oftare än ned till värmen i Sydeuropa.
Men med vintern och kylan kommer även problem. Rutor ska skrapas och snö ska skottas, bor man i stuga måste man hugga ved och bära in.

Många frågar sig varför tågen slutar gå så fort det kommer lite snö. Det är en fråga jag kan svara på. Efter många år som trafikledare på Trafikverket kan jag berätta att det beror på snö i växlar och frusna elskåp. Det finns över 12 000 växlar på våra spår och när snön kommer lägger den sig emellan växeltungor och spår och då måste det skottas. Det finns inte tillräckligt med folk för att skotta alla växlar på en gång och då blir det förseningar.
Många växlar har fjärrvärme men det kan göra saken värre. Smält snö bildar is som ofta måste hackas bort. Detta samt att vi har en enorm säkerhet på järnvägen gör att snö och framför allt växlande väder verkligen ställer till det för tågtrafik och resenärer. Det krävs inte många millimeter snö som samlats i växlarna för att det ska bli ”stopp i signalen” och tågen står stilla. Så jag skickar en tanke till alla spårarbetare som nu står redo att rycka in för att vi ska kunna ta oss fram.

Men det är övervägande roligt med vintern. Bara vi kommer förbi den här mörka tiden och får lite snö så det inte är becksvart ute så kan man sätta i gång med alla vinterns härliga aktiviteter.
Jag älskar att åka skidor och det finns inget vackrare än en istäckt sjö under nymånen. Man är ensam med naturen och det enda som hörs är vinden och snön som träffar jackan.
Är det kallt kan man klä på sig, är det för varmt kan man bara ligga och svettas. För att inte tala om alla myggor, getingar, fästingar och allt annat som bits, sticks och kliar på sommaren.

Nej, tacka vet jag Sveriges vintrar och rejäla kläder. Jag är dessutom en riktig julfirare och älskar att laga mat. Jag har redan nu börjat planera för julbordet. Sillar och lax såklart och köttbullar och sylta är givet.

Vad ska ni göra på jul? Mig hittar man oftast i en stor länstol med lite toddy eller whiskey i ena handen och en god bok i den andra. Så jag önskar er alla en skön trygg vinter med mycket god mat och många trevliga aktiviteter. Vem vet kanske ses vi i skidspåret eller i backen?

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS