Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Mahgnus Hult och en nyinköpt pistmaskin.
Den nyinköpta pistmaskinen ska tillverka ett cirka fyra kilometer långt skidspår på Hagvallen.
Foto: Lisa Björklund

Längre och bättre skidspår väntas på Hagvallen i vinter

SMEDJEBACKEN. Norrbärke Skidklubb Längd förbereder sig inför vinterns skidsäsong. På onsdagen den 8 november testade de sitt nya snösystem. – Vi kommer ha tre gånger så stor kapacitet i år mot vad vi har haft tidigare år. Vi kommer göra mer konstsnö på kortare tid vilket är en viktig faktor, säger Magnus Hult, ordförande i NSK Längd.

Sedan föreningen fick klartecken från mark- och miljödomstolen om att de fick ta vatten från Kolbäcksån i stället för från Bångtjärn, har arbetet med att få ledningar och pumphus på plats pågått för fullt.
Nu är det mesta klart och i vinter kan NSK Längd producera mer snö än förut.
– Vi har lagt ner otroligt många timmar på att få en ny vattenledning på plats. Vi har grävt från Kolbäcksån och hela vägen upp till bron och in till vårt pumphus uppe på Hagvallen.

Till sin hjälp har föreningen haft många funktionärer som arbetat ideellt. Tillsammans med dem och med ekonomisk hjälp från Allmänna arvsfonden, Smedjebackens kommun och sponsorer, har man lyckats ro i land projektet. I veckan testkördes konstsnöanläggningen för första gången.
– Vi testar att allt fungerar som det är tänkt; att vi får vatten upp hit så att vi ser att vi får den kapacitet som vi önskar och att anläggningen håller som den ska.

Magnus i pumphuset.
Pumphusets interiör. Hit pumpas vatten som sedan skickas vidare ut till snökanonerna.

När tidningen besökte Hagvallen förra veckan hade det just snöat och det var inte alls någon snöbrist. Dock brukar snö, som kommer så tidigt, inte bli långvarig. NSK Längd behöver vänta tills den riktiga vintern anländer.
– Kylan brukar komma någon gång i december. Om det inte snöar då så är vi beredda att lägga ett tjockt lager konstsnö så vi kan ha spår. Får vi fem dagar med ihållande kyla så ska det sen räcka för hela säsongen.

Konstsnöslingan kommer att bli cirka fyra kilometer lång. Enligt Magnus Hult skapar det nya snösystemet förutsättningar för bra skidspår; inte bara för föreningens egen träningsverksamhet för barn och ungdomar, utan även för allmänheten som besöker skidspåren.
– Alla är välkomna. Det här är en historisk händelse för oss.

Ett rött litet pumphus.
NSK Längd har byggt två pumphus. Ett nere vid Kolbäcksån och ett som står på Hagvallen.

Till sommaren planerar NSK Längd även för att bygga en skjutvall med åtta tiometers-banor. I januari i år beviljades de fem miljoner kronor från Allmänna arvsfonden. De fick också 1,8 miljoner kronor samt ett lån på två miljoner kronor från Smedjebackens kommun.
– Vi gör en satsning på skidskytte och bygger en bana. Den kommer stå klar sommaren 2024. Det ska bli roligt och vi ser fram emot att barn och ungdomar kan komma hit och träna med oss.

Plats för skjutvall.
Magnus Hult visar var skjutvallen, som invigs i sommar, kommer att ligga.
Ett snörör.
Ett av elva snörör på Hagvallen. Från dessa blandas vatten och luft som tillsammans med kyla bildar konstsnö.
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!