ANNONS

– Det är inte min bok, utan vår, säger Ann-Louise Ebberstein, författare till boken om Stora Tuna kyrka 550 år, med hänvisning till all hjälp och samarbete hon har med alla som bidrar till materialet.
Foto: Veronica Rigtorp

Kyrkans historia genom 550 år blir bok

BORLÄNGE. Ståtliga Stora Tuna kyrka, fyller 550 år. Det ska firas under året, med bland annat en nyskriven bok, som författaren Ann-Louise Ebberstein just nu arbetar med.

Ann-Louise “Ebba” Ebberstein plockar fram en träbit. På denna står följande:
Alb. Eriksson från Sundbyberg nedlade denna bit 28/10 1916 och må den nu ligga i 100 år, får vi se om Europas folk är lika galna som nu. Med hälsning till blifvande kollegor. Jag hoppas då i andra världar träffas när ni på jorden går och trälar.
Träbiten med text i blyerts hittades av kyrkvaktmästaren Östen Stenberg i kyrktornet kring 2010.

Restaureringen av Stora Tuna kyrka skedde samtidigt som första världskriget pågick över stora delar av Europa. Kanske var det därför som en av arbetarna, en Albert Eriksson, den 28 oktober 1916, tecknade ner några väl valda ord på den träbit som Ebba visar och som var gömd i den gamla orgeln.

Texten om Albert och träbiten är bara en liten del av det omfattande bokinnehåll som speglar Stora Tuna kyrkas 550 år.
– Jag skriver om den stora renoveringen som pågick 1914-1917, och då kommer det här stycket med. Kyrkan har ju renoverats flera gånger, men jag koncentrerar mig på den största renoveringen, förklarar Ann-Louise.

Det finns gott om material att leta och välja från. Det svåra är att avgränsa och skala ner det till rimligt mycket texter och bilder, och som dessutom ska vara intressant och tilltalande för läsaren.
– Det skulle gå att skriva 300 böcker med tanke på allt som finns i album och arkiv.

På tre månader ska Ebba hinna skriva boken, då den ska släppas under jubileumsveckan i juni.
– Allt som skrivs i boken har i princip stått någon annanstans tidigare. Jag har lagt upp de olika delarna som små berättelser, med mycket bilder, berättar Ann-Louise Ebberstein.

Som ingång till de olika delarna har Ann-Louise bett förra kyrkoherden Ann-Gerd Jansson plocka fram ett bibelord eller en fras ur psalmboken.
Både Ann-Gerd Jansson och nuvarande kyrkoherden Per Henriksson Lerström samt Ulla Nordlien och Lars Sparrman ingår i det redaktionsråd som Ann-Louise kan bolla idéer med.
– Det är viktigt att poängtera att det här arbetet inte kan göras av enbart mig utan att vi alla hjälps åt och bidrar, avslutar Ann-Louise Ebberstein.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 13 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS