Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Maria Bjerneby Häll är ordförande i Internationella kvinnoföreningen Falun. Med rekordmånga medlemmar – vars rötter hittas i världens alla hörn – ser hon med glädje på verksamhetens viktiga funktion för många kvinnor i Falun.
Foto: Sonny Jonasson

Kvinnlig mångfald i färgstark förening

FALUN. I Falun finns en internationell kvinnoförening som gör skäl för sitt namn. I gemensam regi möts tryggande samvaro och stärkande språkstudier. Nu noterar man medlemsrekord och stegar framåt med stort engagemang för kvinnor i alla åldrar och från många olika kulturer. – Vi blir vänner och vi lär oss om livet av varandra, säger föreningens ordförande Maria Bjerneby Häll.

I skrivande stund visar medlemsförteckningen hela 90 namn i en växande, positivt stöpt helhet.
Siffror som också utgör rekord i den 44-åriga historia som tillhör Internationella kvinnoföreningen i Falun.
Verksamheten har sitt fundament i värden av medmänsklig och kunskapslyftande tyngd.

Ordföranden Maria Bjerneby Häll ser tillbaka på ett synnerligen aktivt 2023 – och konstaterar fortsatt hög intensitet.
– En anledning till vårt uppsving på medlemsfronten är nog att vi 2022 fick kommunens mångfaldspris. En annan är att vi hela tiden bibehåller kontinuerliga aktiviteter knutna till föreningen.
– Vi har språkcafé och läxhjälp varje tisdag, och det skapar en positiv rutin. Dessutom hittar vi på mycket annat med gemensamma förtecken, fortsätter Maria.

I en matig sammanställning har föreningsmedlemmen Laila Edholm nedtecknat lejonparten av fjolårets förehavanden. Och dessa är allt annat än få.
På en diger agenda hittas konstruktiva inslag som mängder av studiebesök, medlemsmöten, föreläsningar, integrationsinitiativ och samarbete med flertalet lokala aktörer samt systerföreningen i Borlänge.
Med mycket mera.

Föreningens styrelse (ersättaren Marwa Swidan saknas dock på bild). Från vänster Ava Adamiyat, Shiwa Gleich, bakom henne Falastiin Mohammed, Birgitta Lagerström, Maria Bjerneby Häll, Inger Jakobsson, bakom henne Sabrin Arwa Mohamed samt Rozerin Kahraman. Foto: Privat
Föreningens styrelse (ersättaren Marwa Swidan saknas dock på bild). Från vänster Ava Adamiyat, Shiwa Gleich, bakom henne Falastiin Mohammed, Birgitta Lagerström, Maria Bjerneby Häll, Inger Jakobsson, bakom henne Sabrin Arwa Mohamed samt Rozerin Kahraman. Foto: Privat

Maria sätter fokus på flertalet viktiga funktioner som ständigt tvinnas samman i föreningens göromål.
– Vi har haft kulturmöten som tema och det är enormt givande. Vi blir vänner och vi lär oss om livet av varandra.
Hon utvecklar:
– På så vis ökar vi förståelsen för varandra och kulturella olikheter. Vi hoppas kunna bidra till att minska och motverka utanförskap, rasism och motsättningar. Här möter vi varandra och vi vill ge verktyg för kvinnor från andra kulturer att integreras och bli en del av samhället.

Hon inflikar att stämningen är tillåtande och av uppmuntrande natur. Spontan dans, skoj och skratt är en lättsam konstant i föreningens aktiviteter.
Huvudsaklig bas för verksamheten är lokaler hos Studiefrämjandet i centrala Falun.
Föreningen förfogar här också över ett litet knippe leksaker som kommer väl till pass då någon av kvinnorna kan behöva ta med sig sitt barn till språkcafét.
Maria Bjerneby Häll upplyser att medlemmarna i dagsläget består av 40 kvinnor med blågul bakgrund, och övriga cirka 50 har annat ursprung.

En tämligen jämn fördelning internationellt är något Maria betraktar som positivt. Detta i utbyte av erfarenheter åt båda håll, och goda möjligheter för de med svensk bakgrund att stötta kvinnor från andra länder och kulturer att komma in i samhället.
– 2015 kom många från Syrien och Somalia. Vid mötet i tisdags deltog glädjande nog också en kvinna från Chile som bott i Sverige i 30 år, berättar Maria.

Medlemmarnas nationella ursprung visar en färgstark flora av flaggor. I dagsläget har föreningen en samlande roll för kvinnor från Afghanistan, Armenien, Australien, Gambia, Guatemala, Irak, Iran, Jordanien, Kongo-Kinshasa, Lettland, Libanon, Marocko, Nigeria, Norge, Peru, Somalia, Sudan, Sverige, Syrien och Turkiet.
– Det är fantastiskt att vi kan ha den här mångfalden i föreningen. Man ska känna sig hemma här, känna sig trygg här. Lära sig språket, hur Falun funkar, vilket stöd som finns att få. En frizon för att diskutera livet, barn och familj. Allt i stort och smått, framhåller Maria.

Maria Bjerneby Häll, ordförande i Internationella kvinnoföreningen Falun. Foto: Sonny Jonasson
Maria Bjerneby Häll, ordförande i Internationella kvinnoföreningen Falun. Foto: Sonny Jonasson

Hon knyter an till Falun som stad – och hur en internationell kvinnoförening omfamnar internationella kvinnodagen (den 8 mars).
– Denna helg har vi vårt medlemsmöte i nära anslutning till just den internationella kvinnodagen. Vi samtalar om varför denna dag uppmärksammas, om kvinnors liv i Sverige, kvinnors liv i andra länder. Tanken är att upplysa varandra, ges insikt i både det lokala och det internationella, framhåller hon.

Och avrundar:
– Inom kort ska vi besöka utställningen “Vi som arbetar med våra kroppar” på Dalarnas museum. Falun är överlag en fantastisk stad för en förening som vår. Här finns otroliga möjligheter via bland annat biblioteken, museet och kulturhuset. Snart arrangeras även kompetens- och utbildningsmässan på Lugnet. För de av våra medlemmar som söker jobb eller utbildning uppmuntrar vi dem att besöka denna, det är ett ypperligt tillfälle, säger en entusiastisk Maria Bjerneby Häll.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS