Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning

“Kul att fira jul på fyra hjul – eller?”

För en gångs skull jublade jag över beskedet om vad som utsett till Årets Julklapp. Ett sällskapsspel är en utmärkt julklapp! Under året har jag nämligen, precis som mina bröder, helt snöat in på sällskapsspelet Quacks, eller Kvacksalvare som spelet heter i svensk version.

Timmarna (dygnen?) är många som vi har spelat detta spel under året, både sittandes vid samma bord och via Facetime utspridda över hela landet. Quacks/Kvacksalvare är ett utmärkt julklappstips från mig, till den som gillar sällskapsspel.
Men planerna på att ägna en hel krönika åt detta nyfunna intresse kom på skam när jag hörde Lasse Stefanz nysläppta jullåt ”Jul på 4 hjul”. Fastnade speciellt för meningen ”Det är kul att fira jul på fyra hjul”.

Med ens flyttades jag 15 år tillbaka i tiden och en jul där jag och min dåvarande sambo gjorde ungefär som Olle Jönsson sjunger; firade jul på fyra hjul. Då våra respektive familjer hade olika hålltider under julaftonen och avståndet mellan Leksand och Bäsna är hanterbart insåg vi att vi skulle kunna besöka alla dalasläktingar på julaftonen.
Följande upplägg provas på egen risk: Vi sov över hos svärmormor i Insjön, natten mot julafton. Där blev det julaftonsfrukost, följt av julaftonsförmiddagskaffe hos svärmor – även det i Insjön.

Därefter for vi till Heden utanför Leksand för julaftonslunch med svärfar, svärfarföräldrar och svärfarbror med familj. (Jag skulle kunna skriva ytterligare en krönika om fasan när jag upptäckte att leksingarna i fråga INTE ser på Kalle Anka på julafton men det får bli en annan gång).
Efter att ha utbytt julklappar for vi till Bäsna och anslöt till min familjs julfirande hos mormor. Julaftonen slutade med att vi kraschade hemma i soffan med varsin mosbricka som vi köpte med oss från macken, det enda ställe som hade kvällsöppet, för att bryta av all julmat med något lättare.

När jag träffade min nuvarande sambo hade hennes familj redan ett smidigt upplägg för jularna med ett vartannat år-system. Vartannat år är det hennes familjs tur att fira jul på julafton och vartannat år är det svärsönernas och svärdöttrarnas familjers tur. Ett lite lugnare upplägg än att flänga runt på vägarna hela julaftonen lång.
Passar även på att önska alla läsare av Lokalt i God Jul och Gott Nytt År! Vi ses igen efter årsskiftet.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!