Publiken fick se ett exempel på hur brandkåren i Avesta arbetar under en utryckning på Krylbodagen.
Foto: Sara Flodin

Krylbodagen – en tradition med blåljus

KRYLBO. Solen sken över bygden när Krylbodagen firades för tredje gången och kan därmed anses vara en tradition. I år arrangerades en fingerad trafikolycka för att ambulans, polis och räddningstjänst skulle få möjlighet att visa upp sitt arbete.

Efter ett invigningstal av kommunstyrelsens ordförande Blerta Krenzi, som är uppvuxen i Krylbo, ljöd sirenerna över området.
Denna gång var det inte för att något allvarligt skett, utan för att visa Krylboborna hur en insats ser ut när ambulans, polis och räddningstjänst samverkar för att rädda ett par personer ur en bil som krockat.
– Det är jätteviktigt att vi syns och att alla förstår varför vi kommer till en plats. Det är för att vi ska rädda den som behöver vår hjälp och vi vill att alla ska se oss som en hjälp och inte ett hot, förklarar insatsledare Svante Nordström som tillhör räddningstjänsten i Avesta.

Khaled Uqla lockades till Mossparken av sirenerna och fick en pratstund med Cecilia Gustafsson som jobbar som sjuksköterska på ambulansen i Avesta. Foto: Sara Flodin

Under insatsen guidade Roger Ågren, som är räddningsavdelningschef i Södra Dalarnas räddningstjänstförbund, publiken i händelseförloppet på ett informativt och metodiskt sätt. Han förklarade att det är viktigt hur räddningstjänsten spärrar av vägen med sina fordon för att inte ytterligare en olycka ska inträffa.
– Vi jobbar mycket utefter rutiner på brandkåren. Alla brandmän vet exakt vad de ska göra, förklarar Roger.

Räddningsledaren Roger Ågren guidade publiken i händelseförloppet på ett informativt sätt. Insatsledaren Svante Nordström har röd hjälm. Foto: Sara Flodin

Krylbos före detta områdespolis Susanne Lindström, som också fick agera i helgens fingerade insats, ser nu att Krylbo har utvecklats i en positiv riktning sedan projektet “Trygga Krylbo” startades.
– En viss påverkan har det här brottsförebyggande projektet haft, konstaterar hon.

När Krylbodagen arrangerades visade polis, ambulans och räddningstjänst hur det går till under en insats. Polis Susanne Lindström, som agerade i helgens fingerade insats, tycker att Krylbo har utvecklats i en positiv riktning sedan arbetet med att göra Krylbo tryggare startades. Foto: Sara Flodin
Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS