Från och med den 15 november stängs bårhuset på Skönviksområdet i Säter och de avlidna ska i stället transporteras till Borlänge sjukhus.
Foto: Karin Diffner

Kritisk till att bårhuset stängs

När begravningsentreprenören Leif Eriksson upptäckte att bårhuset i Säter var olåst slog han larm och ville ha bättre säkerhet. Nu stängs bårhuset och de avlidna transporteras till Borlänge.

– Man gör det lätt för sig och skjuter kostnaden på de anhöriga, säger han.
Vid två tillfällen upptäckte Leif Eriksson på Säterbygdens begravningsbyrå att bårhuset i Säter stod olåst.
– Det är bara ett vanligt lås och ingen vet hur många nycklar som är på drift. Därför föreslog jag att bårhuset måste ha ett riktigt skalskydd med lås, brandlarm och registrering av vilka som kommer och går, säger han.
Han uppskattar att ett sådant skydd skulle kosta runt 20 000 kronor, en summa som han tycker är liten i sammanhanget.
– Ja, man satsade ju jättemycket pengar på kapellet och visningsrummet för sådär 15-20 år sedan.
Nu kommer det i stället bli de anhöriga som får betala för de längre transporterna till Borlänge, enligt Leif Eriksson.

Leif Eriksson. Foto: Privat

Han tycker inte heller att det är etiskt riktigt att transportera avlidna från Säter till bårhuset på Borlänge sjukhus för att sedan transporteras tillbaka till någon av kyrkorna i Säter för att begravas.
– Jag skulle själv inte vilja transporteras runt så där. Man har tappat respekten för de avlidna. Det finns inget intresse av att det ska gå rätt till.
Förutom den etiska och ekonomiska aspekten tar Leif Eriksson också upp miljöaspekten med längre transporter. Dessutom menar han att bårhuset i Borlänge inte heller har så stor kapacitet som det skulle behövas.
– Det är ofta fullt där. Ska anhöriga dessutom komma dit för att se den avlidne så kommer trycket att öka väldigt mycket.
Enligt Leif Eriksson, som också driver begravningsbyrå i bland annat Hedemora, är problemet med dåligt lås detsamma där.
– Så där kommer det säkert bli transporter till Avesta i stället.

Förlorar ni begravningsentreprenörer också pengar på det här?

– Nej, vi måste ju ta betalt för de transporter vi gör. Det finns ju redan en uppfattning om att begravningsbyråer skinnar folk och då känns det inte bra att debitera mer för något som inte är rimligt, säger Leif Eriksson.

Även pensionärer i Säter har reagerat över beskedet att om bårhuset ska stängas.
– Vi tycker att det är bedrövligt. Det är oetiskt att åka runt med döda människor mer än nödvändigt. Det är inte bra för de anhöriga och inte heller för miljön, säger Ingrid Persson, i Svenska kommunalpensionärers Säterklubb.
– Det här kom som ett bombnedslag. Ingen har frågat efter vår synpunkt, säger hon.

Ansvaret för bårhusverksamhet delas mellan Region Dalarna och kommunerna. Enligt regionens utredare Olof Ehrs har flytten beslutats efter kommunens önskan om att få skicka avlidna till bårhuset i Borlänge.
– Det handlar bland annat om skalskydd och bemanning och det finns bättre förutsättningar i Borlänge.
Finns det någon uträkning på vad det skulle kosta att förbättra skalskyddet i Säter?
– Nej. Det här beslutet gäller här och nu. Jag kan i nuläget inte svara på hur det blir i framtiden. Vi får återkomma när vår utredning är klar.
Räcker platserna i Borlänge?
– Ja, vi bedömer att de gör det, säger Olof Ehrs.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS