Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Via “Rädda Svärdsjöliften” ska slalombacken i Hillersboda ges en framtid. “Vi vill driva Svärdsjöliften vidare i Kalles anda”, säger Niclas Hellman om det jättejobb framlidne förgrundsfiguren Kalle Hansols investerade i anläggningen.
Foto: Sonny Jonasson

Kraftsamlar för att rädda anrik anläggning

HILLERSBODA/SVÄRDSJÖ. Kalle Hansols och Rebecca Elmqvist gav flera säsonger av nytt liv till Svärdsjöliften. En helhjärtad epok som får ett sorgligt slut när Kalle hösten 2022 avlider efter en arbetsolycka i slalombacken. Nu hedras duons gärning via lokala förkämpars insatser för att rädda den alpina nedfarten. – Det är väldigt angeläget att vi får i gång det här för att ge backen en framtid, säger Niclas Hellman som är en av flera initiativtagare.

Förra hösten rycktes Kalle Hansols hastigt bort från jordelivet.
Hans tragiska bortgång inträffade till följd av en arbetsolycka i den alpina nedfart han och hjärtevännen Rebecca drev med stor passion och kämpaglöd.
Lokalt i mötte i upptakten av januari 2022 duon inför en artikel om säsongen som då stod för dörren.
Kalle betonade hembygdens betydelse. Han satte ord på en önskan att ge något tillbaka till en för honom viktig plats.

Under nuvarande sommar har individer med känslostark koppling till Svärdsjöliften och dess framträdande funktion sjösatt ett genuint menat projekt.
Man hoppas kunna rädda anläggningen. Traktens barn, ungdomar och skidvänner i smått och stort ska ges chans till alpin glädje i Hillersboda.
Niclas Hellman är en av sju personer i den arbetsgrupp som nu driver initiativet framåt.
– I våras träffade min dotter på Rebecca vid backen, vilket dottern upplevde som både positivt och fint. I samband med det kände jag det nästan som en liten knackning på axeln, en uppmuntran. Att det är dags att ta tag i det här nu.

Hellman formulerar den känsla som ligger till grund för att han tidigare i år tog första steget till vad som nu påbörjats.
– Jag har själv åkt skidor i den här backen i 40 år, ända sedan barnsben. Jag vet hur mycket den betyder, glädjen som bygdens barn känner när det lyser uppe i liften. Därför ska vi nu göra allt vi kan för att rädda Svärdsjöliften.
För cirka en månad sedan sammanförde man bybor och lokala intressenter vid ett stormöte.
Syftet var att i samförstånd zooma in på chanserna att tillsammans ta över och driva skidbacken vidare.
I sammanhanget nämns också “Backa hemmabacken”. Detta är en satsning från Svenska skidförbundet, Friluftsfrämjandet och Svenska skidanläggningars organisation för att stötta blågula skidanläggningar, uppmuntra aktivitet och motion.

Niclas Hellman, hängiven bybo i Hillersboda och skidpappa. I samspel med en grupp drivna individer av lokal börd jobbar han för att rädda Svärdsjöliften. Foto: Sonny Jonasson

Att 100 personer närvarade vid mötet – och ytterligare 40 via livesändning – bekräftar intresset i frågan som stort.
Niclas Hellman upplyser att han ser positivt på dialogen som hittills etablerats.
– Ja, vi fick redan på mötet en väldigt trevlig och positiv respons. Alla på plats sade sig vara engagerade och beredda att hjälpa till på sitt sätt för att rädda Svärdsjöliften.
– Att vår presentation av själva idén får ett så fint bemötande är mer än vi vågat hoppas på, och det känns helt fantastiskt.
Arbetsgruppen – förutom Hellman också Jörgen Malmberg, Mikael Källman, Susanne Zetterström, Hans Östfjord, Peder Flygt och Fredrik Bokvist – har en vision som i nästa steg ska formuleras mer konkret.

Kärnan är att Svärdsjöliften åter ska kunna tas i drift under 2024.
– Det är som Jörgen sade, att första delmålet är att ha snö, en pist och en pistmaskin. Då är vi i gång och kan vidareutveckla ruljangsen över tid.
Niclas fortsätter kring de förutsättningar och utmaningar som präglar en planerad nyöppning.
– Ekonomin kommer man aldrig undan, den måste ju finnas. Tyvärr var inga lokala politiker på vårt möte i juli, men Jörgen och Hans har vid en spontanträff informerat kommunalråd lite kort om vad vi har i görningen.
– Efter semestrarna ska vi etablera lite mer kontakt med kommunen för att titta närmare på vad de förhoppningsvis kan hjälpa oss med.

Sjumannagruppen genomför nyligen även ett möte i egen regi.
Via detta – som tar plats vid backens högsta punkt – får man bokstavligt talat god överblick gällande status och skick på nedfarter och maskineri.
– Vi har bra insikt i hur backen och all utrustning mår, och det är väldigt många saker som krävs för att hålla en verksamhet som denna i gång.
– Nu är maskiner och backen i sig fortfarande i rätt bra skick. Därför är det väldigt angeläget att vi får i gång det här för att ge anläggningen en framtid, understryker Niclas Hellman.

Att engagemanget för backens fortlevnad är stort märks på bred front i bygden.
Muskler, målmedvetenhet och idérikedom är element som ska ta plats i den färdiga vision som alltså snart sätts på pränt.
Och vissa unga entreprenörer har redan påbörjat det finansiella arbetet.
– Förra veckan stod min son och hans kompis här ute längs gatan i Hillersboda och sålde bär. De samlade in 1 000 kronor som de vill ska gå till att rädda Svärdsjöliften.
– Sådant känns i hjärtat, konstaterar han om pojkarnas innerligt välmenande insats.

Niclas Hellman med flera har som mål att slalombacken i Hillersboda åter ska kunna tas i drift under 2024. Foto: Sonny Jonasson

Niclas ser nuläget som hoppfullt och starkt präglat av framåtanda i ämnet.
Viljan att rädda den alpina nedfarten har noterats hos många i flertalet forum, men att man avvaktat lite har att göra med en enorm dos respekt för familj och närstående till Kalle Hansols.
– Vi har velat gå försiktigt fram av respekt för dem som stod honom allra närmast. Nu är tillfället det rätta att sätta i gång, och Kalles familj är helt med på noterna och tycker att det här är något positivt.
Han fortsätter:
– Det är givetvis en direkt förutsättning för att vi ska göra detta. Vi har en fin relation till dem, och det känns som att hela bygden hoppas på en fortsättning för anläggningen. Barnen här blir helt saliga när slalombacken förs på tal, säger en entusiastisk Niclas Hellman.

Svärdsjöliften etablerades redan 1969 av Olle Eriksson och Knut Östlund.
Den anrika slalombacken är nu alltså föremål för en stor insats med ideella krafter i spetsen.
Niclas Hellman ser ljust på vad som nu väntar – och som är tänkt att ge eko för lång tid framöver.
– Det gäller att det finns stort engagemang kring något som detta. Och det tycks det glädjande nog verkligen göra. Backen ska drivas vidare om 5 år, om 10 år, om 50 år och vidare in i framtiden.

Han avrundar:
– En människa som Kalle Hansols, med sådan värme och sådan drivkraft, tror jag nog bara att det föds vart femtionde år eller något. Han är och var en viktig person för den här bygden och jag är full av beundran för honom. Det är lite därför vi gör det här, vi vill driva Svärdsjöliften vidare i Kalles anda, säger Niclas Hellman.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,533026" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS