Aina Folmehag visar upp anmälningarna till IVO.
Foto: Anders Hansson

Kommunen anmäls för vanvård på boende

BORLÄNGE. Nyligen dog Tommy Steen, 59, på ett kommunalt gruppboende i Borlänge. Efteråt fann anhöriga ett råttbo, flera spår av råttor och gamla matrester i hans lägenhet. Nu anklagar de personalen och Borlänge kommun för övermedicinering och vanvård. – Tommy fick så mycket mediciner att han blev sjuk i förväg. Medicinerna kan ha påskyndat min sons död, säger mamman Aina Folmehag.

Hon har gjort två anmälningar till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg). Den ena handlar om övermedicinering och den andra gäller missförhållandena på rummet.
– Jag försökte flera gånger påtala för personalen att min son fick för mycket mediciner. De lyssnande inte. Det var hemskt, säger Aina Folmehag, som till nyligen också var god man till sin son.
Tommy Steen hade Downs syndrom. Han hade också utmaningar att kommunicera vilket, enligt Aina Folmehag, kunde göra det svårt för utomstående att förstå honom. Hon menar att personalen på gruppboendet gav honom lugnande mediciner när de inte förstod honom.
– De menade att han var utåtagerande och psykotisk när de i själva verket inte förstod honom, menar Aina Folmehag och fortsätter:
– Ett exempel är när Tommy tvingades dra ur elva tänder samtidigt och dessutom laga åtta tänder, som ett resultat av att han inte gått till tandläkaren. När Tommy vaknade ur narkosen hävdade personalen att han var utåtagerande och ville medicinera honom. Men han hade ont i munnen och var orolig efter operationen.

Tommy Steen blev 59 år. Bilden togs innan han började på mediciner. Foto: Privat

Aina Folmehag berättar också att sonen ofta tvingades i säng klockan 19.00 på kvällarna. Resultatet blev, enligt henne, att han vaknade vid fyra-tiden på natten. Då fick han sömnmedel för att somna om, vilket ibland gjorde att han inte orkade gå till sin dagliga verksamhet.
Aina Folmehag påtalade flera gånger nivån på medicineringen, utan att få gehör. Detta resulterade i att hon i oktober 2023 gjorde en anmälan till Ivo. I den anmälan står bland annat:
Från 2020 till halvåret 2023 vägrades han av viss personal att vistas i gemensamhetsutrymmet.
På hösten 2022 ringer en läkare till Tommy Steens mamma och informerar om att personal på gruppboendet försökt få ut mer medicin. Läkaren nekade att skriva ut medicinen.

Råttboet som hittade i Tommy Steens lägenhet innan han gick bort den 2 januari. Foto: Privat

I juni ringer en sköterska till Tommy Steens mamma och varnar för att hans medicin är farlig. Mamman hade inte fått veta att sonen fick denna nya medicin.
Mamman hävdar att hon påtalat för Borlänge kommun om problemet med medicineringen, utan att få något gehör.
I augusti ser mamman hur personer i personalen, med våld, trycker ner Tommy Steen i en rullstol, trots att han kunde gå själv och sträckan de skulle avverka var bara tre meter.
– Min son försökte försvara sig, men de tvingade ner honom i rullstolen. Dagen efter fick han åka in på sjukhus. Jag har också polisanmält detta, säger Aina Folmehag.
Tommy Steen gick bort den 2 januari 2024.

Aina Folmehag minns sin son, Tommy Steen, med sorg, och känner samtidigt ilska mot gruppboendet som drivs av Borlänge kommun. Foto: Anders Hansson

Aina Folmehag hävdar att övermedicinering påskyndade hans bortgång.
– Så är det. Det gick inte att obducera honom eftersom hans kropp innehöll för mycket mediciner. Nu ska det göras en medicinsk utredning om detta. Han fick så många mediciner, suckar Aina Folmehag och visar hans medicinlista.
Efter Tommy Steens bortgång skulle hans bror gå igenom lägenheten och ta hand om hans privata saker. Då gjordes upptäckter som resulterade i ytterligare en Ivo-anmälan för vanvård. Den skickades in i början av februari 2024. I den anmälan skriver mamman:
Min andre son hittade ett råttbo under en hylla. Brunt förhårdnat bananskal. Saker som råttorna tuggat på. Stora hårtofsar på golvet från min son. Damm och råttskit under kylskåpet.
Min son har under tiden där (på gruppboendet) utvecklat astma och hade tre lunginflammationer innan han dog. Vare sig boendet eller sjuksköterskorna ansåg att han skulle skickas till lasarettet, trots att jag ville det.

Aina Folmehag förklarar varför hon anmäler det här gruppboendet till Ivo:
– Förhoppningsvis tittar kommunen på det här boendet. Det är inte första gången det gruppboendet är i blåsväder.
En tidningsartikel från 2012 berättar att Socialstyrelsen skulle genomföra en inspektion av gruppboende sedan en anhörig till en av de boende gjort en anmälan. Några år tidigare hade länsstyrelsen riktat kritik mot omsorgsnämnden för missförhållanden på det aktuella boendet.
Aina Folmehag sörjer sin son, samtidigt som hon är arg:
– I morse fick jag hjärtklappning och skakade i hela kroppen. Ska nu till doktorn, säger hon.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS