Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Så här såg det ut 2019 vid Brovallsgården när valborg firades.
Foto: Privat

Klassiskt valborgsfirande väntar vid Brovallsgården

KRYLBO. Valborgsmässoafton på Brovallsgården brukar vara populär. Något som Brovallens IF hoppas på även i år. – Våren är fantastisk och vi får träffas igen efter en lång vinter. Den känslan är stark och vi hoppas att många kommer och umgås, säger klubbens ordförande Jonas Wells.

Coronapandemin ställde till det på många sätt och för Brovallens IF blev det två lite annorlunda valborg 2020 och 2021. För tre år sedan var anledningen att från och med söndagen den 29 mars fick allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ha max 50 deltagare.
– Vi körde då en virituell valborg och året efter ställde vi in evenemanget, berättar Jonas.
Men i fjol var det som vanligt igen.
– Det var fint väder och mycket folk, minns Jonas.

Valborgsmässoafton vid Brovallsgården är en viktig inkomstkälla för föreningen och där pengarna går till klubbens ungdomsverksamhet.
Det är också en kväll där man umgås.
– Jag har varit med i drygt tio år och jag måste säga att den här kvällen är fantastiskt. Folk träffas och pratar utan stressa vidare. Det är dessutom ganska enkelt att vara ordförande i föreningen, det är inga problem att få dem att ställa upp och hjälpa till, säger Jonas Wells.

Ett 20-tal funktionärer ser till att allt fungerar på sista april, det vill valborgsmässoafton.
– Vi kommer att ha servering, hoppborg, fyrhjulskörning och lotteri. Men det blir även pil- och bollkastning, fiskedamm och chokladhjul.
Och om allt går som det ska kommer brasan att tändas klockan 19.30.
– Vi har en familjevänlig valborg och tänder brasan lite tidigare. Det är för att alla i familjen ska kunna vara med. Sedan är Brovallsgården en bra plats att ha arrangemanget, det är lätt att ha en översikt över hela området.

Jonas berättar också att brasan kommer att bli riktigt bra i år.
– Ja, vi har fått in mycket ris och annat. Vi får också bra hjälp av Krylbo trädgård som hjälper till att packa riset och sedan håller de koll och släcker brasan.

Valborg firas i flera länder
Valborgsmässoafton, sista april eller valborg, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj.
De flesta svenskar firar valborgsmässoafton, men förknippar inte firandet med den heliga Valborg. Den står oftare som symbol för våren och ljuset.
Eldar tändes ursprungligen inte för att skrämma bort häxor utan för att bränna det gamla och ge plats för det nya.

Källa: wikipedia.se

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!