ANNONS

När föreningen väckte liv i den klassiska tävlingen Gillermarksloppet blev den genast populär. Nu har det utökats till en hel helg med tävlingar.
Foto: Källbottens IK

Källbottens IK utökar med nattlöpning för barn

PERSBO. Snart är det dags för terränglöpningstävlingar en hel helg i Källbotten. Nytt för i år är nattävlingar även för yngre deltagare. – Barn brukar tycka att det är häftigt att få springa med pannlampa, säger Magnus Einarsson, ordförande i Källbottens IK.

 

Källbottens IK bildades 1964 och har i dag 650 medlemmar. Inriktningen i föreningen är i huvudsak skidåkning och terränglöpning.
– Vi har fostrat flera duktiga idrottare, men vårt fokus är ändå bredden, att få många att tycka att det roligt att röra sig, säger ordföranden Magnus Einarsson som själv varit med i klubben som barn.
– Men det blev ett uppehåll tills jag flyttade hit igen 2001, berättar han.

Under större delen av sommarsäsongen arrangeras varje helg en klubbtävling som kallas Kulserien.
– En tävlingsdag – före pandemin – lockade så många som 228 startande, så det finns ett stort intresse, säger ordföranden.

2017 väckte klubben liv i den klassiska terränglöpningstävlingen Gillermarksloppet som då legat nere i drygt 20 år.
Den blev genast populär igen och har sedan dess utökats med flera tävlingar under tre dagar.
– Det finns så mycket fina och häftiga stigar här som vi vill att fler ska få ta del av, säger Magnus Einarsson som tillsammans med Erik Petersson ansvarar för det som fått namnet Ludvika Trailweekend.

Den 3-5 september är det dags igen. På fredagen börjar arrangemanget med nattävlingar.
– Det är en skön känsla att stå där när allt är mörkt, man ser bara marschaller och reflexer och alla slår på sina pannlampor innan de sticker iväg, säger Magnus.
Nattnian är nio kilometer lång och i år har man utökat med två kortare lopp om fem och 2,5 kilometer.

På lördagen genomförs Hillklinten Challenge. Då handlar det om en mils lite tuffare löpning med branta backar, obanad terräng och myrlöpning rakt över Hillklinten som är norra Ludvikas högsta punkt.
Sista dagen ägnas åt det klassiska Gillermarksloppet (16 eller fem kilometer) och Lilla Gillermarksloppet som är 500-5 000 meter för barn i åldrarna 2-16.
Klubben hoppas kunna locka 150 deltagare till de olika loppen som man både kan tävla separat i eller springa alla dagarna och lägga ihop resultaten.
– Det finns utmaningar för alla typer av löpare, säger Magnus Einarsson.

Facebook

ANNONS

ANNONS