Korsnäs fotbollsherrar begår nu en stabil start i en serie där man också tampas med storsatsande Falu BS. Tränaren Gustav Källberg förklarar hur man med förnuft skapar ett återtåg mot division 2, och potentialen i en “närodlad” trupp.
Foto: Aron Haglöf

Källberg om lokalt laddad trupp: “Många har Korsnäs i blodet”

KORSNÄS. Korsnäskillarna har inlett säsongen övertygande. Tränaren Gustav Källberg ger nu sin syn på såväl fjolårets missräkning som framtidens målsättning. Känslan är att laget ruvar på något lovande. – 18 av 22 spelare i A-truppen är egna produkter, vilket jag gissar gör oss ganska extrema i positiv mening, säger coach Källberg.

2021 års avancemang till division 2 säkrades bland annat efter urstark höstspurt av ligan från Lindvallen.
Fjolårssäsongen i seriesystemets snäppet tuffare kvarter visade sig dock bli ettårig, och Korsnäs är nu åter i division 3 södra Norrland.

Gustav Källberg reflekterar över aspekter som innebar att man förra säsongen inte riktigt räckte till.
– Spelmässigt var vi ofta med bra i många matcher. Dock hade vi svårt att knyta ihop säcken framåt, och samtidigt släppte vi in lite för mycket bakåt.
– Tycker däremot att vi fått med oss flera bra lärdomar som vi nu kan omvandla till styrkor.
Källberg gör nu sin femte säsong i tränarrollen för de gulsvarta, och på taktiktavlan finns i år förändringar tänkta att skänka ny spets ovan trygga grunder.
– Vi spelar fortfarande 4–3–3, men sedan har vi ändrat lite småsaker. Så blir det varje år, de spelmässiga ingreppen är inte alltid drastiska, men kan vara viktiga i detalj.
– Vi har skruvat lite på vissa metoder i vårt spel, och jag tycker att vi har börjat säsongen ganska bra. Det finns dock en hel del mer att ta av, vi kan få ut mer av det här laget. Bland annat behöver vi bli lite mer kliniska i avsluten, analyserar Gustav.

I skrivande stund har lagets framfart resulterat i tre segrar, en oavgjord match och två förluster. Förra helgens vinst mot erkänt tunga och ditintills obesegrade Bollnäs skrevs till solklara 4–0.
Halvvägs in i första halvlek kliver man fram till 2–0 efter några intensiva minuter och dubbel utdelning i målprotokollet (baljor signerade Marcus Bergsten respektive Mathias Rörström).
Under matchens andra halva sätter man spiken i kistan via mål nummer tre och fyra (Emil Rombin, Rörström), vilket ger en fjärdeplats i tabellen efter sex spelade omgångar.
Målskillnad: 15–7.
– Dessförinnan spelade vi derby mot Falu BS, vilket var kul och lite extra laddat. Roligt även med ganska stor publik på plats, säger Gustav Källberg om mötet med lokalrivalen.
– Ambitionen är självklart alltid att gå för vinst, men i efterhand känns oavgjort ändå ok. Falu BS är skickliga. Om vi förlorat hade vi släppt i väg dem till nio poängs försprång, vilket inte känns önskvärt, så det var skönt att knipa en derbypinne, utvecklar han.

“Vi kan få ut mer av det här laget”, säger en försiktigt positiv Gustav Källberg efter Korsnäs-herrarnas stabila säsongsinledning. Foto: Sonny Jonasson

Negativt i kölvattnet av derbykampen är dock att mittfältsmotorn tillika lagkaptenen Kalle Johansson ådrog sig en skada och i dagsläget är gipsad.
I det stora hela är det främst i form av mer rutinerade spelare tappen skett inför denna säsong. Bland annat har tungt meriterade Andreas Lindvall avslutat karriären och flyttat tillbaka till huvudstaden.
Gustav ser emellertid truppen som bärare av stor potential, men att denna inte är akut tidsinställd att behöva nå full blom redan i år.
– Jag ser oss som en av dem med kraft att hänga med i tabellens toppskikt. Falu BS är starka, även Forsbacka, Bollnäs och kanske att också Fagersta kan vara med och utmana.
Seriedynamiken ser aningen annorlunda ut nu än för två år sedan, resonerar Gustav Källberg.
– Ja, det måste jag nog säga. De lite svagare lagen känns lite sämre än senast, men å andra sidan framstår topplagen som bättre. Lite tydligare skillnader, och vi ska göra vårt yttersta för att haka på där uppe. Sedan om vi är redo att vinna serien, det är en annan sak.

Målsättningen för herrlaget förklaras vara en ambition med tidslinje utstakad i samförstånd med klubbledningen.
Källberg klargör att det är av betydelse att vara redo för avancemang när och om detta sker.
– Om man jämför med exempelvis BS så har de en helt annan satsning i nuläget än vi. Vi har gjort en revidering av målbilden på sikt, och den visar att vi inom en femårsperiod vill vara tillbaka i division 2.
– Har även varit med i vårt arbete att skapa en spelarutvecklingsplan. Ett av flera syften med den är att kunna behålla lite fler talanger i klubben, och i dag ser det ljust ut på den fronten, tycker jag.

“Vi har en gemensam plan att vi inom en femårsperiod vill vara tillbaka i division 2”, berättar Gustav Källberg om klubbgrundade ambitioner för herrlaget. Foto: Sonny Jonasson

Sistnämnda bedömning knyter an till en fråga från Aron Haglöf, och detta om huruvida de yngre spelarna visar framfötterna och nu får chansen i seniorsammanhang.
Haglöf är Lokalt i:s praoelev för dagen och själv lovande spelare i IK Brages P15 samt distriktslaget (där Källberg nu är en av tränarna).
Gustav Källberg framhåller här att Korsnäs sitter på ett nästan osedvanligt starkt kapital gällande unga spelare.
A-lagslirarna med hemmaklubbsfostran är anmärkningsvärt många till antalet. Flera av dem så pass unga som födda 2007, varav exempelvis Frej Rydstrand och Oliver Strömberg nu har debuterat i A-laget.
– 18 av 22 spelare i A-truppen är egna produkter, vilket jag gissar gör oss ganska extrema i positiv mening, säger Källberg.

Och sammanfattar:
– Vi är inte på något slags proffsnivå och kan värva hit en massa spelare på så vis. Vi vill bygga med eget, och jag tycker att vi har en överlag stabil verksamhet där vi i nuläget heller inte tappar lika många spelare.
– Vi ser en styrka och framtid i våra många unga spelare. Känslan för klubben finns redan inom dem och många har Korsnäs i blodet, avrundar Gustav Källberg.

Lindvallen i Korsnäs. Foto: Sonny Jonasson

Korsnäs IF:s matcher i division 3 södra Norrland
▪ 22/5: Helges–Korsnäs
▪ 26/5: Korsnäs–Forssa
▪ 2/6: Västerfärnebo–Korsnäs
▪ 9/6: Korsnäs–Fagersta S
▪ 18/6: Årsunda–Korsnäs
▪ 22/6: Korsnäs–Dala-Järna
▪ 5/8: Edsbyn–Korsnäs
▪ 10/8: Mora–Korsnäs
▪ 20/8: Korsnäs–Forsbacka
▪ 26/8: Korsnäs–Falu BS
▪ 1/9: Bollnäs–Korsnäs
▪ 10/9: Korsnäs–Helges
▪ 14/9: Forssa–Korsnäs
▪ 23/9: Korsnäs–Västerfärnebo
▪ 1/10: Fagersta S–Korsnäs
▪ 8/10: Korsnäs–Årsunda
(Källa: Everysport)

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!