Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Foto: Dreamstime

Ingen bonus i Smedjebacken

SMEDJEBACKEN. Den som väljer att vikariera inom vård- och omsorgen i Smedjebacken denna sommar kan inte förvänta sig någon bonus, men tjänstemännen vill se en högre timlön för vikarier som jobbar under semesterperioden.

Ludvika kommuns generösa sommarbonus till vikarier inom vård- och omsorg är inget som Smedjebackens kommun har möjlighet att “bräcka”. Smedjebackens kommun erbjöd förra året en sommarbonus till de undersköterskor och sjuksköterskor som arbetade under semestern, något som dock inte kommer ske i år.
– Nej, vi har inte budget för det, säger Susanne Billström som är biträdande förvaltningschef på Omsorgsförvaltningen i Smedjebackens kommun.
Omsorgsförvaltningens förslag till politiken är däremot att alla vikarier ska få en höjd timlön under juni, juli och augusti.

Klicka HÄR för att läsa om Ludvika kommuns erbjudande till sommarvikarier inom vården!

Susanne lyfter fram svårigheten med att få tag på sommarvikarier då många söker sig till industrin då kommunens löner ligger under näringslivets timlöner.
– Det är det som är vår svårighet just nu. Vi söker vikarier för varje sommar och de söker till flera arbetsgivare. När vi tar in dem och vill erbjuda dem jobb säger de att de ska jobba på, till exempel, Spendrups i Grängesberg eftersom de erbjuder högre timlön än vad vi gör. Vi vill närma oss deras löner för att få sökande till tjänsterna.
Tillsvidareanställda kommer dock inte få ta del av avtalet.
– Nej, för vi vill ju att de ska få ut sin semester. Om vi inte får tag i vikarier och behöver de arbeta mer och då hamnar vi i en annan sits, men tillsvidareanställda har redan högre ersättning än vad vikarierna kommer att komma upp i om vi får höja timersättningen för dem under sommaren.

Ludvikas semesteravtal kommenterar Susanne så här:
– Det är svårt att göra det rättvist.
Det faktum att kommuner försöker överträffa varandra i generösa erbjudanden är inget som Susanne vill kommentera.
– Oftast kommer man överens, är nöjda och tycker lika, men när det kommer till att det inte går att få tag på folk blir det frågan om man orkar hålla fast vid det man sa från början.
Hur mycket förvaltningens förslag kommer kosta är inget som förvaltningen ännu räknat på.
– Vi måste få reda på om det ens är något att räkna på, påtalar Susanne.
Nu ligger beslutet hos kommunens politiker som kommer avgöra frågan under kommande vecka.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!