Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Den sjuksköterska som flyttar på sin semester kan få 20 000 extra per vecka denna sommar.
Foto: Sara Flodin

Generös bonus till vårdpersonal

LUDVIKA ❚ Hemtjänsten i Ludvika har svårt att rekrytera tillräckligt med personal till sommaren och nu lockar kommunen med ett nytt erbjudande. Den vikarie som jobbar hela sommaren får 9 000 kronor i bonus, medan en sjuksköterska kan få 20 000 kronor extra per vecka för flytta sin semester. – Vi har inte tillräckligt med personal för att kunna bevilja en bra semester för alla, förklarar Carina Gullemo som är förvaltningschef på vård och omsorg.
För att klara av sommarbemanningen har Ludvika kommuns personalutskott tagit ett beslut om sommaravtal för bemanning inom vård- och omsorgsförvaltningen. Förra årets sommaravtal landade på 540 000 kronor, medan årets avtal beräknas kosta en miljon.

– Det finns en beräkning om att det skulle kunna kosta så mycket, men det beror på hur många som nappar på erbjudandet, förtydligar Åsa Bergkvist, vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Åsa Bergkvist, Vård- och omsorgsnämndens ordförande, önskar att det hade gått att få personal till tjänsterna utan att behöva locka med bonusar. Foto: Sara Flodin
Nytt för i år är att timvikarier kan få 9 000 kronor mer för att de arbetar i hemtjänsten hela sommaren. Bonusen riktar sig även till den som är outbildad. Avtalet gäller för den som jobbar åtta veckor i sommar, men har max två frånvarodagar. Gullemo ser dock inte någon risk att personalen pressar sig och att avtalets upplägg kan få sjuka personer att gå till jobbet.
– Nej, jag ser inte den risken. Det är ett sådant krävande arbete att man inte fixar att vara sjuk på jobbet. Många somrar har vi kunnat bemanna med timvikarier, men det har varit mycket frånvaro. Det har ställt till det när timvikarier varit borta. Förr hade vi en buffert med timvikarier, men det har vi inte i dag. Det har blivit väldigt tajt, konstaterar förvaltningschefen.
Summan är satt utefter vad andra kommuner tidigare erbjudit vikarier.

– De flesta dalakommuner har haft det, men vi är ganska ensamma om det i år, förklarar förvaltningschefen och lägger till att Borlänge och Falun tidigare haft bonusar.

Smedjebackens kommun planerar ingen bonus i sommaravtalet, klicka HÄR för att läsa mer!

Carina Gullemo, som är förvaltningschef på vård och omsorg, lockar sommarvikarier till Ludvika genom bonus på flera tusen. Foto: Sara Flodin
2023 års bonus i Falun ökade utefter hur många sammanhängande veckor vikarien arbetade. Bonusen var högre för semestervikariat i ytterområdena och den maximala bonusen var 11 000 kronor. Kravet för att få bonus i Falun 2023 var att vikarien arbetade minst fyra sammanhängande veckor med minst 80 procents närvaro.
Nytt för i år är även att Ludvika kommun erbjuder heltidsarbetande undersköterskor 20 000 kronor extra i månaden om de väljer att arbeta i ett ytterområde i stället för att jobba kvar i stan. Dessa områden inbegriper Fredriksberg, Sunnansjö, Nyhammar, Grängesberg och Blötberget.
– Vi vill få ut ordinarie personal till ytterområdena och ersätta personal i city med timvikarier, förklarar Gullemo och lägger till att det var jättetufft att klara av ytterområdena förra året.
De som redan arbetar i ett ytterområde kommer dock inte få ta del av bonusen.

– Det är ytterområdena vi vill satsa på för det är lättare att ersätta de inne i stan. Personalen uttrycker en oro eftersom det är svårt att få ut vikarier dit, förklarar Gullemo.

Budgeten för sommarbonusen som Carina Gullemo har till sitt förfogande att dela ut ligger på en miljon kronor. Foto: Sara Flodin
Cirka 1 000 personer inom vården i kommunen har rätt till fyra veckors semester. Semestern delas upp i två perioder och halva styrkan kommer bemannas med vikarier, alltså 500. Hittills har cirka 250–300 personer sökt sommarjobb.
– Vi hoppas kunna få till det här genom flytt av semestrar. Alla vill inte ha sommarsemestrar, säger Gullemo och påtalar att det är verksamheten som avgör vilka som kan bli aktuella för en bonus.
– Det bästa vore att vi kunde bemanna våra somrar utan ett erbjudande, anser Bergkvist och lägger till:
– Alternativet är att vi kommer till ett sådant läge att man får dra in semestern för de som är lediga, men Gullemo försäkrar att detta inte behövts göras tidigare.
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!