Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Avesta Linedance har varit aktiv sedan millennieskiftet. Maria Hansen är en av föreningens instruktörer, men denna kväll får hon dansa på golvet med övriga kursdeltagare.
Foto: Sara Flodin

I Horndal kan alla dansa

HORNDAL. Avesta Linedance har funnits till på denna sida av millenniet och arrangerar kurser i både Avesta och Horndal. – Folk åker långväga för att komma hit och dansa, berättar instruktör Maria Hansen.
Denna kväll ljuder taktfast musik från församlingshemmet i Horndal när Avesta Linedance arrangerar en kurskväll. Bara kvinnor syns på dansgolvet. Trots att försök gjorts med renodlade grupper för män tycks deras intresse vara svagt för aktiviteten.
– På öppna danser går det kanske två, tre män på 50 damer och då är de oftast gifta med någon, berättar Maria Hansen och skrattar.
– Det passar alla och det är väldigt roligt, säger Maria och lägger till:
– Man behöver inte ha en partner.
Maria började på linedancekurs och blev så ”biten” att hon tränade mycket hemma.
– Jag började dansa på Träningsverket i Hedemora. Efter en termin ringde ABF och ville att jag skulle lära ut linedance.
Kursdeltagarna delas in i den grupp utefter hur många terminer de dansat. Denna kväll, då de mest avancerade deltagarna tränar, är det dock Annsofie som leder gruppen och visar hur stegen ska tas. Kurser hålls dessutom vid Korskrogens bygdegård i Krylbo och på Hälsoverket i Koppardalen i Avesta.
Föreningen arrangerar även öppna danser där deltagarna får skicka in önskedanser. På en sådan tillställning kan dansarna vara uppdelat i olika grupper som dansar skilda koreografier samtidigt till samma låt. Den 3 december, på första advent, arrangerar föreningen en adventsdans för den initierade.
– Folk åker långväga för att komma hit och dansa, berättar Maria som tillsammans med andra från gänget undervisar linedance på privata fester ibland.
– Och vi brukar åka till företag för att hålla i friskvård.
Annsofie leder kursen denna kväll. Koreografierna finns i olika svårhetsnivåer som går att förenkla eller försvåra. Foto: Sara Flodin
Gänget brukar även åka på öppna danser på olika dansklubbar och vara med på workshops.
– Vi åker till Spanien på dansresa i maj varje år, berättar Maria.
Linedance dansas till alla musikstilar; pop, rock, dansband, och till och med hip hop.
– Vi gillar country och 70 procent av danserna är till country.
Danser kan vara i olika stil; de enklare i gång och stamp. Sen finns de i cha cha- och valstakt, night club och rollin’ eight. Maria är mest förtjust i cha cha och night club.
– Det är lite ”smooth”, säger Maria och skrattar.
Bra golv och rätt skor är viktigt för en linedansare. Foto: Sara Flodin
Till skillnad mot squaredance är alla danser koreograferade i förväg. Maria berättar att linedancens koreografi kan motverka Alzheimers eftersom hjärnan aktiveras av att memorera de olika turerna och stegen. Dansen är dessutom bra för bentätheten då koreografierna ofta innehåller stamp. Dansens upplägg bygger på att alla gör lika, men Maria försäkrar att linedansare vågar dansa nyktra.
– Det är inga problem. Vi linedansare har ett talesätt att vi aldrig gör fel, vi gör bara variationer.
[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS