ANNONS

Tistelbollarna är rena rama smörgåsbordet för bin och getingar.
Foto: Veronica Rigtorp

I Borlänge får bin bifall: ”Hoppas ge resultat”

BORLÄNGE. Under sommaren påbörjades satsningen ”Vi älskar Borlänges bin”. Syftet är att uppmärksamma Borlängeborna på hur viktiga vilda bin är och att alla kan göra en insats samt väcka invånarnas bi-intresse.

– Vi vill skapa riktigt bra förutsättningar för vilda bin i Borlänge och det är inget kommunen kan åstadkomma på egen hand. Vi vill visa att alla kan göra skillnad i sin egen trädgård. Satsa på massor av blommande växter, låt bli att klippa en del av gräsmattan och hoppa över alla bekämpningsmedel i trädgården. Man kan också göra eller köpa ett bi-hotell, säger Jakob Wallin, biolog i Borlänge kommun.
– Vi har tagit fram en folder om vilka bin som finns i Borlänge och hur man kan hjälpa dem att få mat. Foldern kan laddas ner från webbsidan eller hämtas i stadshuset, säger Matilda Elgerud, biolog Borlänge kommun.

– I receptionen i stadshuset och på Borlänge Energi kommer det dessutom att finnas en snygg vimpel att ta hem och sätta i sin bi-vänliga trädgård. Sedan vill jag passa på att tipsa om att följa oss på Instagram. Där kommer vi under hela sommaren lägga upp inspiration, filmer, intervjuer och tips. Vi vill också uppmana Borlängeborna att använda hashtaggen #vialskarborlangesbin och dela med sig av sina egna projekt, säger Matilda Elgerud, biolog Borlänge kommun.

Borlänge kommun har under flera år arbetat med åtgärder för att gynna vilda bin och i år hamnade Borlänge på en fjärde plats när Naturskyddsföreningen rankade Sveriges bi-vänligaste kommuner.
Bland annat samarbetar kommunen med Borlänge Energi och flera företag för att omvandla gräsytor till blommande ängsmarker, insektshotell skapas där bin och andra insekter kan bo och bilda familj.
– Vilda bin och andra insekter minskar både i Sverige och globalt. Det är ett allvarligt problem, bland annat eftersom bin är våra viktigaste pollinatörer. En tredjedel av den mat vi äter finns tack vare pollinerande insekter. Därför är den här satsningen viktig och vi hoppas verkligen att den ska ge resultat för våra bin, säger Matilda Elgerud, biolog i Borlänge kommun.
För den som vill förkovra sig och barnen mer kring bin och andra insekter, inkom ett tips från en läsare om barnboken ”Vilda Barbro – livsviktiga fakta om bin och insekter” av författaren av Milena Bergquist.

Sveriges bivänligaste kommuner
Naturskyddsföreningens undersökning ”Sveriges bivänligaste kommun 2021” genomförs för andra året i rad och visar hur långt kommunerna kommit i arbete med att gynna bin och andra pollinatörer. På listan för 2021 ligger Borlänge på en fjärdeplats med hedrande 44 poäng, bara tre poäng efter första och andraplatsen.
Källa: naturskyddsforeningen.se

Facebook

ANNONS

ANNONS