ANNONS

Skrivelsen “Sluta ta hyresgästernas pengar” och de 700 underskrifter från hyresgäster överlämnades till kommunens Lars Ivarsson av Agneta Fahleson- Erickson ordförande Hyresgästföreningen Borlänge/Gagnef/Säter och Helen Hjort Ericson.
Foto: Veronica Rigtorp

Hyresgästerna ryter till mot kommunen

BORLÄNGE. Hyresgästföreningen har samlat in drygt 700 namnunderskrifter i protest mot värdeöverföringen. Dessa har lämnats över till kommunfullmäktiges ordförande Lars Ivarsson (S).

– Vi visar att vi har hyresgästerna med oss när det gäller värdeöverföringen från Tunabyggen, säger Agneta Fahleson-Erickson ordförande i Hyresgästföreningen Borlänge/Gagnef/Säter.
Alla boende i Tunabyggen, 5 500 stycken, har fått uppropet “Sluta Ta” och drygt 700 har svarat på uppropet. Dessa svar har sedan placerats på gardiner som sytts ihop till en lång manifestation på 60 meter.

Underskrifterna rullades ihop efter protesten och överlämnades till Lars Ivarsson, som lovade informera kommunfullmäktige, men också ge svar på frågor från Hyresgästföreningen.
Han fick även skrivelsen: Sluta ta hyresgästernas pengar. där hyresgästföreningen skriver: “Vi protesterar mot Borlänge kommunfullmäktiges beslut förra året att ta 34 miljoner kronor av vinsterna från Tunabyggens försäljningar. Pengar som skulle ha gått till underhåll av de hus och lägenheter bolaget har kvar och samtidigt bygga nya bostäder åt framtidens hyresgäster.”

Det som kom att kallas värdeöverföringen motsvarar 20 nybyggda lägenheter eller 261 renoverade badrum eller 115 renoverade kök, eller 4 250 kyl/frysskåp eller 95 stycken totalrenoverade lägenheter eller sänkt hyra för alla hyresgäster med 470 kronor per lägenhet och månad, skriver Hyresgästföreningen i brevet till kommunen.

Hur kommer det sig att ni tar ett sådant hör beslut? frågar Agneta Fahleson-Erickson, Lars Ivarsson.
– Du får fråga Bohman, svarar Ivarsson innan han fortsätter:
– Det är ett sätt att investera i nybyggnationer av lägenheter. Det kan nog bli lite avigt men normalt får ni tillbaka pengarna.

Agneta Fahleson-Erickson vill veta hur de beslutande har tänkt att pengarna ska komma till Tunabyggen. Hur hyresgästerna ska märka att pengarna kommer dom till godo. Blir det nya badrum, kök eller bättre snöröjning, frågar hon sig.
Ivarsson har lovat att han ska svara.
– På ett eller annat sätt vill jag se i skrift hur hyresgästerna ska få tillbaka sina pengar. Så de får vetskap.

– Vi värnar om Tunabyggen och vill att så mycket resurser som möjligt stannar i bolaget för att de ska kunna underhålla våra bostäder och även kunna bygga nytt. Vi ser fram emot en öppen och konstruktiv dialog med både kommunen och Tunabyggen för att se hur vi tillsammans kan möta behoven om såväl upprustning som nyproduktion på bästa sätt, avslutar Agneta Fahleson-Erickson.

Bakgrund: Tunabyggen har de senaste åren sålt bostadsfastigheter för att få kapital till nödvändigt underhåll och investeringar i de fastigheter som man har kvar, samt att göra det möjligt att skapa fler hyresfastigheter.
Borlänge kommun beslutade 2018 att föra över 34 miljoner kronor av reavinsterna från Tunabyggens försäljning till kommunen.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 17 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS