Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Nortvolt
Det blir ingen batteritillverkning i fabriksområdet i Borlänge. Nu börjar processen vad det kan bli för verksamhet där i framtiden.
Foto: Anders Hansson

Hoppas på samarbete efter Northvolt-beskedet

BORLÄNGE. Northvolts beslut att dra sig ur batterisatsningen i Borlänge blev ett tungt näringslivsbesked för regionen. Jonny Gahnshag, chef för näringslivsutvecklingsenheten på Region Dalarna, säger att det nu är viktigt att inte stressa fram en ersättningsverksamhet: – Det är viktigt att det blir rätt och att man inte har för bråttom. Det är ett synsätt som präglar både Borlänge kommun och övriga Dalarna.

I februari 2022 kom beskedet att Northvolt skulle bygga en batterifabrik i industrilokalerna där Kvarnsvedens pappersbruk tidigare haft sin verksamhet. Framtidstron och investeringsplanerna, både i Borlänge och grannkommunerna, gick upp på högvarv. Det skulle ju anställas upp mot 1 000 personer.
Men nyligen kom beskedet att Northvolt tvingas dra sig ur satsningen. Förhoppningar ersattes med besvikelse.

Hur stor smäll innebär det här beskedet för Borlänge och regionen?
– Det är ett avbräck. Man kan inte säga något annat. Men om detta varit det enda positiva som hänt i Dalarna, då hade det varit en stor smäll. Nu blev det en mental smäll eftersom det knutits förhoppningar kring Northvolts etablering. Men stora delar av näringslivet i Dalarna går väldigt bra, säger Jonny Gahnshag och fortsätter:
– I en sådan här dyster stund ska man påminna sig om att Hitachi Energi i Ludvika, fyra mil söder om Borlänge, anställer motsvarande ett nytt Northvolt per år. Det har man gjort under de senaste två åren och kommer att fortsätta göra. Dalarna har en fortsatt stark position. Men den hade blivit ännu starkare om vi också hade fått batterifabriken.

Nortvolt
Jonny Gahnshag, chef för näringslivsutvecklingsenheten på Region Dalarna, har viktiga inspel och tankegångar kring hur Borlänge och regionen kan gå vidare efter Northvolt-stoppet. Foto: Privat

Jonny Gahnshag betonar också att fabrikslokalerna i Kvarnsveden är bättre rustat för framtiden i dag, jämfört med för två år sedan. Northvolt har nämligen rivit och skapat förutsättningar för en ny verksamhet i de tänkta fabrikslokalerna. Han noterar också att det är ett bra område med god krafttillgång med en bra koppling till järnvägen.
– Kom ihåg att Northvolt fortfarande äger fastigheterna. Därför gäller det att klara ut hur man löser frågan med en framtida ägare. Där har Borlänge kommun bäst insyn. Borlänge har ju också planmonopolet, säger Jonny Gahnshag.

Hur bråttom är det att hitta en ny verksamhet?
– Det kan bli ett problem om processen skulle ta flera år. Men det tror jag inte det gör. Det finns ett intresse för Borlänge som etableringsort. Jag är inte så bekymrad. Det viktiga är inte tempot i processen, utan att göra rätt, svarar Jonny Gahnshag och betonar att inom Borlänge och länet finns redan en stor kompetens inom det här området.
– Jag tror man nu tittar på vilka tänkbara etableringar som finns. Både nationellt och internationellt. Det är viktigt att ta in alla intressenter och att Northvolt medverkar positivt i den processen. Jag tror man bör se detta i det stora perspektivet. Att man inte är för lokalt eller regionalt i tankesättet. Ur Borlänge kommuns synvinkel gissar jag att de ser en verksamhet som genererar sysselsättning i stor skala, säger Jonny Gahnshag.

Han hoppas också att den nya etableringsprocessen innebär en mobilisering genom ett samarbete mellan Borlänge kommun, grannkommuner, Länsstyrelsen Dalarna, Region Dalarna och Högskolan Dalarna.
– Så gjordes i samband med etableringen av Northvolt och jag vet att det redan tagit initiativ att samla ihop aktörerna igen. Vi måste använda den gemensamma kraft vi har i Dalarna.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!